Mesto: selo Sip u neposrednoj blizini Đerdapske brane, 9km od Kladova

Konfiguracija – smeštaj: naselje bungalova sa sportskim ternima i pratećim objektima. Mada u nazivu ima reč „kamp“, nije predviđen boravak u šatorima već samo u bungalovima (desetak DM po osobi). Ipak je moguće podići šator – treba otići u upravu (na kraju kampa suprotnom od ulaza, levo) i zamoliti za dozvolu. Ako vam dozvole noćenje, nećete ništa platiti. Mene su do sada jednom odbili (prvi put) a potom mi dva puta izašli u susret (oba puta posle 5. oktobra, nakon što je smenjena stara uprava i postavljena nova).(komentar: Jone)

Dobro mesto za podizanje šatora je na livadi odmah iza uprave (pored terena za košarku) a tamo će vas najverovatnije i uputiti. Na livadici postoji i drvena sojenica sa stolom i klupama.

Komfor: Ako kampujete, spremite se za kamperski komfor: česma i wc su na ulazu u sportsku salu, nedaleko od uprave. Još jedna česma postoji napolju, uz zid tehničke zgrade, preko puta sale. U kampu postoje restoran i trafika, a može se otići i do nekoliko stotina metara udaljenih prodavnica prehrambene robe i kafanica u obližnjem selu Sip. Prodavnice u Sipu su vrlo dobro snabdevene.

Dolazak: putem uz Dunav iz Donjeg Milanovca (70km) ili iz Kladova (9km).

Ili…

Bojana Đukić (www.backpackers.org.yu):
„Kada smo stigle do hidroelektrane Đerdap I, imale smo nameru da prespavamo u šatoru koji bismo razapele na travnjaku sportskog kampa Karataš, ali nam je nešto bilo neprijatno da pitamo, pa smo se uputile do obližnjeg naselja Sip (udaljeno 10-15 min hoda). Tamo smo razapele šator u školskom dvoristu (nije bilo dece zbog raspusta), gde smo imale na raspolaganju česmu sa pijaćom vodom i neki zidani poljski WC (ne bas čist). Škola se nalazi u centru naselja, odmah iza crkve (i u dvorištu crkve ima jedna česma), i niko nas nije dirao (sem jednog psa koji se u toku noći ležerno ispiškio po nasem šatoru 🙂

Jone: Ako se odlučite za ovakvo noćenje, imajte na umu da u ovom kraju ima dosta krađa – nestaju stvari iz dvorišta, ali bogami i iz kuća. Meštani stvar objašnjavaju time da je za izvestan broj Rumuna koji navodno rade u okolini ili preko brane u istom cilju dolaze ovamo na dan ili dva, pravo zanimanje upravo ovo gore. Zato je potreban oprez, bicikli treba da budu dobro zaključani a druge vredne stvari ne treba da budu ostavljene van šatora. Ako putujete u društvu trebalo bi da sve bude ok, a ako putujete solo možda je ipak najbolje da noćite u ograđenom prostoru – ili u sportskom kampu ili da zamolite da vas prime u neko dvorište u Sipu (šanse za to su dobre).