Mesto: 4km iznad sela Gračanica, a ispod Rožnja, vrha Sokolske planine

Konfiguracija: manastirski konak na 3 sprata, nov i moderan objekat koji više liči na hotel B ili C katagorije.

Kapacitet: veliki – puno soba na svim spratovima. Ipak, u sezoni je moguće da bude skoro puno.

Komfor: Struja, voda, WC i kupatilo sa toplom vodom u sobi. Sobe su višekrevetn, kreveti su na sprat (moguće je da postoje i luksuznije sobe)namešteni, imaju posteljinu i ćebad. Još nema grejanja (2003.) ali će verovatno vrlo brzo biti uvedeno centralno. Na ulazu u konak postoji javna telefonska govornica.

Okolina: 2km makadamom strmo uzbrdo i dolazi se ruševina Soko grada. Na njegovom najvišem mestu nalazi se platforma sa izvanrednim vidikovcem. Na platformi se nalazi krsta visok desetak metara, osvetljen noću. Još 2km makadamom uzbrdo (manji nagib od ovog prvog dela) i dolazi se na Rožanj, vrh Sokolske planine. Neposredno pred ulaskom u Soko grad j eizvor, i livada sa klupama i stolovima, vrlo zgodna za kampovanje (moguće je da za to treba tražiti dozvolu u manastiru).

Dolazak: idući od Ljubovije putem niz Drinu ka Zvorniku, posle 7km se nailazi na selo Mičići. Tu treba skrenuti desno na asfaltni put kojim se posle 8km laganog uspona stiže do sela Gračanica. Iz centra sela treba produžiti takođe asfaltnim putem do manastira (malo više od 4km).

Kontakt: 015-666-120, 015-666-101

Organizovanje smeštaja: Manastirski konak je postavljen na vrlo komercijalne osnove i uglavnom posluju sa agencijama – ovako nešto verovatno ne postoji ni u jednom drugom našem manastiru. Zato je najbolje prethodno se najaviti, inače (posebno ako dođete po mraku) zavisite od dobre volje manastirskog življa. Verovatno će vas i tada primiti, ali nema potrebe da se rizikuje. Neko kranje vreme za dolazak je 20-21h, ali je bolje doći ranije, i pre nego što padne mrak.

Cena prenoćišta: 2.2 evra (2003.)