Oregon umesto eTrex-a?

Nova Oregon familija Garmin-ovih outdoor GPS uređaja, prva sa ekranom osetljivim na dodir u ovoj klasi, nagoveštava da je kucnuo čas za „veliko spremanje“ u domenu GPS-ova za avanturiste i ekstremne sportiste. Jesmo li upravo svedoci smene generacija?

Napisao: Aleksandar Veljković

Lula je idealno mesto za montažu nosača za GPS na biciklu

Ako je Colorado familija ručnih Garmin GPS uređaja bila pokušaj da se referentni modeli ove kategorije, oni koji nose oznaku GPSMap60, pošalju u “penziju”, pojava Oregon familije sa ekranom osetljivim na dodir po svemu sudeći ima za cilj da se lagano eTrex modeli (koji su se ustoličili kao nezvanični standard kada je GPS uređaj za planinarenje, MTB i ostale ekstremne sportove u pitanju), potisnu sa scene.

Imajući u vidu da je eTrex koncepcija i korisnički interfejs nešto što je već nekih 6 godina prisutno na tržištu, može se reći da je krajnje vreme za tako nešto. Mada verujemo da se korisnicima istih, naviklim na ovaj uistinu pregledan i dobro organizovan sistem za kontrolu lične navigacije, nimalo ne žuri sa prihvatanjem novotarija. Utoliko su u Garmin-u imali teži posao da naprave nešto što će biti napredno, krcato opcijama, lepše na oko, praktičnije za korišćenje i pristupačnije apsolutnim početnicima. Iako grafički veoma sličan onome kod Colorada, korisnički interfejs Oregona je fino izbrušen i može se reći da su inženjeri svetskog lidera u proizvodnji outdoor GPS uređaja izvukli adekvatnu pouku iz sopstvenih grešaka.

Oregon 300Oregon 300 izbliza

Već na prvi pogled, kada ga vidite i uhvatite u ruku, Oregon osvaja svojim izgledom, šaljući nesumnjivu poruku da su u Garmin-u obratili pažnju ne samo na dizajn, nego i na ergonomiju. Sličnost sa Coloradom je poprilična, s tim što u odsustvu eksterne antene i bilo kakvih kontrolnih tastera ili točkića dizajn deluje minimalistički i još kompaktnije. Praktično bez oštrih ivica, u jednom lepršavom sklopu krivina, ovaj dopadljivi sivkasti GPS sa ukusno pozicioniranim aplikacijama od metalik narandžaste plastike oblikom pre podseća na sapun nego na komad elektronike. Diskretno i jedva primetno ispupčenje tastera za paljenje gotovo je potpuno stopljeno sa konturama njegove desne strane i to je ujedno i jedina mehanička komanda na uređaju – ostatak komunikacije s njim u celosti se odvija preko ekrana osetljivog na dodir.

Sistem montaže na nosače za bicikl ili automobil preuzet je sa Colorada – u pitanju je elegantni zakrivljeni klizač koji zauzima veći deo poleđine uređaja i obezbeđuje veoma stabilno ležanje, kao i vrlo komforno postavljanje i skidanje. Isti je i sistem za nošenje uređaja na rancu ili telu, u vidu planinarskog karabinera sa klizačem koji dolazi u isto ležište, a koji se zahvaljujući praktičnosti karabinera vrlo jednostavno može zakačiti na bilo koju gajku na odeći ili naramenici ranca (karabiner se dobija kao deo standardne opreme uz uređaj). Sve u svemu, evolucija u odnosu na rogobatne sisteme montaže bilo kod eTrex ili GPSMap modela je očigledna. Poluga za otvaranje poklopca ležišta za baterije i memorijsku karticu (za razliku od ColoradaOregon koristi microSD kartice, kao i eTrex) naizgled je identična onoj kod Colorada, ali kad je povučete shvatate da je mehanizam vrlo pozitivno evoluirao – umesto da ga svlačite na uzdužnim šinama (što kod “starijeg brata” ume malo i da zapinje), ovde ga samo elegantno odignete u vis kako biste zamenili njegove dve AA baterije.

Oregon je, barem po spisku opreme i deklarativno, uređaj niže klase u odnosu na Colorado – umesto quad-helix ima patch antenu (kao i eTrex modeli), nema konektor za eksternu antenu i nije opremljen senzorom spoljne temperature. Ostatak karakteristika modela Oregon 300 gotovo se u potpunosti poklapa saColoradom i podrazumeva mogućnost bežične razmene podataka sa drugim uređajima, kao i komunikacije sa eksternim modulima (meračem kadence, pulsmetrom, sondom za merenje temperature vode, itd.). Da su namere Garmin-a da Oregon lagano istisne eTrex modele sa tržišta zaista ozbiljne svedoči i pojava modela200, koji nema mogućnost bežične komunikacije, barometarski visinomer i elektronski kompas, a umesto impozantnih 850 MB interne memorije kojom raspolaže Oregon 300, opremljen je sa samo 24 MB memorije interno (dakle, uglavnom ste upućeni na nabavku dodatnih memorijskih kartica).

Nepodnošljiva lakoća korišćenja

Moram priznati da sam u najavi pomalo strahovao kako će Garmin uspeti da portuje kompleksan korisnički interfejs outdooruređaja i sve njihove mogućnosti u jedno laicima prilagođeno okruženje ekrana osetljivog na dodir, pitajući se kako će da reše mnoge funkcije za koje je točkić na Colorado-u izuzetno koristan. Dovoljno je bilo samo desetak minuta rada sa njim da bi strepnja prerasla u euforiju i da bi postalo jasno da je korisnički interfejs (u osnovi prilično sličan onome kod Colorada) dobro promišljen i revidiran, zaista lišen “dečijih bolesti” i bogat nekim istinski elegantnim i praktičnim rešenjima. Sve je prilično očigedno i lako dostupno i ovoga puta zaista bolje prilagođeno laicima u poređenju sa eTrex korisničkim interfejsom. Uostalom, slike govore više od 1000 reči…

Glavni meni i način korišćenja

Glavni meni - pregledno, jasno i logično, sa velikim ikonama

Glavni meni - pregledno, jasno i logično, sa velikim ikonama

Trip kompjuter (obratite pažnju da prikazuje i vreme do zalaska Sunca)

Trip kompjuter (obratite pažnju da prikazuje i vreme do zalaska Sunca)

Kada uključite uređaj naći ćete se u glavnom meniju koji se sastoji iz velikih ikonica kojih ima po 6 na svakoj strani, koje vrlo lako možete da “gađate” palcem, dok su navigacijski “tasteri” kojima skrolujete kroz meni (uz jako lep animirani efekat) smešteni u donjem levom i desnom ćošku ekrana. Između njih nalaze se ikonica koja prikazuje stanje baterija i kvalitet prijema signala, koju kada dodirnete pozivate prikaz aktivnih satelita i njihovih parametara. Sadržaje i raspored ikonica glavnog menija možete modifikovati sa menija “postavke”, odakle podešavate i ostale radne parametre. Na prvi pogled malo zbunjeni činjenicom da na ekranu “putnog kompjutera” ne postoji ikonica za njegov reset, brzo je pronalazite u “postavkama”, na ekranu gde su sistematski sortirani svi mogući reseti (putnog kompjutera, memorisanih tačaka, aktivne rute ili povratak na fabrička podešavanja). Selekcija polja koja će putni kompjuter prikazivati je još jednostavnija nego ranije – dovoljno je samo da dodirnete ono polje koje želite da izmenite i da iz liste izaberete novi parametar koji će prikazivati. Putni kompjuter poseduje 3 osnovna radna moda, od kojih standardni uz dva fiksna parametra u vrhu ekrana prikazuje i koliko ima do zalaska (odnosno izlaska) Sunca, automobilski mod prikazuje veliki brzinomer, pređeni put i rastojanje do odredišta, a geocache-ing mod prikazuje statistike pronađenih geocache objekata (i Oregon poput Colorada poseduje mogućnost čitanja .gpx geocachedatoteka sa www.geocaching.com sajta).

Selekcija i pomeranje

Perspektivni prikaz karte - odličan nivo detalja blizu, dobar pregled na daljinu

Perspektivni prikaz karte - odličan nivo detalja blizu, dobar pregled na daljinu

Na velikom i sjajno preglednom ekranu identičnom onome kodColorada (3”, 400×240 tačaka, pun kolor) ponovo imate opciju prikaza uz senčenje visinskog profila terena na osnovu DEM fajla implementiranog u mapu, ili prikaz u perspektivi sličan onome kod auto navigatora (što možete podešavati bilo direktno ili odabirom nekog od predefinisanih korisničkih profila). Pomeranje po mapi nikad nije bilo jednostavnije – dovoljno je vući prst po ekranu da biste njegov sadržaj skrolovali na željenu stranu. Dodirnete li neku tačku na ekranu na nju će se pozicionirati “pribadača”, a u vrhu ekrana će se pojaviti red sa njenim generalijama. Dodirnete li taj red pojavljuje se novi ekran, na kome možete da izaberete šta ćete dalje činiti sa tom tačkom.

Rutiranje

2D prikaz karte - u ovom modu prikazuje i senčeni reljef

2D prikaz karte - u ovom modu prikazuje i senčeni relje

Ni izbor tačke ka kojoj želite da rutirate iz baze nikad nije bio jednostavniji. Unos imena grada, ulice ili objekta preko ekrana je daleko brži od bilo kakvog interfejsa sa tasterima ili točkićem. Jedini aspekt gde nam se čini da je kontrala preko ekrana osetljivog na dodir manje precizna jeste kada analizirate visinski profil vašeg kretanja i želite da selektujete neku tačku u grafičkom prikazu – može biti problema da prstom “pogodite” tačno željeni segment prilično sitne krive visinskog profila. No i za to postoji lek – dovoljno je prikaz visinskog profila zumirati tako da pokazuje daleko manji segment. Ipak, ostaje utisak da kod dobijanja ove informacije u novom korisničkom interfejsu ostaje prostora za još dorade.

Track manager

Visinski profil trase - dodatna polja se mogu slobodno kastomizovat

Visinski profil trase - dodatna polja se mogu slobodno kastomizovati

Moramo da pohvalimo i novo rešenje planera rute i upravljanja trasama (track manager-a). Trasama u memoriji uređaja možete da upravljate na vrlo pregledan način, podešavajući ne samo za svaku ponaosob njihovu vidljivost na ekranu, već i boju kojom će biti prikazana. Naravno, bilo koju od njih možete i da obrišete, kao i da je iskopirate interno u memoriji, sa suprotnim smerom kretanja. Ostaje nejasno zbog čega Garmin do ovog trenutka slično elegantan track manager nije implementirao u nekoj od revizija firmware-a zaColorado, no to za korisnikeOregon-a nije previše bitno, s obzirom da im je na raspolaganju isti stepen kontrole nad trekovima koji imaju i korisnici eTrexmodela, uz prednost superiornog grafičkog prikaza.

Kalendar kretanja Sunca i Meseca

Kalendar kretanja Sunca i Meseca - da svoje obdanice planirate unapred


Vrlo jednostavan unos

Vrlo jednostavan unos - korisnički interfejs nikada nije bio brži

Prikaz trekova različitim bojama

Odličan track manager - prikaz različitih trekova različitim bojama

Naravno, tu su i brojne dopunske funkcije korisničkog interfejsa na koje nas je Garmin već davno navikao, kao što je kalkulator, alarm, štoperica, kalendar izlaska Sunca i Meseca, lovno-ribolovni kalendar, kalkulator površine, preglednik slika, kao i whereIgo korisnički interfejs za igranje virtuelnih igara u realnom prostoru.

Iskustva u radu

Testiranje jednog GPS uređaja i iznošenje decidnih zaključaka o njegovom ponašanju u različitim uslovima je dugotrajan proces i nezahvalno je naprečac donositi konačne sudove. Međutim, već na osnovu prvih proba u različitim prirodnim i urbanim okruženjima stiče se utisak da će korisnici njegovim performansama i preciznošću u radu biti barem jednako zadovoljni kao što su bili i eTrex modelima nakon pojave H prijemnika visoke osetljivosti. Patch antena obezbeđuje solidan prijem sa preciznošću od 20-ak metara čak i u zatvorenom prostoru, a u realnim uslovima na terenu uređaj se ponaša veoma predvidivo, bez bizarnih “divljanja” u akviziciji pri pojavi kompleksnih refleksija kakve su se dešavale sa prvim verzijama firmware-a na Coloradu.

Ono što uređaju moramo da zamerimo jeste činjenica da je ekran, zahvaljujući dodatnom matiranom filmu koji formira sloj osetljiv na dodir, bez pozadinskog osvetljenja pod različitim upadnim uglovima spoljnog svetla još teže čitljiv od ekrana naColoradu, stvarajući probleme na kakve recimo vlasnici eTrex-a nisu navikli. Srećom, vidljivost se može bitno popraviti makar aplikacijom diskretnog pozadinskog osvetljenja, a to neće drastičnije uticati na povećanje potrošnje. U svakom slučaju, uGarmin-u imaju “domaći” zadatak da pronađu tip ekrana koji će pod dnevnim svetlom biti lakše čitljiv nego što je to slučaj sa postojećim ekranima uređaja novije generacije (PDA uređaji raznih proizvođača su dokaz da ekrani osetljivi na dodir ne moraju nužno da pate od slabog osvetljaja). Ovaj manji propust svakako nije dovoljan da baci senku na Oregon 300 kao nesumnjivi budući bestseler među ljubiteljima prirode i ekstremnih sportova.

Korisna adresa – www.garmin.rs