Podmlađeni dedica, vitalniji nego ikada!

Autor: Aleksandar Lazović
26. maj 2009.

Od pre nekoliko dana postao sam ponosni vlasnik još jednog Garmina – eTrex Legend H. Kao višegodišnji korisnik Legenda, a imam i Vistu HCx, red je da opišem sve vrline i mane nove igračke. Uređaj je stigao u manjoj originalnoj kutiji nego dosadašnji eTrex-ovi, a unutra – GPS, USB kabl (da, dobro ste pročitali, nema više onog mrskog serijskog konektora) i gomila Quick reference guides na raznim jezicima u papirnom i CD izdanju. Na CD-u nema Trip & Waypoint Manager-a (tj. golog Mapsource-a) ni Garmin USB drajvera, ali sve to sam našao na SCG Route disku.

Legend HNa prvi pogled stari Legend i ova H varijanta su iste. Fali stari Garmin logo u obliku stilizovane zemljine kugle na vrhu, plastika je još providnija, a tu je i natpis Legend H na vrhu ekrana. Na zadnjoj strana je stari poklopac baterije, bez dodatka za bicikl nosač (koje imaju kolor eTrex-ovi) i gumeni zaštitnik USB konektora.

Ubacio sam baterije, uključio ga u sobi i uz čekanje od par minuta (ipak je to prvi hladan start) eto signala 10 satelita! Pored njega sam uključio i Vistu HCx i otprilike su imali identične „satelitske strane“. Stari Legend je na istom mestu „hvatao“ jedan ili nijedan satelit. Zaštitna guma koja okružuje GPS je tvrđa od kolor modela, a samim tim je u radu tastere potrebno malo jače pritisnuti.

Meni je promenjen, nema više onog windows-like menija starog Legenda sa properties i meni ikonama u gornjem desnom uglu, već je sve i izgledom kao kod color modela. Ko je navikao na brzu promenu dva poslednja ekrana pritiskom na džojstik, moraće od toga da se odvikne. Osim što glavni meni prikazuje ikone u dva, a ne u tri reda (ekran je uži i duži od koloraca) i što „trip computer“ ima još jedno mesto za podatke, ostalo je sve isto kao u Legendu HCx (koji takođe nema barometarski visinomer i elektronski kompas). Ili bolje rečeno u eTrex Venture HC jer su to identični modeli koji se razlikuju samo u ekranu – mono ili kolor. Divan je i osećaj obeležavati waypointe nazivom od 14 karaktera i dodatnim komentarom, kao kod kolor modela.

Tracks meni otkriva još jednu novinu preuzetu sa color modela – u uređaj možete da učitate 20 trackova od po 500 tačaka (za razliku od starog Legenda u koji je išlo 10 trackova po 750 tačaka). Active log standardno prima 10.000 tačaka. Kratki pritisak na donji desni taster donosi podešavanje ekrana pomoću džojstik dugmeta: kontrast (levo – desno u koracima od 2%) i osvetljenje (gore – dole u koracima po 25%).

A sad ono interesantno – učitavanje SCG Route karte. Trenutna verzija 2.0 je veličine nešto preko 15mb bez „calculation data“ dela za rutiranje, što lagano staje u 24mb memorije ovog GPS-a. Ostaje dovoljno prostora za dodatne mape. Ovde nastaju problemi mono ekrana sa četiri nijanse sive – poligoni gradova su potpuno crni, kao i ulice i njigovi nazivi! Crno na crno – ništa se ne vidi, sem par POI ikona. Nikakvo podešavanje kontrasta ne vredi. Van gradova sve je u najboljem redu, pa i na planinama koje su pokrivene izohipsama.

Srećom postoji način da promenim iscrtavanje karte u uređaju. Rešenje se zove – .typ fajl! Većina profesionalnih Garmin karata, uključujući i SCG Route ima svoj .typ fajl u kome je izmenjen default način iscrtavanja pojedinih komponenti mape. U C:\Garmin\Fam_929 direktorijumu nalazi se fajl I00003a1.typ – rešenje problema iscrtavanja karte u gradovima! Na sajtu http://ati.land.cz/gps/typdecomp/editor.cgi našao sam jednostavan editor .typ fajlova, učitao originalan fajl, u njemu editovao „large city“ i „small city“ poligone i snimio ga nazad pod istim imenom. Upozorenje: sačuvajte originalni .typ fajl na drugom mestu jer ukoliko ga pokvarite – nećete moći da startujete Mapsource dok ne vratite ispravan fajl. Posle nekoliko pokušaja napravio sam dve verzije ovog fajla – jednu sa poligonima gradova sa najsvetlijom sivom bojom i drugu – gde se poligoni gradova uopšte ne vide. U GPS sam ubacio ovu drugu varijantu – ulice prave dovoljno veliku gužvu na ekranu tako da je nemoguće promašiti grad pri nekom traženju skrolovanjem…

Na terenskom testu, ova dva GPS-a su se ponašala veoma slično. U klisuri u kojoj je stari Legend uvek ostajao bez signala, snimljeni trackovi Legenda H i Viste HCx bili su skoro identični, sa čvrstim držanjem signala. Pri istovetnom podešavanju zuma, sa dva data polja u gornjem delu ekrana (kod mene su to brzina i visina jer nemam potrebe da pratim preciznost uređaja), Legend H prikazuje preko 30% više mape po vertikali, a neznatno manje po horizontali zahvaljujući ekranu veličine 160×288 tačaka naspram 176×220 tačaka kolor modela. Pri vožnji sa oba GPS-a jedan pored drugog – ista, ali krupnija mapa mi je bila na Legendu H pri zumu od 200m i na Visti HCx pri zumu od 300m. Leged H 200 Vista HCx 200 Vista HCx 300.

Legend H - 200 m

Legend H – 200 m

Vista HCx - 200 m

Vista HCx – 200 m

Vista HCx - 300 m

Vista HCx – 300 m

Posle dvodnevnog intenzivnog testiranja, još uvek je u uređaju prvi set NiMh baterija. GPS je dosta bio vezan kablom za računar pri čemu ne troši baterije, ali svakako je manji potrošač od starog Legenda kojem je jedan set obično trajao jedan dan. Po specifikaciji trajanje baterija izgleda ovako: Legend -12h, Legend H -18h, Vista HCx -24h.

Da zaključim: za sve one koji žele da kupe GPS i svaki im je dinar važan, a da pri tome ne planiraju da koriste rutiranje već im je uređaj potreban prevashodno za navigaciju u prirodi – svaka preporuka! Kolor ekran kod u svemu ostalom identičnog Venture HC modela (uz doplatu od 25€) je lepši, ali ovaj mono je duži i sadrži više informacija na istom zumu. Nedostatak elektronskog kompasa i barometarskog visinometra pri ovom kvalitetu prijema signala uopšte se ne primećuje, osim što u meniju nema altimeter strane na kojoj se očitava ukupan uspon (koji možete očitati analizom track log-a na računaru), a kompas mi je na Visti ionako isključen kada sam u pokretu. 24mb memorije je više od 8mb starog Legenda i dovoljno je za SCG Route, ali je potrebno malo žongliranja sa ubacivanjem potrebnih segmenata pri planiranju nekog dužeg puta u inostranstvo.

Za nabavku novih Legend H i Vista H modela, možete se obratiti na www.garmin.rs