[mini foto-putopis i petominutni video materijal]

Kraj zime ove 2010. godine obeležavaju velike vode uzrokovane naglim topljenjem izdašnog belog pokrivača. One na žalost mnogima donose velike nevolje usled izlivanja rečnih korita, ali takođe pružaju priliku da se neke prirodne lepote vide u još lepšem izdanju.

Sa grupom prijatelja sam se poslednjeg februarskog dana zaputio u region Majdanpeka sa namerom da vidimo i snimimo dva bisera prirode, Šuplju stenu, najveću prerast u Srbiji i Bele izvore, prelep vodopad u svom moćnom izdanju.

sumorna „priroda“ rudnika Majdanpek

Pomenute visoke vode napravile su nam prvi problem na prilazu ka Šupljoj steni. Lako se moglo oceniti da će ovaj, u normalnim uslovima simboličan potok, ovoga puta biti nemoguće pregaziti vozilom. Usledilo je navlačenje gumenih čizama i potvrda stanja.

Putanja kojom je jedino bilo moguće proći četvorotočkašem, podrazumevala je gaženje male pritoke, ali i prolazak kroz veliku i duboku baru sa izuzetno mekanom podlogom. U prevodu, nemoguća misija :-). Pošto je naša petočlana ekipa na raspolaganju imala samo tri para gumenih čizama, bez kojih se ni peške uz ivice nije moglo dalje, morali smo da se podelimo. Dalje su išli profesionalni fotografi sa boljom opremom :-). Slede dve slike Šuplje stene koje sam iz objektivnog razloga preuzeo od Aleksandra Veljkovića sa sajta Freebiking [savetujem da pogledate ceo album].

photo by Aleksandar Veljković

photo by Aleksandar Veljković

Sledeća destinacija bili su obližnji Beli izvori. Posle stotinak metara ponovila se slika u kojoj su glavni akteri gumene čizme.

Srećom, ovaj put bilo je moguće nastaviti alternativnim putem, pa je cela ekipa stigla do glavnog vodopada. Sledi izbor fotografija ove prirodne lepote.

A evo i mene [u crveno/narandžastom], kako sa Panasonic Lumix DMC-FT1 beležim slike koje ste gore imali prilike da vidite [smanjeni originali bez ikakve PhotoShop obrade :-)].

photo by Aleksandar Veljković

Nakon povratka do vozila, zaputili smo se na zasluženi ručak u par minuta udaljenu kafanu Balić. Sa menija smo odabrali kačamak sa mesom, sir, kiseli kupus i ljute papričice.

Na povratku ka Beogradu, ponovo smo prošli kroz Majdanpek [preuzeto od Aleksandra Veljkovića].

photo by Aleksandar Veljković

A evo i u podnaslovu najavljenog video materijala [640×480, 5 min]