Ujutru osećam tromost i umor koji me je stigao nakon pet dana na biciklu. Dobro je što ovaj dan posvećujemo aktivnom odmoru.

Umili smo se na ledenoj reci Shala koja protiče kroz selo i dolinu. Planiramo laganu šetnju, upoznavanje sela i doline bez ambicioznih pentranja na okolne vrhove. A oni ovde pršte i dozivaju, naročito u ovakvom danu kakav nas je sačekao, plavom bez i najmanjeg oblačka, retkost za Prokletije i raj za planinare.

Theth je odlična baza za uspone na Maju Harapit, Jezerce, Popluks, Valbonu, a staze do prevoja Qafa Peje su sjajno markirane, kao i u celom selu. Neko je ozbiljno prionuo na taj posao i obeležio planinske staze ka vrhovima i u samom selu ka zanimljivim lokalitetima koje sadrži.

Turizam kao ambicioznost nalazi svoje opravdanje u već brojnim posetama stranaca ovom kraju, a prodihtovaće potpuno završetkom asfalta iz Boge. A na to se lagano navikava i lokalno stanovništvo, koje nazivaju i Malisor – planinski ljudi, čija deca na izuzetno zavidnom nivou engleskog, vrbuju turiste ne bi li im pružili usluge smeštaja ili neke prodaje. Albanski novac ’’lek’’ je takođe u igri, ali ne i presudan, čak nepotreban. U selu je i osnovna škola, aktivna, naizgled na potpuno neverovatnom mestu u odnosu na okruženje.

Crkva u Thetu

Ali Theti ima i svojih tajni, specifičnih za severno Albanska plemena, koja datiraju još od srednjeg veka. Tako zakonik iz 15. veka – Kanun Leke Dukađinija u koji je kodifikovana Besa i dalje ima svojih tragova ovde.

Obećanje koje se mora održati po cenu života, i norma za uređenje međuplemenskih i međuljudskih odnosa, imala je posebnu ulogu i u krvoj osveti.

Jedan takav svedok prošlih vremena je i Kulla ( kulla e ngujemit ) u Thethu. Kamena kula bez prozora, samo sa malim prorezima za osmatranje i proturanje oružja u slučaju približavanja neprijatelja. Muškarci u izgnanstvu ostajali bi ovde mesecima ili godinama i održavali se hranom koju su im dostavljale žene koje nikada nisu bile meta progona.

Pomalo neverovatno nakon svega, dah prošlih vremena se može osetiti za jedan evro, koliko košta ulazak u Kullu, jedinu u Thetu, sada turističku atrakciju.

Ista cena važi i za posetu lepoj katoličkoj crkvici iz 1892god.

Znakovi kroz selo odvešće vas i do predivnog Gunas vodopada, sa padom od 30m čija voda pri dodiru sa tlom pravi zavesu i prijatno osveženje po vrelom danu kakav je bio kada smo tog dana stigli do njega. Energija i lepota u jednome, sve što vredi uraditi je sesti na kamen podno njega i diviti se. A ako postane pretoplo, približiti se podignutih ruku i dopustiti hiljadama kapljica da vas dodirnu. Po slobodnom nahođenju dopustite sebi krik…

Vodopad na Albanskom – ’’Ujevara’’, i te oznake treba slediti ukolike želite stići dovde.

Visocanstvo vodopad

’’ Plavo Oko Kaperre ’’ je takođe lokacija koju nikako ne biste trebali propustiti, a nama je eto pošlo za rukom. Od Theta treba slediti natpis ’’ Nderlyes ’’ i ta staza se nastavlja dalje od vodopada.

Sve ove lokacije u selu i u njegovoj blizini moguće je obići za jedan ceo dan, i taj dan vredi odvojiti. Naravno vredi odvojiti još mnogo dana ako ste ovde, vredi odvojiti možda i odmor. A onda je cela oblast vaša i samo je pitanje afiniteta na koju stranu ili na koji od atraktivnih vrhova odavde dostupnih želite otići.

Kada smo se popodne vratili u naš kamp, pojavilo se novih posetilaca, stranaca. Naš domaćin, omaleni klinja osnovac, vrsan poznavalac engleskog, pohađa školu u Skadru, a tokom raspusta provodi vreme ovde u planini, uspešno pomažući starijem bratu oko biznisa i smeštaja planinara.

Kada sam ga pitao koji put koristi za odlazak do Skadra, reče preko Koplika, onim kojim smo mi došli, iako postoji kraća varijanta na jug odavde direktno u Skadar. A kada mi je napomenuo da je taj put loš i da se u načelu izbegava, živo me je zanimalo šta nas sutra čeka, pošto je to bio pravac kojim smo nameravali nastaviti. Izgleda da je pojam ’’lošeg’’ ovde rastegljiv, ostalo je da se sutra uverimo u to…

Shala lumi

Shala lumi

Sledeca strana

Strane: 1 2 3 4 5 6 7