Sinjajevina je prostrana crnogorska planina koja leži između kanjona Tare, Jezera drobnjačkih, rijeke Tušine i strana Gornje Morače i Pčinje. Prostire se na dužini od 35 do 40 km i širini od 10 do 15 km. Ona ima izgled visoke raščlanjene površi prosječne visine od 1.600 do 1.700 m.

 

Na njoj se nalazi preko šest vrhova iznad 2.000 metara (Babin zub – 2.257 m) pa se ona može svrstati među visoke planine Crne Gore. Ova planinska jedinica pretežno je izgrađena od trijaskih i jurskih krečnjaka i u morfološkoj strukturi ima dominantne kraške i glacijalne oblike reljefa.

Važan faktor individualne osobenosti Sinjajevine jeste njen biljni pokrivač, prije svega travni. S površinom pašnjaka od 120.000 ha, na kojem se može napasati 200.000 ovaca, Sinjajevina spada među prve pašnjačko-staočarske planine.karta

Sinjajevina -put

Sinjajevina -put

Prvi dan    31km  _______

Drugi dan 45km _______

Treći dan  46km_______

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ove godine dolazi na red obolazak još jedne crnogorske planine-SINJAJEVINA.

DOLAZAK (sreda 03.07.)    Dolazak na mesto skupljanja u selo Medjužvalje 5km.pre Žabljaka. Noćenje u privatnom dvorištu (moji prijatelji,automobili bezbedni)

 

PRVI DAN (četvrtak 04.07.) polazak 9h.   Vožnja bicikala do Zabojskog jezera gde je bazni logor druge večeri(ima izvor pitke vode  i kupanje ako temperatura vode bude podnošljiva).

Dobro opisanu trasu prvog dana do jezera  možete pročitati upravo ovde –http://www.ciklonaut.com/Turoteka/1999/Leto99/Zaboj.htm

Vozilo (logistika) ide prvi dan sve vreme uz bicikliste.

DRUGI DAN  (petak 05.07.) polazak 9h      Napuštamo jezero i upućujemo se u pravcu crkve Ružice   zaobilazeci vrh Pećarac  .Ubrzo opsle crkve Ružice odvajamo se desno i tu sledi 3-4km puta koji se slabo koristi ali je prohodno(već prolazio).Nisam hteo da izostavim prolaz pored dva najviža vrha(Javlanov i Babin Zub) .Posle ovog kratkog dela lošijeg puta izlazi se na odličan put koji se koristi kao prečica od Krnje Jele do Kolašina  .Put  se 11km. spušta naniže i gubimo na visini 450m.Stižemo do škole na Krnjoj Jeli gde noćimo .Ukoliko domaćin bude ljubazan kao ranije neće biti potrebe za rasklapanje  šatora.Spavaće se u školi.

Logistika ide obilaznim putem preko Kolašina i sastaje se sa biciklistima u popodnevnim časovima.

 

Izmedju Babinog Zuba i Jablanovog vrha

TREĆI DAN (subota 06.07.)  polazak u 8h.  Trasa duga 46km.Prvih 15 km.se uglavnom dobija na visini.Put sporedan koji prati asvaltni put koji se od mesta Boan odvaja u pravcu Žabljaka (logistika ide ovim putem).Usput prolazimo pored dva jezera (Vražje i Riblje) i ponovo preko Njegovudje do Medjužvalja.

ČETVRTI DAN (nedelja 07.07.) – povratak kući

Ovu trodnevnu vožnju možete spojiti sa Durmitorom i Pivskim jezerom koja se izvodi četri dana pre i spaja se sa ovom.pogledajte najavu  ovde.

Troškovi logistike se dele na broj učesnika a ostali su individualni.

Galerija slika sa Sinjevine – http://kctboskovice.rajce.idnes.cz/2010_Sinjajevina_Prokletije_Cerna_Hora_Albanie/

Bicikl mora biti MTB i u tehnički potpuno ispravan.

Oprema-rezervna guma(više komada ili pribor za krpljenje) kišna kabanica i osvetljenje.

Detaljniji dogovor možete pratiti ovde:http://forum.freebiking.org/viewtopic.php?f=3&t=2752

ORGANIZATOR I VOĐA PUTA

Kuševija Veselin  (KUSHA)

063 85-63-720