_DSC8693_4_5

IMG_0848

Ovo je jedan od onih bajkerskih krugova za kakvima žudi svaki pasionirani bajker kada mašta o otiskivanju sa asfalta u divljinu, koji čak i ne zahteva neku naročito dobru kondiciju, niti iziskuje napor – 57 km čistog uživanja, na dobrim, širokim planinskim putevima bez jakih nagiba. Svuda oko vas neizmerna, nenaseljena širina, gde se naizmenično smenjuju nepregledne livade, četinarske i listopadne šume, visoravni i rečne doline. Nakon što prođete Ravnu reku i vojni poligon na Pasuljanskim livadama, dalje civilizacije nema; naići ćete možda na ponekog drvoseču koji je svojim kamionom krenuo u planinu po drva, ili u Srbiji večito prisutne ekipe lovaca. Biće to prilika da stignete na nadmorsku visinu od 1100 metara gotovo i ne primećujući da se penjete, pedalirajući lagano i brzo, osećajući vetar u kosi umesto sopstvenog znoja. Očaravajuće je kojom će se brzinom predeli smenjivati pored vas, koliko toga će vam se pružiti prilika da doživite za samo jedan dan.

_DSC8575

Na parking u rudarskom mestu Resavica stižemo oko 8:30 h. Raspakujemo se i do 9 h polazimo na naš 57 km dugi krug 810mnv. Prvih 5 km puta podrazumeva aktivan (ali ne i težak) uspon asfaltom do Pasuljanskih livada, gde preko vojnog poligona hvatamo makadamski put koji preseca čitav Kučajski masiv u smeru prema Dubašnici.

Pedaliramo pretežno ravnim, blago zatalasanim terenom po širokom makadamskom putu, na kome će, dok ne napustimo delokrug poligona, verovatno biti nešto blata. Nakon toga prelazimo preko tri kraška polja: Troglan Bare, Male i Velike Brezovice, kroz ambijent širokih pašnjaka okruženih pretežno četinarskom šumom. Iza Velike Brezovice ambijent se menja – ulazimo u gustu bukovu šumu, i po prvi put nakon asfaltnog uspona do Pasuljanskih livada suočavamo se sa nešto jačim i dužim usponom. Nakon njegovog savlađivanja nalazimo se već na iznad 1000 m visine – dalje je sve nizbrdo.

Završnicu čini 25 km čistog hedonizma, u spustu preko bajkovitog lovišta Valkaluci, i kroz rečne doline Nekudova i Resavice. Biće to prilika da obiđemo i najneobičniji vodopad u Srbiji, Prskalo.

Visinski profil
JESENJI KUČAJ GPX

_DSC8708_09_10

Neophodna oprema:

Tehnički ispravan planinski bicikl, priručni alat za osnovne intervencije, rezervna unutrašnja guma i pribor za krpljenje guma, pumpa, odgovarajuća biciklistička odeća, svetla za bicikl (i prednje i zadnje), sendviči i energetska hrana u skladu sa ličnim potrebama.

                                                                                                                        Pozivaoc: KUŠA 063-85 63 720

_DSC8673

    Detaljan dogovor možete pratiti ovde:http://forum.freebiking.org/viewtopic.php?f=3&t=3024