Loading Događaji

« All Događaji

  • This event has passed.

JERININ GRAD(Maglič)-ČEMERNO-TROGLAV 2-3 Maj

2. maja 2016. @ 09:00 - 3. maja 2016. @ 17:00

cemerno

Kako se ove godine poklapaju 1 Maj i uskrs pomeramo dogadjaj za 2 i 3 maj.

Planinski vrh Smrdljuč nalazi se na 1579 metara nadmorske visine na planini Čemerno. Ova planina se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, na levoj strani reke Ibar, a severno do manastira Studenice. Planina Čemerno, je planina srednje visine i izdužena je u pravcu severozapad – jugoistok u dužini od oko 21 kilometar. Najvažniji vrhovi pored najvećeg Smrdljuča su Goleš (1348), Gvozdac (1456), Rudo brdo (1454),Gusarica (1535), Tičije brdo (1430), Mršava livada (1250), kao i drugi manji. Sa juga je planina Čemerno ograničena dolinom reke Studenice, a sa severa dolinama Dubočice i Borošnice i znatno je raščlanjena dolinama njihovih pritoka. Jedan od najlepših delova je izvorišna lepeza severoistočno od Gusarice u predelu sela Bresnik. Na samoj planini Čemerno nalaze se i mnogobrojni izvori,a svakako najznačajniji je čuvena Savina lekovita voda u Odmenju. Planina Čemerno, najvećim svojim delom je pod šumom.Pored šumskog prostranstva Čemerno je poznato i po velikoj površini na kojoj raste borovnica.

Na travnatim delovima nalaze se stočarske kolibe. Zapadnim delom planine vodi slabiji kolski put, koji se spušta prema selu Tolišnici.Mnogo pitomiji deo ove planine je južna strana, gde se stočarske kolibe i ćumurane mogu pronaći neposredno ispod samog vrha.
 
Ova gotovo nepoznata planina izuzetne lepote je zanimljiva ljubiteljima očuvane prirode i avanture. Na samom vrhu Smrdljuč, postavljen je krst, koji služi da podseti na srpske vojnike koj su na ovoj planini pravili odstupnicu prilikom povlačenja 1915.g odine.

Noćenje je predvidjeno u Magliču u kajakaškom domu podno starog grada Magliča.Cena prenoćišta je 500din.Broj kreveta je ograničen 22.Postoje i 15 dušeka dodatnih.

Pored doma postoji mogućost da se postave i šatori.U sklopu doma ima i kuhinja pa je moguće ponešto i skuvati.

I.dan ČEMERNO 53km.Start u 9h. ispred kajakaškog doma u Magliču.Posle par kilometara vožnje magistralom skrećemo desno za selo Bresnik,posle koga počinje uspon na greben koji će nas dovesti na sam vrh Čemerna(Smrdljuč 1579m).

Visinski profil
Čemerno.

 Troglav je okruglasta planinska masa između doline Ibra, Lopatnice, Borošnice. Jako je disecirana brojnim kratkim dubodolinama i jarugama. Širina planine dostiže oko 10km. Najviši vrhovi su Bučje (1084), Pavlovska livada (1150), Kom (1177) i drugi manji. Veći deo planine je pod šumama, dok su delovi prema Ibru i Bogutovcu siromašni šumom i odlikuju se velikim erozivnim površinama. Livadske površine su prostranije na severu u donjem delu sliva Lopatnice, kod Bogutovačke Banje i u selu Magliču, u dolini Ibra. Preko planine vode uglavnom stočarske staze.

NA VRHU ČEMERNA

2. dan TROGLAV 38km. 1300m. Start u 9h.ispred kajakaškog doma u Magliču.Nakon 500m vožnje magistralom skrećemo levo za selo Maglič pa nastavljamo delčje ka selu dubočica odakle počinjemo uspon na troglav.Pošto je ovaj dan predvidjeno da se vraćamo kući postoji i kraća-lakša varijanta.

Visinski profil
TROGLAV

Visinski profil
VARIJANTA 2 DAN

Detaljan dogovor oko organizacije možete pratiti ovde:http://forum.freebiking.org/viewtopic.php?f=3&t=3032

Potrebna oprema:- tehnički ispravan bicikl

-rezervne gume i pribor za krpljenje

-biciklističko osvetljenje

– odgovarajuća odeća u slučaju loših vremenskih uslova

 

Detalji

Početak:
2. maja 2016. @ 09:00
Kraj:
3. maja 2016. @ 17:00

Organizator

Kuša (Veselin Kuševija)
Telefon:
063 85 63 720

Mjesto

maglič
Srbija + Google Map