Crna Gora ljubitelju prirode pruža neke od najlepših planinskih terena na Balkanu. Teško je opredeliti se da li je najlepši sever, istok ili primorje. Ono što je sigurno jeste da masiv Prokletija, koji čini istočni „zid“ Crne Gore, za mnoge planinare predstavlja neku vrstu fetiša, posebnu strast kojoj se stalno vraćaju. Ne bi bilo fer ne pomenuti i Komove, taj malo izdvojeni krak Prokletija koji kao kakvo usamljeno kameno ostrvo para nebo, ili šumovitu planinu Bjelasicu, prepunu ledničkih jezera, drugačiju od bilo čega drugog što ćete iskusiti u Crnoj Gori. Kuči su tek posebna priča, sa Bukumirskim i Rikavačkim jezerom, a Visitor je dobro čuvana tajna pravih znalaca. Grandiozni kanjoni nisu „specijalitet“ samo severa Crne Gore – i istok ima svoje adute, pre svega Đalovića klisuru, sa svojim više stotina metara visokim vertikalnim zidovima. Tu je i kanjon Cijevne, a ne smemo da previdimo ni kratak, ali egzotičan i vanzemaljski lep kanjon reke Grlje. Ti izuzetni kontrasti su ono što istoku Crne Gore daje neku posebnu lepotu.

Iz perspektive bicikliste, mnogi okomiti usponi, pre svega oni u Prokletijama i na Komovima, nisu dostupni. Međutim, prostora za uzbudljiva istraživanja itekako ima – kako sa Crnogorske, tako i sa Albanske strane, što su i fribajkeri u putopisu Sqiperia – zemlja orlova na najbolji način dokazali.

Turistička infrastruktura je na istoku Crne Gore nešto slabije razvijena nego u drugim delovima, mada vam je i tu na raspolaganju sasvim dovoljno načina da (čak i prilično udobno) prespavate na svojim proputovanjima. Naročito se tu izdvaja planina Bjelasica (čiji je zapadni deo ujedno i nacionalni park „Biogradska gora“), sa nekoliko planinarskih domova (naći ćete ih u Bazi jeftine spavke), kao i bungalovima na Biogradskom jezeru i ispod Zekove glave, a tu je i hotel u Kolašinu. Eko katuni na Štavni (Komovi) su takođe jako lepo mesto da odmorite i ogrejete kosti tokom putovanja, a i planinarski dom PD Radnički u Grbaji treba uzeti u obzir.

Situacija sa putevima na istoku Crne Gore slična je onoj u drugim delovima zemlje – poslednjih godina dosta se radi na obnovi puteva i asfaltiranju (čak i u naizgled nepristupačnim predelima), a novi makadamski se stalno pojavljuju. Morate biti spremni i na puno truckanja po krupnom tucaniku, naročito na beskrajnim makadamima Kučke krajine. Gužve na putevima, kao i svuda u Crnoj Gori sem na glavnoj magistrali prema Srbiji, naravno nema. Možete, dakle, potpuno da se opustite na svojim bajkerskim istraživanjima.