Veliko, zatalasano, pošumljeno „ostrvo“ u Sremskoj ravnici

Savršene bajkerske staze na grebenima Fruške Gore

Idi na mapu trekova

Koliko god da novosađanima za odlazak u južnije krajeve uvek treba u proseku po sat vremena duže nego beograđanima, toliko su na neki način povlašćeni blizinom Fruške Gore, jednog očaravajućeg, šumovitog ostrva zatalasanih brda koja na svojoj najvišoj tački dostižu „planinsku“ visinu od 538 metara, čija se kičma glavnog grebena pruža u smeru istok-zapad u dužini od preko 50 km. Fruška Gora svojom malom visinom može da zavara svakoga ko je sklon stvaranju predrasuda na osnovu brojki – po konfiguraciji terena, prostranstvu koje zauzima, biljnom i životinjskom svetu, hidrografiji, u pitanju je prava planina, nimalo nalik Avali ili Kosmaju koje bez problema možete da presečete s jednog na drugi kraj za nepun sat vožnje.

Bogata mreža puteva, kako asfaltnih, tako i makadamskih, kao i šumskih staza, pružaju izvanredne preduslove za cikloturizam i sve MTB discipline, ali u isto vreme sastav tla (ilovača) odvraća od nekog ozbiljnijeg skretanja sa asfalta po vlažnom vremenu; u protivnom ćete vrlo brzo na pogonskoj sekciji bicikla nakupiti dovoljno blata da obrtanje točkova postane nemoguće (bacite pogled na ilustraciju ispod). Srećom, čak i u uslovima kada su pešačko-bajkerske stazice usled vremenskih uslova nepristupačne, razgranata asfaltna mreža pruža vam sasvim dovoljno prilika da improvizujete večito različite trase kretanja kroz istinski očaravajuće, bogate i raznovrsne šume, tako blizu, a naizgled tako daleko od civilizacije.

Šta vam se može desiti na Fruškoj Gori ako krenete šumskim stazicama posle kiše... © Buba & Miša

Fruška Gora vam zaista nudi priliku da zadovoljite sve kondicione i tehničke zahteve i ukuse – od čisto drumaških vožnji u dužini od par desetina do par stotina kilometara, preko uslova da po vasceli dan opušteno tumarate vijugavim šumskim stazicama i divite se prirodi, do ekstremnih tehničkih izazova na kojima svoje umeće balansiranja na dva točka možete da izbrusite do perfekcije. Strme padine Fruške Gore učiniće da se dobro preznojite penjući se na glavni ili neki od sporednih grebena iz njenog razuđenog stabla, terajući vas da dobro razmislite kuda krenuti ako želite da izbegnete guranje ili nošenje bicikla. Fruška Gora je i poprište sada već čuvenog Fruškogorskog MTB maratona, prestižne manifestacije koju nijedan ozbiljan MTB takmičar u Srbiji ne propušta i koja predstavlja pravi izazov kojim možete da proverite sopstvenu kondicionu i tehničku spremnost.

Sem bogate mreže asfaltnih i šumskih puteva, Fruška Gora nudi i brojne dodatne sadržaje koji će vaše tumaranje njom učiniti jednim vrlo bogatim i raznovrsnim iskustvom. Zbog velikog broja pravoslavnih manastira Frušku Goru nazivaju i „malom Svetom Gorom“. Brojni planinarski domovi i odmarališta omogućiće vam da lako pronađete prenoćište (zavirite u Bazu jeftine spavke) i tako isplanirate čak i višednevni boravak na ovom prostoru. Brojni potoci kriju i veći broj minijaturnih vodopada, a na Fruškoj Gori i u njenom neposrednom okruženju će vas iznenaditi i nekoliko jezera (na žalost, nadaleko čuvenom Ledinačkom jezeru pristup već duže vreme nije moguć – pod „bezbednosnim“ izgovorima ovo omiljeno kupalište novosađana ponovo je pretvoreno u kamenolom). Zbog svojih prirodnih lepota i vrednosti, Fruška Gora je proglašena za jedan od pet Nacionalnih parkova u Srbiji, što je status koji ona svakako zaslužuje.

[prikaziKmlFajl link=“http://www.stazeibogaze.info/kml/prikaz.php?catid=71″]

Iz Novog Sada se do Fruške Gore vrlo jednostavno stiže – dovoljno je da pređete Dunav i već ste tu. Čak i od Beograda do Fruške Gore stižete za tek nekih 45 minuta do sat vožnje kolima, bilo da se opredelite da joj pristupite sa juga, iz smera Rume i Iriga, ili grebenskim putem, preko Inđije. Možete stići i vozom do Sremskih Karlovaca (na ovoj relaciji vozi i čuveni turistički voz Romantika). Sve u svemu, i za beograđane je Fruška Gora veoma dostupno izletište, do koga lako stižete ne samo za jednodnevno, već i za poludnevno tumaranje biciklom. Pogledajte na stranici sa vožnjama neke od ideja za vaš pedalofiličarski Fruškogorski užitak…