Slazem se sas vim sto je Nesa vec rekao.
Ja bih rekao da vrsta ima veoma puno, za razliku od klasicnog rama klacisnog bicikl u obliku dijamanta,
na kojem bas tvorac i nema puno prostora da pokaze svoje umece
Prema nameni ili ukusu bira se onaj tip koji zadovoljava tvoje kriterijume.
A opet i kada je tvoj jedini kriterijum brzina, tu opet ima vise vrsta koje su se dobro pokazale u tome.
Osnovne razlike, ako zanemarimo te fizicke (proporcije, tezina, visina i ugao sedista,itd) su upravo u nameni tog bicikla,
kao i u voznim karakteristikama, okretnosti, potencijalu za ubrzanja, potencijalu penjanja, i tome slicno.
Glavna orjentacija kao sto Nesa rece je turing varijanta, za nekog ko hoce da putuje, znaci nije mu bitna brzina i tezina,
nego udobnost, sigurne vozne karakteristike na svim putevima i brzinama, i naravno mogucnost da se natovari sa puno prtljaga ako zatreba.
A imas one koje interesuje brzina, te oni biraju neke druge masine, sa boljim komponentama, tockovima,
efikasnijim prenosom snage, kao i naravno boljom aerodinamikom.
Nesto izmedju ta dva koristi neki prosecan da kazemo rekreativac, koji hoce da bude brz,
ali mu je bitna i udobnost, preglednost puta i okoline, kao i nosenje kakvog tereta, bisaga, torbica za svakodnevnu ili turing upotrebu.
Hvala bogu izbor je OGROMAN te verujem da svako moze da nadje masinu po svojoj meri bez mnogo muke.
Dakle prvo se treba zapitati sta ti ustvari zelis od lezeceg bicikla, mada i ne mora da to bude prva stavka na dnevnom redu.
Mozda provo probas nesto, pa kasnije uvidis da te ustvari zanima nesto drugo.
U svakom slucaju treba probati.
Is svog iskustva mogu da kazem da je vecina lezecih bicikala brza od bilo kog uspravnog.
Brzi lezeci bicikl je svakako brzi od najspecijalnije specijalke, tu nema dileme, bar za mene.
Brzi podrazumevam prosecne brzine, a naravno ne treba zanemariti ni prosecne dnevne KILOMETRAZE
odnosno ukupnu prosecnu brzinu na odredjenom putu.
Znaci dok tvoje brze kolege na drumasima sede u kafani kraj puta i odmaraju svoje zadnjice,ledja,vratove i sake,
ti cak i da si sporiji od njih, samo ladno prolazis pored njih i mases im, jer za takvim odmorome nemas potrebe
Na ravnom, bez vetra, ja uspevam da naguram nekih oko 50km/h u sprintu, a daleko od toga da sam u dobroj formi.
Do 30ak km/h su trkacki bicikl i lezeci skoro jednaki, ali vec preko 35 lezeci dobija ogromnu prednost,
i uspravni jednostavno nema sanse da se sa njim drzi rame uz rame na duze vreme.(podrazumevam da je vozac isti)
Imao sam sjajnu situaciju kada sam u retrovizoru video drumasa kako mi se priblizava.
Brze bolje sam stisao pedale, i poceo da ga ostavljam iza sebe.
Zahvaljujuci crvenm svetlu stize me nekih par semafora dalje, i pozdravlja me sa recima "ala to ide!"
Pali se zeleno i obojica krecemo, uz pricu, i onako peglamo kolko mozemo,onako da vidimo ko je brzi.
Naravno ostavio sam ga iza sebe drzeci nekih 45km/h jedno vreme,
a tada sam vec morao skrenuti sa tog puta i uputiti se svojom uobicajenom rutom do posla.
Cela poenta je da sam iz price saznao da decko trenira u Partizanu,
i vozi timske trenenige preko Topole i ostatka Sumadije ostavljajuci pri tome oko 200km iza sebe,i tako vise puta nedeljno,
i rekao bih da nema vise od 20 godina.Mlad, zdrav i jak.
Kada je on mene upitao da li ja treniram, i da li vozim kakve trke, ja sam skromno rekao
da ja samo "idem od posla i nazad, ako je lepo vreme skoro svaki dan, jedno 35km tamo i nazad"
Sto se uzbrdica tice, tu takodje biva sarenoliko koliko je i vrsta lezecih.
Ja sam najvise vozio na 24% i to biciklom sa "prednjom vucom", i problema nije bilo.
Cakstavise lakse sam se popeo njime nego mtb-om, jer je imao nizi prenos nego super off road mtb.
Dobra masina za penjanje mora da bude lagana, cvrsta, odnosno da dobro prenosi snagu za tocak,
i da pozicija u kojoj se penje prija kardio-vaskularnom sistemu.
Tu prednost svakako ima klasican drumaski bicikl, jer veoma lako ispunjava sve preduslove za dobro penjanje.
Licno nisam primetio nikakvu znacajnu razliku kod penjanja izmedju lezeceg i uspravnog,
te bih rekao da se manje vise svodi na isto, uz brdo moras da vrtis pa vrtis, lezeo ili sedeo.
E sad drugo je ono kad ustanes pa svojom tezinom uz pomoc gravitacije kazis pedale,
to na lezecem ne moze, ali meni ne nedostaje, jer tako ne mogu da prevezem vise od stotinak matara u sprintu uz kakvo kratko brdo.
Ali cekaj, ja sam se ipak brze peo uz Venac na drumasu nego na lezecem ??
Da, zato sto je drumas imao drumaske prenose, i minimalna brzina pri (za mene) koleno skodecoj kadenci od 80 o/min mu je oko 10km/h, znaci ili teras 10km/h i umires,ili guras i odmaras
dok je na lezecem prenos bio nizi, i komforno sam mogao da se penjem brzinom od 5-6km/h
Dakle ko je lenj, i uvek uz ostro brdo tera u prvoj brzini, to ispada tako
Kod spusta bolja aerodinamika lezeceg jos vise dolazi do izrazaja, te npr. niz Banstol prema Sr.Karlovcima,
ili sa Iriskog Venca ka Irigu (kada se prodju serpentine)
lezeci cepam do oko 70km/h (ako prenos toliko omogucava) dok sa uspravnim ne uspevam da predjem 50.
Sa lezecim triciklom sam navukao skoro 70 spustajuci se niz Venac u pravcu Novog Sada,
a znamo svi da tamo nema parceta ravnog puta. (uredno sam pretekao dva automobila i sustiglu su me tek pri dnu kada sam gubio brzinu)
Oduzmi saberi, za mene je svakako lezeci brzi od uspravnog. A o tome da sam bez problema u jednom danu presao 465km ni da ne pricam
Sto se upravljivosti tice, tu je opet sareno koliko je i tipova lezecih na svetu, neki imaju izvesna ogranicenja u sposobnostima manevrisanja, a neki ne.
Ponasanje u krivinama takodje je raznoliko, ali vecina moze da brze prolazi kroz krivine nego uspravni bicikl,a posebno oni veoma niski.
Posto skakanja preko prepreka nema, lezecim se fakticki "rukuje" kao i sa natovarenim uspravnim biciklom.
Dakle nema skakanja na ivicnjake, preko rupa i slicno.
Ali daleko od toga da njime ne mozes da se popnes na ivicnjak, samo treba malo prakse da se usavrsi ta tehnika

Makadam generalno nije problem, ali detalji kao sto su velcina/debljina/sara gume i suspenzija/nesuspenzija mogu dosta da promene stvar.
Na losim putevima su svakako bolji veliki tockovi.
Uostalom ..
http://www.youtube.com/watch?v=Ekefr3xH3y8
http://www.youtube.com/user/Offroadbent ... GgIixDkWts
Lezeci pozdrav