barda wrote:
Da, ako se u ove NOVE cene umašaju i polovi Jeep tada problem postaje registracija (zato što su to sve ogromni motori ili 20+ vozila koja traže servisere i majstorluke)
Čuj, SVAKO vozilo koje zaista teraš off-road moraš drugačije da održavaš nego ono koje teraš on-road i potpuno je svejedno da li je ono 2 ili 20 godina staro. Pojedine kompnente na trapovima pri off-road eksploataciji traju i po 10x kraće i to jednostavno treba posmatrati kao potrošne delove, opremu za off-road koju treba redovno nabavljati

. Problem sa korišćenjem tih kvazi terenaca koje ti pominješ za off-road je što oni uopšte nisu jednostavni za servisiranje pri redovnoj off-road eksploataciji i nemoj da se iznenadiš ako te održavanje Dustera koji teraš off-road dođe skuplje nego recimo održavanje Čirokija. Čiroki kockica je toliko jednostavan i logično konstruisan auto da može maltene korisnik na terenu da se sagne ispod njega i da po potrebi zameni sve što zatreba.
barda wrote:
Mislim da je ipak (gledajući moje potrebe i želje) trenutno optimalno vozilo neki SUV (kao ta Dacia) sa klirensom 21cm,
Ako baš insistiraš na tako nečemu, onda nađi neki polovan Subaru Forester. Jedini od kvazi terenaca koji je zaista sposoban da ide po terenu.
barda wrote:
a za velike uzbrdice skinem bike sa paktregera, obujem 2x gojzerice i napred 
- tim putevima sigurno neće moći ni Jeep da prođe

Beep, wrong!

Očigledno nisi video kakve uzbrdice savlađuje pravi terenac pod redukcijom

To su nagibi na kojima bi se i kao pešak pošteno zadihao posle 50 metara, a bajs bi mogao samo da nosiš, u znoju lica svog... Sećam se kad je jedan drugar zinuo videvši uz šta smo se popeli, da bi na kraju konstatovao "ja ovde ne bih uspeo da se popnem peške"
Tako da bih ja ovako rangirao prolaznost:
Pešak = 100%
4x4 = 60%
MTB = 30%
Zaista znam mnoge šumske puteve (ovo "putevi" treba tek uslovno shvatiti) gde Jeep prolazi skroz opušteno, a gde bajs ne bi uspeo sedeći u sedlu da protera ni Milanče

. Jedini zajeb kod 4x4 je što moraš maaalo odgovornije da planiraš prolaz, jer ako tu omaneš u proceni, nemaš opciju da ga preneseš