Preko Sinjajevine, oko Durmitora

Najave planiranih bajkerskih, planinarskih i ostalih aktivnosti u prirodi

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
Jovanovic
Freebiker
Posts: 128
Joined: 09 Apr 2005, 21:26
Location: šabac
Contact:

Preko Sinjajevine, oko Durmitora

Post by Jovanovic »

Sinjajevina je, kažu ljudi, malo planina, a malo više visoravan, velike je površine i u najvećem delu nije strma, tako da ima po njoj kolskih puteva i trebalo bi da je prilično zgodna za prejahati je biciklom.
Išli bismo dnevnim vozom do Kolašina (samo u dnevne vozove primaju bicikle :-( ), pa preko Tare pa uz Plašnicu do sela Gornjeg Lipova i prevoja Ječmen Do. Možda bi pao pešački uspon na Jablanov vrh, a onda bismo nastavili biciklima preko Sinjajevine. Nemam baš tačnu predstavu kuda bi išli dalje, ali mislim da se možemo snaći. Imam neke topografske karte (vidite http://www.pd-unlimited.org.yu), a ako u međuvremenu nabavimo još po neku kartu (za svaki slučaj) ili po neki GPS trejs, još bolje. Plan mi je da izađemo na severozapadni kraj Sinjajevine, kod Vražjeg jezera, a onda možda svratimo do Žabljaka, ako poželimo neki dućan ili tuš. Sa Žabljakom ili bez, produžili bismo prema zapadu, južnim obroncima Durmitora (preko Sedla), pa na Trsu. Usput bi mogla da padne i neka šetnja po Durmitoru. Posle Trse ne vidim ništa posebno zanimljivo, ali verovatno će nam prijati da provozamo još cca 70 km do Gackog ili još malo više do Foče na autobus.

Sa vremenom sam fleksibilan, pa će mi verovatno odgovarati bilo šta u toku jula i avgusta, osim Exita. A može i kraj juna, ako bude vrućina. Što se tiče opreme, verovatno ću imati da pozajmim jedne ili dvoje bisage (jedne poluraspadnute i jedne malozapreminske), jedno mesto u šatoru i jednu ili dve (hladnjikave) vreće.

Da li neko ima predstavu o putu iz Trse preko Kneževića i Polja Crkvičkog do Šćepan Polja ? Je l to uopšte put kojim se može proći, ili moja karta laže ? I koliko je zanimljiv ? A koliko je zanimljiv put od Trse preko Pive, pa dalje od Plužina za Avtovac i Gacko ?

Još neki trejsovi, mape, raspored izvora, lokvi i katuna po Sinjajevini, raspored dućana između Sinjajevine i Durmitora...? Svaka informacija dobro došla.
User avatar
pedja
Freebiker
Posts: 417
Joined: 01 Feb 2005, 17:32
Location: Užice
Contact:

Post by pedja »

Ako mozes nemoj promasiti da vidis Pivsko jezero.
User avatar
Jovanovic
Freebiker
Posts: 128
Joined: 09 Apr 2005, 21:26
Location: šabac
Contact:

Post by Jovanovic »

Ako mozes nemoj promasiti da vidis Pivsko jezero
Hm, pravo da ti kažem, nekako me više od ozbiljnog druma niz Pivu (doline nekako generalno suviše klaustrofobično deluju na mene) privlači put preko Polja Crkvičkog. Na većoj je visini i nadam se pogledu na kanjon Tare sa njega. Bilo bi lepo - i tu ću te rado poslušati - da bar jedan takav, ptičji, pogled pružim i na Pivu, a on bi me koštao podnošljivih 15ak km jahanja away sa glavne linije koju sam zamislio.

Inače, pored naše Turoteke u kojoj su Jone i Saša održali detaljno i inspirativno predavanje na temu Durmitora i okoline, sličice iz ovih krajeva možete naći i na :

http://www.montenegro.com/en/Moracka_an ... tains.html,
http://home.elka.pw.edu.pl/~dbogumil/ga ... 410&page=4
i http://www.flickr.com/photos/jablan/sets/618161/
Post Reply