qlantisw wrote:Budući da sam nov na ovom forumu, prvo da se predstavim;
Zovem se Damir Mihalička, iz Osijeka sam, poprilično mator - 45 kuka,..
Pazario sam kod Gorana u Palanci Bent na 2 točka (20 i 26")
Dobro nam dosao Damire!

i cestitam na kupovini
qlantisw wrote:
Priznajem da sam dosta njuškao po netu i ovom forumu, ali nisam našao odgovore na neka početnička pitanja.
Možda bi bilo dobro u jednom postu staviti neke upute za nas početnike, da vas negnjavimo - pojedinačno.
Cini mi se da sam vidjao po netu stranice koje se bave prvim voznjama na lezecim, objasnjavaju kako i sta,
ali nikako mi ne pada na pamet nijedna konkretna strana ili adresa.
A posto mi ovde volimo da pisemo, nikakva gnjavaza nije da na svacija pitanja odgovaramo ponaosob

te stoga:
qulantisw wrote:
1. Kod vožnje po ravnom - ravnoteža mi je OK, ali kod skretanja ili još gore - polukružnog okretanja -
mozak mi zbunjuje to što noge ostaju ravno, a ispod njih točak skreće...
Da li je teško naviknuti se i držati ravnotežu kod naglijih skretanja tj. okretanja.
2. Na "normalnom" bicu kad se penješ na neku nižu bankinu (cca 10 cm) dovoljan je kut od 45-90 stupnjeva
i podizanje prednjeg točka uz pomoć kormana.
Kako se ovo "izvodi" na ležečem i dali je uopće moguće popeti se bez spuštanja noge.
3. Da li je (kada se navikneš) osjećaj ravnoteže isto dobar kao na običnom bicu ili je ipak teže voziti ležeći.
4. Postoji li negdje na netu neki početnički manual?
Ameri imaju upute kako otvoriti čep na koli, pa je valjda netko obradio i ovo područje
1. Da, skretanje je u pocetku dosta cudno, dok se covek ne navikne.Neko s enavikne za 5 minuta, a neko za 5 sati.
Moje prvo iskustvo na dvotockasu je trajalo nesto vise od sat vremena, sa oko 20ak predjenih kilometara.
Prvo sam krenuo u dvoristu, i krenuo pravo bez vecih problema, ali kada sam stigao do ograde nisam znao okrenuti

Kazem batali ovo, daj ti meni ulicu, i tako je i bilo.Prvo sam jedno 10ak minuta vozikao po malim ulicicama u naselju,
a zatim kasnije izasao na "otvoren" put i provozao malo brze, polukruzno okretao i sl.
Tek pri kraju test voznje sam se u dovoljnoj meri navikao da bih se usudio izaci u gusci saobracaj po glavnijim ulicama.
Dakle samo malo strpljenja i malo vezbe i sve ce to doci na svoje. Sistemi percepcije i ravnoteze trebaju malo vremena da se priviknu na nove uslove u kojima funkcionisu, to je sve.
2. Kod lezeceg podizanje prednjeg tocka nije izvodljivo, te se bicikl u toj situaciji ponasa u sustini kao i turing bicikl sa teskim bisagama na prednjem tocku - ne mozes ga lako(ili uopste) na taj nacin podici na ivicnjak.
Lezecim se moze popeti na ivicnjak koji nije previse visok, recimo jedno 10, max 15cm, tako sto se prilazi ivicnjaku pod pravim uglom, i tik pre nego prednji tocak dodje do samog ivicnjaka prikocis i dozvolis da imas tek toliko inercije i brzine da se prednji tocak jednostavno sam popne na ivicnjak.
Sto je veci prednji tocak to je lakse ovo uraditi, a vece/tvrdje gume bolje stite felnu od ivicnjaka ako preteras sa brzinom prilaza.
Naravno amortizovana viljuska takodje pomaze.
Dakle svakako do odredjene visine ivicnjaka moze bez silazenja, ili jednostavno zastanes i jednom nogom guras pedalu a drugom nogom se potpomognes i zadrzis ravnotezu i popnes tocak na ivicnjak.
Sto se ivicnjaka generalno tice, treba paziti na proklizavanje zadnjeg tocka kad se penjes, jer ako si pod uglom zadnji tocak ume da proklizne (zbog obicno manje tezine an zadnjem tocku nego kod klasicnog bicikla) a kada proklizne takvom brzinom ces zavrsiti na asfaltu da neces ni znati sta ti se desilo.
Dakle u pocetku obrati paznju, a posle sve udje u rutinu.
3. Kada se naviknes osecaj ravnoteze je cak i bolji, i daleko brze moze da se prolazi kroz krivine, i sa vecom sigurnoscu/manje straha nego na uspravnom.
Sve je to zbog nizeg tezista mase, i sto je sediste lezeceg nize, to se brze moze proi kroz krivinu.
4. kao sto rekoh sigurno sam negde video, ali gde, to je vec pitanje na koje nemam odgovor
U svakom slucaju sve ce ti se samo akzati kad utegnes bicikl i pocnes da vozis. U pocetku je bitno samo da se opustis, a svakim kilometrom ces biti u tome bolji.
Principi voznje su isti kao i na uspravnom biciklu, samo se sve radi iz "druge perspektive" pa je osecaj nesto drugaciji.
Takodje treba imati u vidu da je skoro svaki lezeci bicikl drugaciji, i cak akda imas mnogo hiljada kilometara prevaljenih na svom biciklu,
sednes na neki drugi da probas, i jedva mozes da krenes. Ali vec posle par okretaja pedala pocnes da se privikavas i posle 10ak minuta ga vozis kao da je tvoj.
To ti je isto ono kao kad sednes u drugi auto pa ti je sve nekako drugacije, kvacilo pretvrdo, ili premekano, kocnice preosetljive ili previs mekane, upravljac tezak, i tome slicno.
Pa tako .. da ti nama sto pre sklopis bajs i da se vreme sto brze prolepsa da mozes da se vozis, i vozis, i vozis ..
Naravno ne zaboravi da bajk uslikas kada ga zavrsis, pa da nam se ovde pohvalis kako to red nalaze
Ako budes imao kakve nedoumice oko samog sklapanja, cak i najsitnije tipa kuda da provuces sajlu,
slobodno napisi i uvek ce biti tu nekog ko ce ti dati kakav savet i predlog.
Lezeci pozdrav!