Ko ne prati listu, evo i ovde, da ne kaze neko nisam znao, nisam video ..

Neki od vas su indirektno ili sa drugih medija vec upoznati o tome da ce se pocev od ove godine,
u saradnji sa Audax Club Parisien-om kod nas odrzavati zvanicni BRM breveti. Inspirator sam ja licno

Sve sam cekao da skuckam kakvu "pres konferenciju" tj. da napisem kakvu lepu promociju o tome,
pa da se ista putem ovdasnjih medija pusti u biciklisticku javnost, ali kako vidim od tog skockavanja nece biti nista,
pa da ne bi bilo suvise kasno, evo ovim putem najava, kakva takva

Pogotovo imajuci u vidu da je prvi dogadjaj vec u Subotu 19. Marta, 200km voznja po Sremu i Fruskoj Gori,
sa startom u subotu u 8:30 u centru Indjije.
Stoga evo par reci o tome sta je to brevet, randonneuring biciklizam .. za sve dodatne i detaljnije informacije mozete pogledati
zvanicnu stranicu http://randonneurs-serbia.weebly.com/ a uskoro ce zahvaljujuci entuzijastima i sponzorima biti u rad pustena i stranica
pod sopstvenim domenom.
Nadam se da ce se bar neki od vas prepoznati u svemu tome, i pojaviti na startu bar ovog prvog breveta,
jer jelte kada se stvara istorija, vazno je ne propustiti takav dogadjaj

Sta je to randonneuring ?
Randonneur biciklizam, cesto zvan maratonski biciklizam, ili nasim recima popularno „dugoprugaski biciklizam”, moze svakom biciklisti da znaci nesto drugacije.
Za neke je to vise kao touring sa puno prevezenih kilometara kroz atraktivne predele, obicno sa umerenijim tempom voznje.
Za neke druge to znaci izazov brzine i sto kracih postignutih vremena, gde biciklisti sebi postavljaju ciljeve u vidu rekorda trase, najboljeg licnog vremena i tome slicno,
a obicno i voznju sa manjom grupom istomisljenika koji voze u peletonu i gutaju kilometre za dorucak

Randonnée [randone] francuska rec koja u slobodnom prevodu znaci "dugo putovanje".
Brevet [breve] takodje francuska rec koja znaci "sertifikat", a u slucaju randonneur-ske voznje kartu koju svaki randonneur nosi sa sobom i koja se overava na svakoj uspotnoj kontrolnoj tacki, te Brevet ustvari znaci "sertifikovana voznja"
Brevet je dogadjaj, gde ucesnici prate predefinisanu trasu i da bi uspesno zavrsili brevet potrebno je da se ispostuju odredjeni vremenski limiti,
kako za celokupnu voznju tako i za stizanje do odredjene kontrolne tacke u odredjenom vremnskom periodu.
Duzine breveta su od 200 pa sve do 1400km, a na kojima je biciklista potpuno samostalan, i ne moze primati nikakvu pomoc od trecih lica,
osim na samim kontrolnim tackama, tako da se bicklista mora sam o sebi starati, odklanjati defkekte ili kvarove na biciklu, suocavati se sa svim vremenskim uslovima koji mogu da ga zateknu na putu..
Od 2011. godine Srbija je jos jedna u nizu zemalja koje promovisu i popularizuju ovaj nacin voznje koji datira jos od davne 1891. godine, a gde bi drugde bio zacet nego u zemlji Tour-a, Michelina i Dunlopa - Francuskoj.
U pocetku je to bila trka tadasnjih profesionalaca, 1200km od Pariza do Bresta i nazad, od strane medija proglasavana za "nacionalnu biciklisticku trku". 1901. godine trka postaje internacionalna, i sa dve kategorije: trkaci i turisti (preteca danasnjih Randonneura)
Odrzavajuci se svakih 10 godina PBP sve vise postaje trka sa sve vecim ucescem amatera, i 1931. dolazi do znacajnije promene pravila, ali ipak to u osnovi ostaje prestizna trka profesionalaca. Te godine je staartovalo 25 profesionalaca, a broj amatera je bio znatno veci sa 150 ucesnika u kategoriji "slobodnog tempa".
Na srecu danasnjih randonneura, u igru uskace tadasnji predsednik Audax Club Parisien-a i uporedo sa uobicajenim PBP-om organizuje i amaterski PBP na kojem je bilo 60 ucesnika, i odredjen je vremenski limit od 96 sati (kasnije smanjen na 90 kao razultat poboljsanja uslova i puteva) kao i potreban kvalifikacioni brevet od 300km. Od tada je PBP uglavnom amaterski dogadjaj, mada se profsionalna trka u Audax stilu jos uvek odrzava svakih par godina, ali sa prilicno malim odzivom trkaca. U novije vreme PBP se odrzava svake cetvrte godine, i ova 2011. je upravo PBP godina. Iz zelje za ucestvovanjem u tako jednom monumentalnom dogadjaju, hteo sam zavrsiti seriju kvalifikacionih breveta u inostranstvu (Slovenija ili Bugarska) ali mi je tokom konverzacije jedan od clanova ACP-a predlozio da brevete sam organizujem u Srbiji.
Krajem prosle godine je podnet kalendar breveta za ovu godinu za teritoriju Srbije, i evo sad smo tu gde smo, rame uz rame sa svim ostalim randonneurima u svetu

Brevets Randonneurs Mondiaux (BRM) su breveti van Francuske sankcionisani od strane Audax Club Parisien-a (ACP)
Breveti na teritoriji Srbije se organizuju u saradnji sa ACP-om i ACP predstavnikom za region.
Kalendari za sledecu godinu se podnose krajem tekuce godine, i moguce je organizovati i vise breveta na vise raznih lokacija,
u saradnji ACP predstavnika i loklanih organizatora (npr. Petar Petrovic organizuje 200k brevet u Vranju, a Sava Savanovic 200 i 300k u Bajinoj Basti)
Pozdrav!