Uh Peđa, sad si našao da postaviš tako jedno opširno pitanje kad sam u ludnici sa poslom i žurbi da postignem jer sutra na 24-oro sa bajsevima kreće na Staru planinu

. Dok ne stignem da ti natenane i opširno odgovorim, baci pogled na foto albume na sajtu (
http://www.freebiking.org/galerije/main.php) i putopise u sve 4 turoteke - 80% materijala je upravo iz istočne Srbije i siguran sam da u njima možeš za tili čas da pronađeš daleko više ideja nego što može da stane u 4-5 dana

. Mislim da ti mogu koristiti i trekovi i opisi iz Đerdapske i Kučajske sekcije u Freebiking Atlasu, bez obzira što su pre svega namenjeni bajkerima - neki ljudi su pomoću njih osmislili čitavo letovanje u istočnoj Srbiji.
Ovako na prvu loptu, nabaciću ti samo neke ideje...
Đerdap:
Kanjon Brnjice, Šomrda sa svojim rezervatima i kanjonom Boljetinke nadomak Lepenskog Vira, Veliki i Mali Štrbac na Miroču, kao i vidikovci Ploče i Mali prilaz, kanjon Kašajne sa tunelskom pećinom Velika peštera, Prerasti na Vratni (ukupno 3), prerast na Zamni.
Što se smeštaja tiče, ima dosta kvalitetnog privatnog smeštaja u Donjem Milanovcu (imaš kontakte u Bazi jeftine spavke) i Tekiji (svrati na tekijsku plažu, sjajna je, kao i do Hajdučke vodenice ispod Malog Štrpca na Dunavu), a imaš i jedan prelep kamp zvani Toma na samom Dunavu, 5 km nizvodno od sela Brnjice (jedan od boljih zalazaka Sunca na Dunavu koje znam). Kvalitetan privatan smeštaj možeš da dobiješ i u selu Crnajka, između Deli Jovana i Stola.
Malo južnije mogao bi da obiđeš Stol i njegovo jezerce (imaš dobar planinarski dom na Stolu), u okolini Majdanpeka prerast Šuplju stenu (kilometar od puta Donji Milanovac - Majdanpek preko Rudne Glave), Rajkovu pećinu, kanjon Peka uzvodno od Debelog Luga, da vidiš tradicionalne metode ispiranja zlata na pritokama Peka Todorovoj i Grabovoj reci, onda malo zapadnije imaš još pećina, Ceremošnju, Ravništarku i Dubočku pećinu...
Naravno, tu je i Kučaj, sa Lazarevom pećinom i Vernjikicom, Lazarevim kanjonom i svojim ogromnim nenaseljenim prostranstvom (koje svojom Fiestom prilično udobno možeš da prokrstariš uzduž i popreko), gde treba da vidiš i kanjone Resave i Kločanice, Valkaluci i Veliku Brezovicu, vodopad Prskalo, pa i vodopad u Lisinama... A mogao bi da svratiš i do Straže i Lisca. Na području Kučaja povoljan privatan smeštaj možeš da dobiješ u Zlotu, a možeš da dobiješ i besplatan smeštaj u pojatama koje pripadaju Mikuljskom manastiru. U Lisinama prilično deru za prenoćište, a čujem da hotel na vrelu Mlave u Žagubici povoljniji. Naravno, ima sjajnih mesta za kampovanje, na Beljaničkom Buku, pored krsta na Vinatovači, i drugde.
Priča koja te zanima je mnogo šira nego što može da se smesti u jedan post, ili u tvojih raspoloživih 4-5 dana. U svakom slučaju, štagod da vidiš od ovoga, osetićeš tu mističnu atmosferu istočne Srbije i mislim da ćeš biti vrlo zadovoljan i da će da ti stvori želju da se vrlo brzo ponovo vratiš

Ja se tamo ceo život muvam i još mi nije dosta, ima još gomila kutaka u koje se još nisam zavukao...