Beogradjani ce sve da izdrze posle onih guzva po mostovima
No, sta sam hteo reci - nikakvog zatvaranja saobracajnica u vezi sa tom "grupnom voznjom" nema, bar za sada,
a nema cak ni nekog znacajnog ometanja postojeceg saobracaja kroz te ulice kojima se vozi.
Takodje sam protivnik bilo kakvom ciljanom ometanju bilo koga, i koliko sam razumeo organizatore to i nije cilj.
Bio sam, video, provozao, upoznao ljude glavom i bradom, i zaista nema tu nicega silcnog.
Nikakvo divljanje, nikakva histerija, niti bilo sta sto ometa bilo kojeg drugog sugradjanina.
Naravno ne kazem da tako mozda nece biti, ali otom potom, nemojmo trcati pred rudu i osudjivati
nekoga i nesto i pre samog cina.
Ko nije gledao Minority Report od Stivena Spilberga, neka pogleda, ko jeste, ne bi bilo lose da se podseti
Takodje sam misljenja da sam dogadjaj takav kakav jeste, ne moze bog zna sta da pomogne.
Direktno ne pomaze ni tamo gde ucesnika ima na hiljade, ali ima tu jedna druga strana svega toga,
a to su ljudi koji se mozda tamo nalaze. Ljudi koji imaju slicne vizije, i mozda ce moci u nekoj blizoj buducnosti
da nesto ucine konkretno, izvrse kakav uticaj, lobing, ili da se jednostavno njihovo misljenje negde uvazi.
Naravno sve u svrhu poboljsanja "polozaja biciklista", uravnotezenog saobracaja i transporta u gradu,
poboljsanje kvaliteta zivota u istom tom gradu.
Da bi se necije misljenje negde uvazilo, npr. konsultacije sa biciklistima kod izgradnje neke bici staze,
preuredjenja ili renoviranja ulice, pravljenje nove, itd. potrebno je da taj neko ima kakvo "zaledje"
kako bi mogao da ima nekakav uticaj i znacaj.
Cela ta organizacija, a i ekipa ljudi okupljena oko te ideje, fejsbuk grupe, moze to da postigne.
Svakako se kuca od krova ne gradi, nego od temelja, a nama su temelji jaako losi, osnovni temelji drustva i drzave.
Treba vecinu stvari iz korena menjati, no takve promene se odvijaju jako polako, i ne moze se cekati da nam sve neko promeni,
nego ponekad treba i sam nesto uciniti, kao individua, kao manja grupa, istomisljenika, gradjana, stagod.
Zrno po zrno pogaca, kako kaze nas narod. Ako svi sedimo i nista ne radimo, prepustamo nasu drzavu i zivote drzavi,
tojest politicarima, da oni sve to rade kako znaju i umeju, a kao sto dobro znamo, obicno ne umeju, veoma ne umeju, ni iz bliza,
i zato podrzavam svaku "gradjansku inicijativu" bilo sta da je u pitanju.
nije demokratija kad izadjes na izbore da mozes da glasas za koga hoces, nego je demoktarija da se tvoj glas racuna,
kao gradjanina, kao pojedinca, i ako vec ti izabrani ne znaju nesto da rade kako valja, treba im pomoci da to nesto ipak
urade onako kako valja, i sto su uostalom duzni, jer treba raditi i graditi za gradjanina, da to necemu koristi, svima da koristi,
koliko god je moguce podjednako.
Razumem da neki od vas imaju predrasude, ili sta je to vec, ali zasto ste tako zatvoreni ?
I zasto dajete sebi za pravo da nekoga (bilo koga) tako bezuslovno osudjujete ?
Osude smo itekako videli u nedavnoj zakljucanoj temi, gde ste jednog coveka (nebitno ko je u pitanju, prijatelj ili neprijatelj,administrator ili ne)
tako lako osudili za nesto sto i nije bas ucinio, i to tako tako radikalno ste ga napali, da ne mam reci, i prosto ne mogu da verujem.
Ispali ste sto puta gori od svakog tog divljaka kojeg ste videli na nekom tamo jutubetu u nekoj tamo americi ili gde,
kako u ime "kriticne mase" radi ne znam sta.
A jedina razlika izmedju njih, i vas ovde, je samo u tome da ovi tamo zele da auto proteraju iz grada, a vi eto iz sume.
A na tu sumu imate mnogo manje prava nego ovi iz grada, jer oni u tom gradu zive, disu i udisu, radjaju se i umiru, odgajaju decu,
dok vi u sumi ne zivite, nego je samo ratko posecujete, kao i svi ostali, i to uglavnom iz tog razluga da ste zeleli da pobegnete iz grada.
A zasto bi uospte bezali ? Da je u gradu onako kako treba da bude, preke potrebe za nekim bezanjem ne bi bilo.
Ako pak ne bezite, nego cisto eto volite sumu i bespuca, zasto bi to pravo na uzivanje tog prostora bilo samo vase ?
Razmislite malo.
Pisem Vi, jer ko zeli da malo razmisli glavom, i ima makar i mrvu samokritike, on ce se sam pronaci u tome sto pisem.
Ako nemate, onda niste nista bolji od tih koje sada osudjujete i etiketirate. Kako bi to lepo reko nas veliki narodni mudrac, Djenka - pa vi ste gori od njih!
Uzgred, u okviru nekog donatorstva, u kraljevačkim ulicama su počele da se obeležavaju biciklističke staze prošle jeseni. Dobra stvar, sad su onemogućeni automobilisti da idu skroz desnom stranom kolovoza gde su najveće rupe, povađeni slivnici, a o nagomilanom pesku i odbačenom smeću da se i ne izjašnjavam...
Eto vidis. Potrosen novac na totalno neupotrebljivu stvar, i uopste nije bitno da li je novac nas ili nije.
Da su pitali bilo kog biciklistu, oma bi im reko da pre nego svoju ideju sprovedu u delo,
moraju da srede tu ivicu puta, sahte, itd. a da se nakon toga taj deo kolovoza i odrzava, cisti,itd
jer ako ne, onda gubi svoju smisao i namenu.
E o tome upravo pricam. Odgovorni za takve stvari, nalogodavci i izvodjaci radova, nemaju pojma sta je to bicikl
i kako sve to sto rade ili zele da urade izgleda iz neke druge perspektive koja nije njihova.
A veliko je pitanje i da li su ikada videli, ili prosli tom istom ulicom. Na papiru je sve lepo i ravno.
Evo jedan primer od danas. Sigurno ste svi culi za novi sistem naplate gradskog prevoza u Beogradu.
Ja danas bio, prvi put. Pre toga sam se informisao kako sve to funkcionise, i kako je zamisljeno da funkcionise.
Iskreno da dupada mi se potpuno, ali sam ipak sveu pristupio otvorenog uma.
Paprinu kartu sam kupio i napunio bez ikakvog problema.
Drugo pitanje je to da se ista PRAZNA placa 40 dinara,kao da taj koji rukovodi sistemom nije mogao i da je da za dz,
mislim necemo je koristiti za potpalu, nego za prevoz, i dopunajvati manje ili vise, dakle ona ce imati svoju funkciju, i isplatice sama sebe veoma brzo.
Idejni tvorci, a i sam gradonacelnik kontraverzni, kaze ceo proces registracije traje pola sekunde,
i da nikakvog dodatnog zadrzavanja pri ulasku nema, te stoga ce kad autobus krene, biti onemoguceno ponistavanje karata.
Dakle u toku voznje nista. Ko je overio pri ulasku overio, ko nije neka mu je bog u pomoci ako naidje kontrola.
Na licu mesta sam uvideo da to nikako nije 30 sekundi. Overa mesecne je svakako brza, jer nema sta ni da se bira ni da se gleda.
"Bip" kaze aparat i gotovo.
Pri ostalim kartama treba zastati na trenutak i pogledati. Prva zona se automatski naplacuje samo pri provlacenju karte,
ali ako zelimo drugu, ili da vidimo koliko nam je novca ostalo na karti posle naplate, treba se zadrzati bar 5-6 sekundi,
a ako biramo drugu zonu bar jos toliko.
Oni koji to rade prvi put, a takvih ce uvke biti, obavljace to previse dugo i zadrzavati ulazak u vozilo.
A zasto se ne bi jednostavno, "kao i svuda u svetu", kako cesto naglasavaju te glavonje, isto moglo obaviti i u toku voznje !?
Kada naidje kontrolor on ce i onako da prvo blokira aparat da ne moze da se overava karta nakon pocetka kontrole,
a u normalnom svetu isti taj udje u autobus, kao i svaki drugi putnik, saceka jedno minut, sasvim dovoljno vreme za sve one koji su nameravali da overe kartu to i ucine, i tek onda pristupa blokadi aparata i kontroli.
Sledeca stvar koja je lose zamisljena - najava sledece stanice.
Inace od onih najavljenih mapa gde se prikazuje okolina i pozicija autobusa nema nista, bar za sada.
Poptuno tacno se na ekranu ispisuje ime sledece stanice, ali slova su tako sitna, sitnija od svega ostalog na ekranu,
te da bi ste mogli procitati, vi sa dobrim vidom, morate prici aparatu bar na pola metra.
Glasovne najave nema (bar ne u autobusu kojim sam se ja vozio) a sve i da je ima nema jebene sanse da to cujete od nesnosne buke motora.
Dakle sta - sve je to neko jaaako lepo zamislio, ali da je bilo koga konsultovao, bilo koga od KORISNIKA prevoza,
sve sto sam ja ovde naveo bi rekao unapred, pa bi se i pre uvodjenja sistema to nekako resilo.
E ZATO je potrebna i kriticna masa, ili kako god to hocete da nazovete, i ta grupa ljudi koja se oko nje okuplja,
koja zeli da kaze i izrazi svoj stav u vezi nekih bitnih pitanja, bitnih direktno za te ljude, a i sire.
Dakle konstatacija da se time ne resava nista, nikako ne moze u potpunosti da stoji.
Nesto se radi, nesto se mrda, nesto se prica i sapuce = nesto se mozda i poboljsa na bolje.
U društvu u koje su se problemi degenerisali višedecenijskom nebrigom, nekulturom i i nečinjenjem - treba poći od početka, tj. od naših glava. Kako? Rigoroznom kaznenom politikom, personalizovanom u skladu sa prijavljenim primanjima celog porodičnog domaćinstva (neka neko pametniji smisli kako da se legalizuju i prijave sva primanja)! Recimo:
Pljuješ i bacaš smeće po ulici - 30% mesečne zarade celog domaćinstva!
Upravo to! O tome se prica.
Kako mislis da se to sprovede u delo ? Tako sto ce mo svi sedeti kuci i cutati ? Cekati da se nekom politicaru to ucini kao dobar predizborni poen ? NE!
Izrazicemo svoje nezadovoljstvo, i ujedno dati konkretan predlog kako da se to resi !
Ovako npr:
http://www.youtube.com/watch?v=XuBdf9jYj7o
Konkretnom akcijom, protestom, izrazavanjem svog misljenja i zahtevanjem resenja !
A cela ta CM prica je upravo jedan od tih nacina.
Mozda nije savrsen nacin, ali nemojmo suditi pre nego se ista i desi.
Otvorite svoj um, otvorite oci, a kada imate nesto pametno da kazete, otvorite i usta, i recite to na sav glas
E, tek posle dođu na red bici staze po gradu...
Eto, pametan predlog. Kontaktiraj organizatore te CM i predlozi im da upravo to treba da bude taj problem o kome ce se "pricati"
ili pak mozda neku drugu "organizaciju", grupu gradjana, sta god ! Samo da se tvoj predlog cuje, siguran sam da ce vecina to oberucke prihvatiti,
a pogotovo nadlezni organi i vlada, jer im je itekako vazan prihod koji bi tim putem mogli ostvariti.
No mislim da oni i nece bas to tako oberucke prihvatiti, iz prostog razloga sto ce im usled tako strokih kazni jednostavno "opasti promet".
Bolje manje a redovno, nego vise a nikad

Ne zaboravimo da je drzavi, tj. bar ovoj nasoj, otimanje od gradjana i prevrede prioritetan posao koji se ne zme ugroziti ni po koju cenu.
Pa makar i po cenu opsteg mira i blagostanja u svakom domenu zivota i drustva.
I tako ...
Pozdrav