Tura(e) za vikend 9-10. septembar

Najave planiranih bajkerskih, planinarskih i ostalih aktivnosti u prirodi

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Tura(e) za vikend 9-10. septembar

Post by bluealek »

Dragi prijatelji,

Postoje svi uslovi da predstojećeg vikenda, bilo na jedan, dva ili više dana, organizujemo neku atraktivnu biciklijadu po planinama. Ja imam četiri predloga, pa hajde da vidimo za koji od njih postoji interesovanje...

Idemo prvo sa jednodnevnim turama, za koje mi se čini da je subota optimalan dan.

1) Zapadno Homolje. Dolina Vitovničke reke, Štubej, glavni greben Homoljskih planina, pećina Ceremošnja. Ovo bi meni bilo posebno interesantno da prođemo kako bih verifikovao da li sam našim prijateljima freejeeperima iz Švajcarske koji će u taj kraj doći u nedelju za tu prvu deonicu sastavio realističan itinerer (ima nekih segmenata kojima do sada nisam prolazio).

2) Beljanica. Ovoga puta potpuno drugačiji pristup nego do sada, sa akcentom na istraživanje same Beljaničke visoravni i puteljaka koji vode ka Suvom Dolu. Možda čak doći kolima do Busovate, kako bi više vremena ostalo za samu Beljanicu (ako bismo pedalirali od Žagubice samo na odlazak i povratak bi nam otišlo preko 50 km). Mislim da bi se ovde čak mogle sastaviti dve ekipe, od kojih bi druga bila raspoložena da ostane i u nedelju (spavanje u šatorima na Busovati).

3) Stara planina. Glavna baza planinarski dom u Dojkincima, odatle bajkerske ture ka Toplom Dolu, Piljskom vodopadu, Zavojskom jezeru, kao i na drugu stranu ka dolini Jelovičke reke, ili još dalje ka jugoistoku, u pravcu Senokosa. Za ovo bi bilo optimalno ako bismo obezbedili barem još jedan dan, što će reći, ukoliko za ovo postoji interesovanje, treba turu pre svega razmatrati sa uzimanjem ponedeljka kao slobodnog dana.

4) Grebenska tura od Vlasine do Besne Kobile. Subotu bismo iskoristili da lagano pristignemo na Vlasinsko jezero (prilično je daleko, treba se navozati do onde) i možda da obrnemo neki poludnevni krug po okolini jezera, a onda bismo se u nedelju probudili što ranije i preprečili Vardenik sve do Besne Kobile.

Eto, to su predlozi pa da vidimo kakvo je interesovanje. Prikloniću se onoj varijanti za koju budem imao najzagrejaniju ekipu (ja lično navijam za Staru planinu).
IRalic
Freebiker
Posts: 1786
Joined: 29 Mar 2005, 23:59
Location: Home is where the bike is :D
Contact:

Post by IRalic »

Eeeehh .. a ja za vikend raaadim .. smrc ;(
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)
------------------
http://velomotion.weebly.com

Image
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Znači NIKO sem naše dvojice drugara iz Zrenjanina nema želju da tokom vikenda pedalira po planinama??? Sem Igora, koji će opravdano (ali duboko nepravedno) usled više sile biti prinuđen da izostane :( . Šmrc takođe Igore, moje saučešće... :cry: E, izem ti tu bajkersku ekipu ako moram da ih skupljam po yu-mount listi i među pećinarima... Za online šoping na glupavom Capriolo sajtu u roku od sat vremena ispucate zilion komentara, ne znam samo gde ćete da koristite to što kupite kod njih kad nikad nigde ne idete... Ah da, znam, po Adi, a oni najhrabriji možda odu i do Košutnjaka ili Avale ;)

Izvin'te ako sam se malo unervozio, no MORAM da vas huškam da se izjašnjavate 4 dana pred turu, u protivnom će posle svi da gunđaju kako se dogovaramo 2 sata pred polazak i kako u žurbi sve ispada zbrda zdola... Samo bih još za kraj da uputim najtopliji pozdrav onima što se s vremena na vreme jave sopstvenom jadikovkom kako bi oni tako rado nekamo krenuli, ali niko nikada ništa ne organizuje ;)))
IRalic
Freebiker
Posts: 1786
Joined: 29 Mar 2005, 23:59
Location: Home is where the bike is :D
Contact:

Post by IRalic »

Da :(

Fora je u tome sto samo vikendom i radim !
A radnim danima sam slobodan
Zato me nije davno bilo na turama ..
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)
------------------
http://velomotion.weebly.com

Image
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Evo osnove na kojoj ćemo, nadam se, u narednih 24h usaglasiti konačan dogovor i napraviti raspored po kolima...
----------------
Pošto ne uspevam da nađem društvo za Staru planinu ovog vikenda (ujedno nalazim ljude koji bi tamo išli krajem meseca), teška srca odustajem od toga i priklanjam se jednodnevnoj ideji (mada bih tako rado prenoćio negde u šatoru, bilo na Homolju ili Beljanici). Drugi faktor o kome treba razmišljati je vremenska prognoza, koja nam najavljuje neku prolaznu kišu u petak popodne, koja bi mogla da se prolongira i na subotu (mada sve indicije govore da će verovatno stati do subotnjeg jutra). Za čitavu kombinaciju imamo još zainteresovanog Nevena kome u principu subota više odgovara, ali bi možda mogla i nedelja, Acu kome koliko sam shvatio iz poruke koju mi je poslao verovatno nedelja više odgovara, Marka koji verovatno može ceo vikend, Luku koji bi takođe krenuo mada se još nije izjasnio na koliko i povrh svega pretpostavku da bi nam verovatno nedelja bila sigurnija opcija, kad to kratkotrajno pogoršanje dobrano prođe, da ne idemo u ilovaču neposredno posle kiše. U principu trebalo bi izabrati onaj dan koji svima više odgovara.

Druga opcija bila bi da se tako podelimo po ekipama da oni koji mogu ostanu oba dana, a oni koji ne mogu da nam se priključe samo na jedan dan, bilo u subotu ili u nedelju. Izvol'te gospodo, ne stidite se da pričate šta kome odgovara pa da nekako složimo pazliće...
User avatar
NevenB
Freebiker
Posts: 74
Joined: 13 Apr 2005, 11:46
Location: Avala
Contact:

Post by NevenB »

va'ko
meni i nedelja odgovara, ali ja ne mogu 2 dana, mogu samo 1.

E sad, sto se Luke tice, on ima ispit u subotu, tako da njemu takodje odgovara nedelja, u slucaju da bi isao, a iskreno verujem da bi.

Pa eto, sta ekipa smisli.
mima
Posts: 1
Joined: 14 Jul 2005, 20:50
Location: Zrenjanin

Post by mima »

Uf breeee...
ako ako Mima i Ja pozavrsavamo bar neke od poslova
uletecemo i mi gde god vi odlucili da krenete...mada sam ja za malo blize varijante (zbog YUGA)...

sve u svemu nadam se da vam necemo pokvariti koncepciju ako vam se dan pred polazak javimo da nas sacekate kod bubanj potoka :D

a i nama odgovara varijanta bez spavanja u satoru jer je Mima nesto kijavicava...nadam se da cemo se videti

Igor (BRada)

P.S. Sve cekam da ugrabim vremena da dodam komentare slikama sa Kucaja koje sam okacio jos 8 avgusta...mislim da cu odustati... mogu se pogledati na

http://mimaibrada.fotopic.net/c1046096.html
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Željko se sinoć u razgovoru u načelu složio s mojom idejom dvodnevne ture (treba još da vidim sa Žikom iz Žagubice da li bi bilo moguće noćiti u njegovoj kolibi za one koji još nisu nabavili šatore i vreće), ali razvoj meteo situacije poprilično dovodi u pitanje smislenost te varijante. Sve je više indicija da će u subotu pre podne padati kiša, što moju ideju da se prvog dana ide na Beljanicu čini vrlo problematičnom - ne samo što će oni putevi po visoravni koje želim da istražim biti blatnjavi, nego i veća visina implicira maglu (oblake) i hladnoću. Nema se bogzna šta raditi gore na Beljanici po kiši sem izvirivati iz šatora ili kolibe i moliti za prolepšanje, verujte mi. E sad, ako odustanemo od subote zbog kiše a onda se pokaže da je prsnulo samo malo ili nimalo, poješćemo se od muke :roll: .

Drugi, ozbiljniji razlog zašto možda ne bi bilo pametno prvog dana zapucati ka Beljanici sa Žagubičke strane je vreme koje je potrebno da se do onde stigne, što bi nam lako moglo pojesti praktično celo prepodne i prepoloviti raspoloživo vreme za pedaliranje. Naime, kilometraža nije nešto velika, ali je put kroz Gornjačku klisuru očajno loš (a ni do onde nije mnogo bolji), a od Žagubice do Busovate na Beljanici je uz to i makadam (nekih 20 km). Kad se sve sabere realno je reći da nam za stizanje do visoravni Beljanice od Beograda treba jedno duplo više vremena nego za stizanje do Vitovnice na zapadnim obroncima Homolja, iako je to "u komšiluku" jedno od drugog. Zato bi možda bilo pametnije da, ukoliko se odlučimo za dvodnevnu varijantu, prvog dana boravimo na Homolju i onda drugog odemo na Beljanicu. Odnosno, ako zaključimo da u subotu nemamo šta tamo da tražimo po kiši, samo u nedelju napravimo jednodnevni krug po Homolju. Sa pogledom u nebo, pozdravljam vas do konačne odluke :wink: .
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Post by bluealek »

Meteo prognoze se pomeraju u pozitivnom smeru, a s obzirom da je upravo i zvanični RHMZ svoju kišnu prognozu za subotu preinačio u "promenljivo oblačno", apsolutno sam ZA da "rizikujemo" i da idemo na dvodnevnu varijantu. Po mom iskustvu sa meteo (ne)prilikama i pedaliranjem, rizik se u većini slučajeva isplati.

Evo plana koji mi se čini kao optimalan...

U subotu krećemo iz Beograda što ranije možemo, bilo bi dobro da to ne bude posle 7, u kom slučaju očekujem pristizanje u Vitovnicu do 9h. Tamo ostavljamo kola na parkingu manastira Vitovnica, ili ukoliko nas odande oteraju, na putu, ispred kapije. Krećemo da pedaliramo jedan lep krug celom dužinom doline Vitovničke reke, a onda, kod Pajkinog izvora, kreće uspon padinama Velikog Vranja ka prevoju između Štubeja i Vranja. Vozimo nekih desetak km glavnim grebenom Homoljskih planina (do iza Pojane Tresnite), a onda se odličnim makadamskim putem spuštamo u dolinu Bukovske reke. Preko Sela Bukovska i Ceremošnja stižemo do pećine Ceremošnja, koju ćemo obići. Nakon toga se spuštamo ka Plavčevu, a zatim šumskim puteljkom koji preseca severozapadne padine Štubeja stižemo nazad u dolinu Vitovničke reke. Alternativno, ako se ovaj šumski put pokaže kao isuviše loš ili blatnjav, možemo da zatvorimo krug i malo zaobilaznom (ali solidnijom i sa manje uspona) varijantom preko Melnice. Ukupno pedaliranja ima oko 55 km.

Moja je ideja da se onda u subotu uveče, po mraku, preselimo do Beljanice, kako bismo u nedelju ujutro gubili što manje upotrebljivog vremena za pedaliranje. Spavali bismo bilo u Busovati u šatorima, bilo u kolibi našeg prijatelja Žike koja se nalazi nekih desetak kilometara bliže Žagubici, na obroncima Straže, u blizini Buka.

Za nadelju sam planirao malu istraživačku akciju u kojoj bi trebalo malo bolje upoznati puteljke Beljaničke visoravni, odnosno prostor koji leži između sela Suvi do i ponornica Rečke i Busovata. Tačan itinerer zavisi od toga odakle ujutro krećemo (i gde se nalazimo sa onima koji bi eventualno tek u nedelju došli da nam se pridruže), a u ambicioznijoj varijanti podrazumeva i spuštanje do Žagubice glavnim putem, vožnju do Suvog Dola a zatim penjanje putevima koji idu od Suvog Dola naviše. Voleo bih da imamo vremena i da se provozamo po okolini samog vrha Beljanice i duž odseka (koji nudi fenomenalne poglede), ka najistočnijem vrhu Kapa, ali to zavisi od tempa kojim budemo napredovali i kruga u čije zatvaranje se budemo upustili.

Kondiciono gledano, prvi dan bi trebalo da bude lakši od drugog. Tehnički gledano, u oba dana će biti i solidnih, dobro nasutih makadama, ali očekujem i blatnjavih delova, kao i nekoliko ozbiljnije kamenitih poteza, dakle može se reći da će vožnje sem što će biti lepe, biti i izazovne. Što se prvog dana tiče, ukoliko se baš ispostavi da smo malerozni sa vremenom, okruženje omogućava da se improvizuje neka manje zahtevna varijanta, koja bi podrazumevala isključivo dobre makadame i dosta asfalta.

Eh da - ponesite i kupaće gaće :D . Bilo u subotu (pri selidbi sa Homolja na Beljanicu) ili nedelju (pri povratku kući) uveče moguće kupanje u izvoru tople vode pored Mlave! Opušta garantovano :) .
Post Reply