Pošto sam danas imao jedan telefonski razgovor, da malo pojasnim moje ideje oko preostalih dana.
Šipka i ja smo dogovorili one dve vožnje u Dojkincima u petak i subotu i krug oko Zavojskog jezera u ponedeljak, da bi završili ono što nismo stigli za Prvi maj i Uskrs i time zaokružili Staru planinu.
Na Kopren idemo uz Dojkinačku reku da bismo videli Koprenski i vodopad Tri kladenca (izvor Dojkinačke reke). Svratili bi do izvora Dabidžonog potoka. Ponor za subotu je zgodan jer je kratak (25 km), pa taman ima vremena da se popodne prebacimo u Topli Do.
U ponedeljak, oko Zavojskog jezera krećemo od Mrtvačkog mosta, uz Visočicu do brane, pa do mosta na kraju jezera, gde prelazimo na drugu stranu i vraćamo se na branu. Put ne ide sve vreme uz samo jezero.
Za onog ko nema slobodan petak najbolje bi bilo da u subotu obiđe Toplodolske vodopade ili jednostavno lagano dođe u Topli Do od Temske biciklom, pošto je kanjon Temštice vrlo interesantan (18 km, manastir, dva vodopada desno od puta, HE Temac, sedimentne stene duž celog kanjona).
Što se tiče Toplodolskih vodopada odlično je opisano na
http://www.stazeibogaze.info/?p=1199. Mi smo išli 3.maja biciklama ono što je po ovom putopisu terenskim vozilom (čak biciklom može i malo dalje da se ide od ''parkinga''). S tim što smo redosled malo promenili. Otišli smo da Čunguljskog skoka, u povratku išli uz Krmoljski i Kurtoljski potok, a potom na Donji Piljski (upozorenje dol se zove Piljski, a ne Lisevski, greška je na karti Geo zavoda). Od Donjeg Piljskog Šipka i ja smo išli uz potok do Gornjeg (i nazad niz potok po bicikle), a Gagi i Djoksa putem biciklama. Pored toga što smo imali uzbudljivo probijanje uz strminu gde nema staze stigli smo u Topli Do pre njih. U subotu svakako ne treba ići na Gornji Piljski (osim ko želi avanturu uz potok), jer u nedelju prolazimom pored njega.
Razgovara sam sa čovekom koji se prošle godine spuštao od Midžora prema Vražjoj glavi i dalje u Dojkince. On kaže da je staza na grebenu pročišćena i jedini nezgodno deo je od Krvavih Bara (gde silazimo sa puta za Dojkince) do Vražje glave. Tu je po njemu staza urasla, mada su mi meštani tvrdili da izlaze vozilima na Vražju glavu (ali oni verovatno misle na podnožje V. glave, tj pomenuto odvajanje). Mi u nedelju idemo od Toplog Dola do Vražje glave pa u Dojkince i utvrdićemo tačan trek i stanje staze.