Pozdrav svima,
Da li može neko u koracima da mi objasni kako mogu upotrebiti skeniranu kartu na androidu? Verujem da ima puno pisanja, pa vas ne bih opterećivao sa time, ali bi mi značilo u nekim grubim crtama, pa ću se snaći sam. Šta mi treba od softvera za početak? Kako kalibrišete?
Od skenirane karte do android navigacije
Moderator: Moderatori
Re: Od skenirane karte do android navigacije
Možda postoji i neki lakši / brži način, ali ja kalibraciju skeniranih mapa radim preko Ozi Explorera (www.oziexplorer.com). Tako kalibrisane mape onda koristeći OruxMaps Desktop aplikaciju konvertujem u format za OruxMaps, i onda koristim sa OruxMaps-om.
Doduše, lično ne koristim u OruxMaps-u skenirane mape, već mi OruxMaps služi isključivo za skinute Google Mape (automatski iz Map Creator-a u samoj aplikaciji), a skenirane mape (topo mape) konvertujem Global Mapper-om u KMZ format i koristim ih u Garminu (tako na terenu radim istovremeno sa dva uređaja - u jednom topo mape, u drugom satelitske).
Doduše, lično ne koristim u OruxMaps-u skenirane mape, već mi OruxMaps služi isključivo za skinute Google Mape (automatski iz Map Creator-a u samoj aplikaciji), a skenirane mape (topo mape) konvertujem Global Mapper-om u KMZ format i koristim ih u Garminu (tako na terenu radim istovremeno sa dva uređaja - u jednom topo mape, u drugom satelitske).
hvala na odgovoru
Da li mogu da kalibrišem mapu na sledeći način:
U Google Earth učitam image overlay, i postavim ga na odgovarajuću poziciju. Zatim postavim 2 placemarka na određene tačke i očitam njihov Latitude i Longitude i prenesem u OziExplorer na istim tim tačkama kao point 1 i point 2?
To sam uradio ali mi nakon snimanja promeni vrednost, ne znam da li je tačna.
Npr Earth mi pokazuje ovu vrednost: 44°49'7.23"N
a u Ozi ukucam:
Lat = 44
Minutes.m = 49 7.23
N/S = N
posle snimanja mape dobijem:
Minutes.m = 49.1205
Ili trebam da unesem 49.723 umesto 49 7.23?
Da li mogu da kalibrišem mapu na sledeći način:
U Google Earth učitam image overlay, i postavim ga na odgovarajuću poziciju. Zatim postavim 2 placemarka na određene tačke i očitam njihov Latitude i Longitude i prenesem u OziExplorer na istim tim tačkama kao point 1 i point 2?
To sam uradio ali mi nakon snimanja promeni vrednost, ne znam da li je tačna.
Npr Earth mi pokazuje ovu vrednost: 44°49'7.23"N
a u Ozi ukucam:
Lat = 44
Minutes.m = 49 7.23
N/S = N
Minutes.m = 49.1205
Našao sam rešenje.
Potrebno je unutar Ozija ići na Configurations>Maps>Lat/Long Display = Deg, Min, Sec
Potrebno je unutar Ozija ići na Configurations>Maps>Lat/Long Display = Deg, Min, Sec
Mislim da je preko Google Earth-a teško dobiti zadovoljavajuću preciznost u kalibraciji (barem ja to nisam uspeo).
Nisam mnogo upućen u ovu problematiku, takođe ne znam da li si napravio grešku u kucanju u svom postu, aligoran_m wrote: Npr Earth mi pokazuje ovu vrednost: 44°49'7.23"N
a u Ozi ukucam:
Lat = 44
Minutes.m = 49 7.23
N/S = N
Minutes.m = 49.1205
vrednost minuta u ovom primeru ti je 49, a 7.23 je vrednost sekundi, a ne kao sto si ti napisao.
Ta promenjena vrednost je konverzija sekundi u minute sabrana sa minutima koje već imaš, tj.:
Code: Select all
49' + 7.23"/60 = 49' + 0.1205' = 49.1205'
Da bi lako georeferencirao kartu, skenirana karta treba da sadrzi koordinatni item takv da imas bar dve koordinate na njoj koje mozesd da ocitas.
Pogledaj primer http://pedja.supurovic.net/kalibracija- ... ziexplorer
Pogledaj primer http://pedja.supurovic.net/kalibracija- ... ziexplorer