Deore zadnji menjač, budž-naudž
Moderator: Moderatori
Deore zadnji menjač, budž-naudž
Deore 9faz.
Napred - srednja šajba.
Pozadi šajbe ~4-5-6 gledano nadesno (ko da gleda gde tačno u vožnji - u principu desni kraj srednje skale)
Problem - u nekim kombinacijama leži savršeno, u nekim preskače, preskače, preskače, preskače... što se reši još jednim klikom, e sad da'l pređe u drugi stepen ili dovoljno zategne, ne znam. Mora još da se proba.
mogućnosti su:
a) Podesi taj menjač još malo.
b) Nauči da menjaš brzine na rapidfire sistemu, bre!
c) Menjač ti je pokvaren, slikaj se.
d) Menjač ti je kriv, ispravi ga ako je moguće, else goto c)
e) _______________________________________________ (upiši sam)
Napred - srednja šajba.
Pozadi šajbe ~4-5-6 gledano nadesno (ko da gleda gde tačno u vožnji - u principu desni kraj srednje skale)
Problem - u nekim kombinacijama leži savršeno, u nekim preskače, preskače, preskače, preskače... što se reši još jednim klikom, e sad da'l pređe u drugi stepen ili dovoljno zategne, ne znam. Mora još da se proba.
mogućnosti su:
a) Podesi taj menjač još malo.
b) Nauči da menjaš brzine na rapidfire sistemu, bre!
c) Menjač ti je pokvaren, slikaj se.
d) Menjač ti je kriv, ispravi ga ako je moguće, else goto c)
e) _______________________________________________ (upiši sam)
Last edited by mixitron on 10 Feb 2007, 14:19, edited 1 time in total.
e) potrosen lanac ili zupcanici kasete
Napomena: uglavnom je kuka ( nosac menjaca ) ta koja se krivi i zbog nje je kavez pod uglom u odnosu na kasetu. Moze ili da se ispravi ili da se menja. U protivnom je gotovo nemoguce nastelovati menjac.
Na linku:
http://www.cikloberza.com/forum/viewtopic.php?t=253
nalazi se detaljan tekst o stelovanju menjaca
Napomena: uglavnom je kuka ( nosac menjaca ) ta koja se krivi i zbog nje je kavez pod uglom u odnosu na kasetu. Moze ili da se ispravi ili da se menja. U protivnom je gotovo nemoguce nastelovati menjac.
Na linku:
http://www.cikloberza.com/forum/viewtopic.php?t=253
nalazi se detaljan tekst o stelovanju menjaca

MTB-VRH brate!!!
Meni je zadni menjac radio dobro samo u jednom smeru, znaci ili ide dobro nazad ili napred u saltanju, nikako nije mogao da se nasteluje da radi sve dobro, onda sam promenio shiftere (stavio LX 20 eur) i sad radi k'o zmaj.Pre je bio Deore, poucen ovim iskustvom i pricama da deore rucice menjaca vrlo brzo izgube preciznost,sam dao moju pretpostavku uzroka problema.
Zadnji menjac moze da dobije luft, i kao takav da ne radi precizno, jer ga to sprecava da precizno penje i spusta lanac. Mozes da proveris tako sto ga uhvatis za kavez i klimas ka tocku i suprotno. Tockici se vremenom istrose i zasilje i to takodje moze biti uzrok nepreciznosti. Opruga menjaca moze da se vremenom opusti, pa nema vise "brzu" akciju spustanja lanca...

MTB-VRH brate!!!
Malo je pauziralo sve ovo. Neki dan sam skinuo menjač. OK, ima nešto maaaaalo lufta ali je zaista zanemarljivo, moj tourney ima više pa radi kako treba
Iskrivljenost u odnosu na ram nisam merio.
Mislim da su točkići problem. Imaju LUFTA oko osovine, i kad ih čvrknem prstom okreću se k'o nenormalni. Trenutno su skinuti. LM, ima li gde da se nađu za zamenu, a da mi nije isplativije da, ako 'oću deore na nekom bajku, dam 15E za nekog sa berze, ili mogu da stavim neke slične točkiće (sa neke socijale) i da to radi prihatljivo?
Planet, 17 dinara točkić. Može, a?

Mislim da su točkići problem. Imaju LUFTA oko osovine, i kad ih čvrknem prstom okreću se k'o nenormalni. Trenutno su skinuti. LM, ima li gde da se nađu za zamenu, a da mi nije isplativije da, ako 'oću deore na nekom bajku, dam 15E za nekog sa berze, ili mogu da stavim neke slične točkiće (sa neke socijale) i da to radi prihatljivo?
-
- Freebiker
mixitron wrote:ili mogu da stavim neke slične točkiće (sa neke socijale) i da to radi prihatljivo?
Koliko para toliko i muzike.
Taj za 17 din je malo jaci.
ja sam ga kupio pre par godina,da zamenim jedan koji sam IZGUBIO! (ispao negde uz put! i nisam mogao da ga nadjem ..
Elem taj novi nije bas pasovao na mesot starog,
osovinica je bila drugacija,a tokadje i oni "tanjirici" koji glume neke lezajeve ..
Dakle pitanje uopste da li ce nova plastika pasovati na postojece Deore osovinice.
Btw,i Caprioli imaju kvalitetne Tacx tockice .. ne secam se cene ..
Sto se polovnjaka tice,to je macka u dzaku,a za 10ak evra manje nego nov.
Bez detaljnog pregleda,i "money back garancije" (da probas,ako ne valja da vratis) polovni ne bi kupovao.
Gde si usput točkić izgubio, bog te vid'o!?
LM, ovaj deore završava na 'slabijem' bajku *ako* ga namestim, ako ne, tu je veoma ispravan tourney, a ovaj nudim nekom majstoru za 5E, on će već naći kome da ga uvali
Samo je lepše da pozadi piše 'deore'
Niko mi ne brani da ponesem točkiće i vidim koliko su kompatibilni s onim u radnji.
Svakako mi ne pada na pamet da dajem preko 200 din na to. Ko zna, na 9fazu je lagao samo na dva zupčanika (najčešća...), možda će na 7fazu da radi savršeno?
A da uradim neku potpunu bolest, tipa, prebacim tourney kavez na deoretovo telo? To bi bio frankenštajn za Ginisa

LM, ovaj deore završava na 'slabijem' bajku *ako* ga namestim, ako ne, tu je veoma ispravan tourney, a ovaj nudim nekom majstoru za 5E, on će već naći kome da ga uvali

Samo je lepše da pozadi piše 'deore'

Niko mi ne brani da ponesem točkiće i vidim koliko su kompatibilni s onim u radnji.
Svakako mi ne pada na pamet da dajem preko 200 din na to. Ko zna, na 9fazu je lagao samo na dva zupčanika (najčešća...), možda će na 7fazu da radi savršeno?

A da uradim neku potpunu bolest, tipa, prebacim tourney kavez na deoretovo telo? To bi bio frankenštajn za Ginisa