nastavimo pricu o svetlima ovde.
bobale wrote: Ne znam da li je zbog širokog ugla, ili zato što nisam isprobavao u potpunom mraku, ali mi se učinilo da nije baš mnogo efikasna, naročito kad se uzme u obzir koliko struje troši. I to sam je malo overvoltovao na 13,5V, pa opet nije bio neki spektakularan efekat. A kad se pogleda direktno u sijalicu bukvalno zaslepljuje, tako da mi stvarno nije jasno zašto je onako loše osvetljavala put.
Inače, ti gde si sad?
Pa jeste zbog sirokog ugla,ali i ne samo zbog toga.
Mada,imao sam na kratko takvu (zabuna kod kupovine)
i jes bilo siroko,ali sijala je ko besna,i nekako imala neko plavicasto/belicasto svetlo,takav je neki reflektor bio .. sigurno turci nesto zeznuli
U principu,za tu namenu,takvi reflektori nisu najefikasniji,
jer se mnogo svetla rasipa unaokolo.
Imam B&M Lumotec Oval (www.bumm.de)
koji mi je Busch & Muller ljubazno poklonio za moj planirani put okolo sveta (ne pitajte kada ce da bude ..)
Kada smo vec kod njih,srdacno preporucujem posetu njihovoj stranici,
gde je usvanulo mnostvo novih proizvoda,
medju njima i BIG BANG HID(xenon)
Lumotec Oval je standardna varijanta dinama svetla,sa 2,4W halogenom sijalicom i reflektorom.
Tih 2,4W je tako iskoroisceno,da je to umetnost!
Vozio sa se satima nocu,sto po mrklom mraku,sto delimocno osvetljenim ulicama,
i svetlo je stvarno dovoljno za normalnu voznju drumovima,pa cak i onim sa rupama i bez belih linija.
Nije da vidis svaku tackicu na putu,ali dovoljno za bezbenu voznju.
Dakle sva svetlost je zbijena tacno u prostor koji je dovoljan da obasjas sirinu puta na daljini od recimo 10ak metara.
Ostatak je kontrolisano rasut na bokove,i jedan mali deo tik pred tocak.
Stvarno sam bio fasciniran kako 2,4W moze da sija.
Put je osvetljen taman gde treba,bokovi takodje,znakove vidis i citas za kilometra.
Halogeni reflektori o kojima ovde pricamo su namenjeni za generalno kucno osvetljenje,
i nije bas TAKO bitno kako i gde snop ide.
Najjednostavnije resenje je obican okrugli reflektor.
Za bajs,to nije optimalno resnje,jer ce ti se bar 50% svetla rasuti u granje i oranje.
Ali to je ogranicenje sa kojim moramo da zivimo.
Cak i proizvodjaci koji svoja svetla naplacuju u stotinama eura,
koriste iste te reflektore.
Sa Luxeon diodama bi se to dalo donekle korigovati.
Iako su oni takodje sa okruglim reflektorima,
ima ih sa jako malim uglom (5-6 stepeni),pa recimo koristeci dva,ili vise izvora odjednom,
moze se lepo osvetliti bas tamo gde treba.
Upravo to je uradio CatEye sa svojim Double i Triple shot serijom
Takodje postoje i elipsasti reflektori 6x25 koji bo takodje bio pogodan,
mozda i najpogodniji za neko "oboreno" svetlo.
Problem je naravno sto je to samo jedna dioda,od 3W i kusur,a to je za ozbiljno svetlo malo.
Postoje takodje 5W Luxeoni,koji su ustvari nabudzena varijanta Luxeona III
i imaju vecu snagu,i bolje iskoristenje,ali je danak izuzetno smanjen vek trajanja.
A sa didom koja kosta 20ak evra,izvinte,to vec nije za igranje.
POzzzzzzzz