Kolašin - Podgorica preko Bukumirskog jezera

Najave planiranih bajkerskih, planinarskih i ostalih aktivnosti u prirodi

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
Jovanovic
Freebiker
Posts: 128
Joined: 09 Apr 2005, 21:26
Location: šabac
Contact:

Kolašin - Podgorica preko Bukumirskog jezera

Post by Jovanovic »

Ovo je linija koja me opasno golica još od kad sam pretprošle godine jahao u kontrasmeru paralelnim putem - pored Rikavačkog jezera. Od prošle godine imam malo fobiju od visokih i strmih crnogorskih kamenih putića (voolim kamen, al mnogo su bre neudobni), ali imam utisak da bi ovaj drum trebao da bude relativno kulturan.

Dakle, išli bi recimo vozom do Kolašina (ž stanica 1025mnv, grad 900 i kusur) ili Skrbuše, proverićemo dokle se može, a onda bi uzjahali pa polako uz Taru krpljenim i slabo prometnim asfaltom do Mokrog (cca 1600), pa desno makadamom niz par serpentina do Bukumirskog jezera.
Detaljnu mapu imamo ovde :http://www.pdunlimited.org (tražiti Žijovo). Dalje prema zapadu/jugozapadu put bi trebao da se drži između 1400 i 1600 bez velikih oscilacija. Prošli bismo veoma blizu Žijeva i ostalih Kučkih planina pa bih pod obavezno napravio par pešačkih uspona. Ciljam pre svega na Surdup 2165 (a usput bi mogao da padne i Štitan) i na Šilu Velju 2129, a ne bežim ni od ostalih kučkih stenčuga. Evo bacite pogled na njih : http://gorica.fotopic.net/c735713.html .
Dalje, od Kržanje bi trebao da počne asfalt (a možda i pre ?) i lagani spust. Uključenje na put između Ubala i Orahova bi trebalo da bude na oko 800 mnv, a odatle nas provereno čeka furiozan spust do Podgorice (42 mnv) ;-). Onda na voz i nazad.

To bi bila neka osnovna konfiguracija koja bi stala u 4 dana. Ako imamo više lufta (a ja bih verovatno mogao da ga napravim) možemo da porazmislimo o nekim proširenjima :
- kad smo već u Podgorici, blizu je Rijeka Crnojevića, a ja bih voleo da vidim i deo kanjona Cijevne iz Puta kojim se ređe ide;
- možemo od Mateševa da skrenemo za Trešnjevik (cca 1600) i Štavnu (cca 1760), pa da malo penjemo Komove; pitanje za iskusne : da nije slučajno napravljen kakav pristojan putić od Štavne do doline Opasanice, da se ne vraćamo istim putem ?
- možemo umesto voza za Kolašin da uhvatimo bus za Andrijevicu pa da popnemo Trešnjevik s te strane (malko je veći uspon).

Raspoložen sam u principu bilo kad u toku leta, a verujem da ni sad nije rano za kampovanje na cca 1400 mnv pod dahom Mediterana, ako se lepo dogovorimo sa vremenskom prognozom. Ako se budemo peli na Trešnjevik, to je verovatno malo prijatnije pre letnje turističke sezone.
User avatar
Jovanovic
Freebiker
Posts: 128
Joined: 09 Apr 2005, 21:26
Location: šabac
Contact:

Post by Jovanovic »

Je li, ljudi, a da li bi neko išao sa mnom od Žabljaka na Trsu, pa preko Pive za Nikšić, pa u Boku ? Ali prilično brzo, recimo u sledeća 3-4 dana, ne bih više od toga da čekam jer sam trenutno dokon.
User avatar
Jovanovic
Freebiker
Posts: 128
Joined: 09 Apr 2005, 21:26
Location: šabac
Contact:

Post by Jovanovic »

Veliki pozdrav od Lon Wolfa iz Nikšić! Sa ću produžim i za Boku. Al pre nego što se vrnem i ispričam, razmišljajte da je beskrajno nizak vodostaj i da je idealno vreme za Nevidio. A on je opako pristupačan ! Pričaću, ako koga zanima.
alazovic
Freebiking druid
Posts: 773
Joined: 02 Feb 2005, 15:41
Location: Kraljevo, Srbija
Contact:

Post by alazovic »

Samo ti pričaj, naravno da pojedine zanima :)
Nadam se da će biti i pokoja sličica, mada - čuvaj aparat u kanjonu...
Image
There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Post Reply