pedja wrote:Razumljivo je da rekumbent bude skuplji od klasicnog bicikla, ali zasto je razilka tako drasticna?
Pa sad,bent JESTE upravo vrsta bicikla koja jeste za sire narodne mase,
jer mnogi obican bajs ne zele da voze,jer ih,prosto boli
Ne bih se slozio sa tim da samo zaludjenici kupuju bentove.
Mozda slika ovoga trenutka jeste takva,ali nije zbog toga,
nego je to prevashodno zbog cene istog.
Da bi neko odvojio gomilu novca za bilo sta,mora da je 'zaludjen'.
Neko kupuje skupe automobile,a zivi u 30 kvadrata,
neko kupuje najnovije foto aparate,a bicikl ni nema,
neko kupuje stilski namestaj i tepihe,a neko svu lovu daje na solarijum,i sminku (kako bi se taj neko udao za onog sto kupuje skupe automobile

)
Licno znam devojku koja je u zadnjih godinu dana dala 1500 eura na foto aparat i objektive!
A bicikl ima onaj isti kao i pre,i stoji uglavnom u garazi,
jer sve svoje slobodno vreme posvecuje nekim drugim stvarima ..
Dakle pitanje je samo sta je necija pasija,i na cega daje novac.
Neko ko ga ima na gomile,nije mu tesko da daje na to sve,
a neko ko nema toliko,on bira jednu ili dve stvari na koje daje novac.
Kako je Robert Stein jednom rekao(parafraziram) -idem na svadbu,a nemam sta da obucem! ali zato imam 2 para SPD patika i jos gomilu drugih stvar meni bitnih,ali cipele za svadbu nemam.
Nije potreban ekonomista da bi objasnio zasto su bent-ovi skupi.
Dovoljan je neko ko razmislja dalje od "kupi na kvantasu za XX eur-prodaj za koji evro vise i dobar si"
Salu na stranu,problem je to sto su rikambenti krenuli prakticno od nule,
recimo da je 2000 godine pocelo masovnije da se proizvodi.
I od tada je prodaja u konstantnom rastu.
Najveca prodaja je u USA,i uglavnom se bira zbog udobnosti,ili nemogucnosti da se vozi obican bajs(neka bolest,i sl.)
Takodje u slucaju trajka,se bira i zbog zabave koju pruza karting osecaj u voznji.
Kretati od nule nije lako.Rad se ceni na sat,a ne na broj komada.
Neko napravi jedan bent dnevno,a za isto vreme neki robot u Tajvanu nastanca 1000 mtb ramova.
Male serije kostaju vise po komadu,bilo uvek,i bice,kob svakog proizvoda.
Cena nije velika zato sto neko misli da moze vise novca da uzme od "zaludjenika"
nego zato sto to jednostavno toliko kosta.
Kosta ulozeni kapital (prostor,alat,materijal,znanje/iskustvo/istrazivanje/prototipisanje)
a tu su i tekuci troskovi odrzavanja svega toga,plate radnicima,doprinosi,racuni,potrosni materijal,skart ..
Ako i ima neke extra zarade,ona se leci samo konkurencijom.
A gde je konkurencija,tu je i veci broj komada.
Ako neko vec pravi tricikl,i prodaje ga za 2200 eura,
i sad ja provalim da ja mogu da ga napravim i prodam za 500,
naravno da nisam lud da ga prodajem za 500,nego cu svoju cenu strateski da postavim,tek nize od najblize konkurencije,na 1999,99 ako moj proizvod nudi isti kvalitet kao taj od 2200.
Sto vise proizvodjaca,to veca konkurencija,to veci broj prodanih komada,
to ce biti manja cena.
Odavno se polemise da li bi cuveni lanci supermarketa u svojim objektima po istoj ceni,ili bar neznatno visoj mogli da ponude bent za reda velicina 150-200 eura.
Naravno da bi mogli,ali nije pitanje da li oni mogu da finansiraju proizvodnju,
nego je pitanje ko ce to da kupi.
E,to je to Vrzino kolo.
Dok neko ne vidi dovoljno interesovanje,nece ni biti extra jeftinih bentova.
Nece ljudi preko noci shvatiti kako je bent bolji od klasicnog bajsa,
nego je za tako nesto potrebno vreme.
Kupi komsija,ti mu se smejes i mislis da je ludak.
Kupi i drugi komsija,a posle i treci,pa na kraju i ti sednes,i probas,i shvatis da oni uopste nisu ludi!
I da si ti sve vreme ziveo u neznanju,sa predrasudama,i sa strahom od neceg novog.
U WallMart-u u usa su poceli da se pojavljuju neki modeli za decu,isto kao sto su krenuli Choper bicikli,koji su se u pocetku prodavali za ogromne sume,
a sad isti takav mozes da kupis za 100-200 evra u supermarketu
Tako ce doci i bent na red.
Sto vise ih se sada vidi na ulici,to je veca sansa da ce neki tamo sef to videti,i malo se pocesati po glavi,i zapitti se,pa zasto mi nemamo deo tog kolaca!? ..
E sad,ima tu i jedna druga strana svega toga-ugao iz koga se gleda na tu "visoku" cenu.
Iz ugla prosecnog evropljanina,pocetna cena od 1290 eura je mozda pola necije plate.
Sto zanci da ce covek da protera kreditnu karticu,i narednih 10 meseci ce mu neko skidati neku sumu koja je ravna njegovom mesecnom telefonskom/interenet racunu,
dakle tesko da ce osetiti vece finansijsko opterecenje.
Gledano sa nase tacke,1290 eura je dosta novca.
Jebeno dosta,kada se uzme da od prosecne plate i onako nista ne ostane na kraju meseca kada se plate zivotni troskovi,i kupi par carapa i dvoje gaca.
Ko stvarno hoce bent,taj ce se snaci,kreditirati kupovinu,stedeti,napraviti sam,ili sta god.
Podsetimo takodje da prosecan mtb koji se ovuda vozika,i koji je kupljen kao 'polovnjak' i placen 300-400 eura
kada je nov kosta 3 puta vise,sto je opet isto koliko i bent.
Mozda za istu lovu taj bent ima malo losiju opremu,jer mu je sam ram skuplji,ali bicikl je bicikl.
El ima tockove?El ima pedale ? El ide ?
Rucno radjeni bent od 1000 eura ili sklopljeni u srbiji Caprijolo od 500 - odluka je na kupcu.
Pozzzz