loki77 wrote:Meni je danas na jednoj uzbrdici pukao lanac ja neznam dali mi je otpala jedna ili vise karika, posto nisam nista nasao u blizini, sad me zanima dali je moj lanac dovoljan za normalnu voznju. Na lancu imam СРАМ "PowerLink. Na lancu pisu sledece karakteristika, posto neznam kako se gleda koji je model ja cu napisati sve sta pise na njemu. "Shimano, Narrow, IG51, IG, 2G". Napred su zubcanici 42-32-22. Pozadi je 8 brz.Oprema je Acera.
Postavio sam sliku pa ako neko moze da mi odgovori dali je u redu ovakav polozaj zadnjeg menjaca, lanac je na najmanjem prednjem i najmanjem zadnjem pogonu.
Pa,zavisi gde je pukao,i da li je "novonastala" duzina dovoljna.
Pogledaj ovde kako se podesava pravilna duzina lanca (srolaj dole do "chain length" poglavlja) a zatim pazljivo procitaj.
http://sheldonbrown.com/derailer-adjustment.html
Ako je pukao negde na sredini,kao zakrpu mozes ubaciti jos jedan PowerLink,ako ce duzina biti odgovarajuca naravno ..
Ako je ipak par linkova izgubljeno na putu,i lanac prekratak,
moreces da pazaris nov.
Sad,ne znam da li to bas mora da bude IG lanac,ili moze i HG,zavisi od lancanika prednjeg pogona.
Ali cim vec jeste IG na njemu kao "fabircki",trebao bi ga i istim zameniti.
Navodno IG zubcanici su malo siri od HG,te moze doci do problema ako HG lanac ide naIG kasetu/lancanike.
SRAM lancu bi trebalo da je svejedno koja je kombinacija u pitanju ..
Ja imam SRAM PC-38 i radi sasvim fino na 8brz Shimano Alivio (HG) kaseti.
Kosta nekih 600-700 din u Capriolu,i dolazi sa PowerLinkom u kompletu
Lezeci pozdrav!