Došao je i taj dan da svetlo dana ugleda nova verzija Freebiking sajta: www.freebiking.org. Vremena za izradu je bilo očajno malo (tempo redovnih poslova pred Novu godinu je baš bio žestok) tako da ni približno nisam uspeo da realizujem svoje megalomanske planove, ali je postavljena osnova na kojoj će se u Novoj godini intenzivno raditi, svakog dana po malo. Trenutno sajt izgleda kao one zgrade u kojima je već useljeno prizemlje dok još dunđerišu spratove

Namera iza Freebiking Atlasa je, pretpostavljam, jasna - napraviti 100% efektivno upotrebljiv vodič za bajkere po prostorima Srbije i Crne Gore, koji im nudi sve što je potrebno za potpuno samostalno kretanje po terenu (pod uslovom da poseduju GPS uređaj, naravno). Namera je bila da onima koji nemaju baš najbolju predstavu o geografiji ponudim interfejs koji će im omogućiti što interaktivniju navigaciju po zemlji i pronalaženje željenih ruta, kao i za predele koje ne poznaju mali uvodnik kako bi stekli neke osnovne odrednice.
Ovo će imati utoliko veću vrednost koliko više bude naš ZAJEDNIČKI napor - ja sam ne mogu da obiđem sve i poznajem sve. Dakle kompletna geografska znanja svih nas treba da se sliju u FB Atlas da bi on zaista postao dragocen i potpun izvor informacija. Nadam se da će Aca dati svoj doprinos za Goč i ostale planine oko Kraljeva; Neven za Avalu i Kosmaj; Nišlije za Suvu planinu, Jermu, Svrljiške planine, Jastrebac...; Leskovčani za Vlasinu i Kukavicu; Peđa za Zlatibor, Taru, ali i Jelovu Goru; Valjevci za Valjevske planine; a svi mi zajedno za sve ostalo.
ZNAM da je sajt grafički intenzivan i da će oni od vas koji su još uvek na dial-up-u verovatno kukati na to, ali vreme brzih veza neumitno nastupa čak i u Srbiji, tako da stvarno mislim da je trenutak da prestanemo da razmišljamo o gabaritu fajlova. Znam da se neki od vas neće složiti sa ovom procenom, poštujem tuđe mišljenje, ali imam svoje. Da sam hteo da napravim sajt bez grafike, mogao sam. Ali sam želeo nešto drugačije, što bi odstupalo od opšterasprostranjenog debilnog dizajna sajtova sa crnim slovima na beloj pozadini - meni su svetla slova na tamnoj pozadini oduvek bila prijatnija za oči, tako da Freebiking odražava i doživljaj autora kako sajtovi treba da izgledaju.
Dokucavaćemo se još na ovu temu, ali sada žurim da da se prepustim Novoj godini i sutrašnjem odlasku van domašaja civilizacije na nekoliko dana.
Želim vam mnogo, mnogo više opušteno prevezenih kilometara u Novoj godini, i svima nama mnogo više zajedničkih vožnji po prirodi ove prelepe zemlje,
www.freebiking.org