PINGVIN wrote:Da, pitam za tricikl. Video sam to kod nekog lika na jednoj organizovanoj voznji do Slankamena.
Da,to je sigurno bio kolega Milan,poznatiji na forumu kao Neznani Junak

On ima Teflonsko crevo koje pruza veoma mali,ako ne i zanemariv otpor lancu.
Moje bastensko itekako pruza otopor,jer je meko,i povrsina nije "klizava" kao sto je povrsina teflona.
Tockici,da,svakako,mada veliko je pitanje sta ce da stvara vise otpora,
teflonsko crevo kroz koje lanac kliza kao po ledu,ili mnostvo malenih tockica i njihovih lezaja.
Crevo je daleko jednostavnije resenje.
No,sa dobrim tockicima,i sto manje istih, se moze dobiti manje otpora,ali pre svega tisi "rad" lanca.
Ali cim se zadje u neku prasinu,ili pesak,sav lanac ce da se naprasi..
A nije to i neki tamo otpor sta ti ja znam koliki .. prosecnom korisniku tesko da je to vazno,
ali vec nekom trkacu,na duge staze,kome manji otpor moze da znaci razliku izmedju poraza i pobede,to vec razumem.
Sto se tice trubice koja radi na pritisak gasa, i ja sam imao istu ideju bas zbog nesavesnih vozaca koji se isparkiravaju u nazad prema ulici i "ne vide me". Mozda nije prakticno stalno dopunjavati pritisak vazduha u boci rucnom pumpom (mada je ekonomicno).
Ja AirZound uglavnom dopunajvam na pumpama,par sekundi za punjenje kompresovanog vazduha.
Na mojoj uobicajenoj ruti ih ima vise nego par.
Original boca je mozda 0.5l zapremine,te ako se koristi dosta,
kao recimo na Adi u vreme spica

izdrzi jedan krug.
Posto imam losu pumpu,njome ne mogu da napumpam na max pritisak,
sli sa doborm pumpom koja moze da naduva 6 bara,punjenje bi potrajala mozda 30ak sekundi.
Inace,moze da se stavi i veca boca,npr 2l od CocaCole te bi kapacitet bio 4x veci
Ideja je da se boca (od dezodoransa ili neceg slicnog) napuni nekom tecnoscu sa niskom temperaturom isparavanja. Ta tecnost ispari u zatvorenom kontejneru stvarajuci pritisak koji sprecava dalje isparavanje tecnosti (kao plin u upaljacu). Pritisak zavisi od vrste tecnosti i od temperature (zapremina je stalna). Ti bi taj pritisak iskoristio za trubicu. E sad, "neka tecnost":
*freon -kako ga nabaviti, i to bas onaj koji nije opasan po ozonski omotac
*plin -zapaljiv, ne bi se bas osecao opustenim sa tim cudom na 35stC
Postoje neke boce za izduvavanje prasine iz biro opreme (tastatura...) koje rade na slicnom principu ali ne znam sta ju unuta...
Toliko. PZ
Dobra ideja,ali pitanje koliko se vredi zezati sa tim.
A i svaki taj gas se mora,jel,platiti
Kompresovani vazduh se jos uvek ne placa

Ciscenje tastature ? hmm,nisam upucen,ali verovatno CO2,kao i u onim "brzim duvacima guma"