Uh, sad će u zadnji čas da nam se zakomplikuje situacija sa prostorom, pošto treba da smestimo i Nikolu i Rajka, a faktički slobodnog mesta imamo samo kod Goshe. Odnosno imamo povrh toga još po jedno kod bilo koga od nas, ako neko nema ništa protiv da bude peti u kolima i da se gura u sendviču na zadnjem sedištu?
Što se planinarenje vs. bicikliranje dileme tiče, vidim da su Vlada i Nikola (koji se tek sada oglasio kao zainteresovan) pomalo nevoljno pristali na planinarsku akciju, a radije bi pedalirali. Bane je malo lakše pristao na promenu predloga, Boris bi išao isključivo na pešačku akciju, kao i Gosha & Sandra, tako da bismo u slučaju biciklijade naprasno imali još jedan problem, a to je minimum jedan bajker viška, jer bismo imali jedan auto manjka. Dakle, hteli, ne hteli, moramo na ovu turu na koju sam krenuo da navrćem vodenicu u finišu

. Ja lično, kao što znate, volim i jedno i drugo (a i treće) i niko ne kaže da ne možemo da napravimo još neku turu do Nove godine, pa da zadovoljimo i bajkerski fetiš. Samo da se ova košava malo utiša, ako bi bila toliko ljubazna usred decembra. Brrrr...
Kao što reče Nikola, mnogo ovde ima demokratije, treba kao u planinarskim društvima - ide se tu i tu, tad i tad, take it or leave it

. Kad sam već kod planinarskih društava, neke naše bajkerske akcije za narednu sezonu su ušle i u zvaničan godišnji plan akcija Železničara, tako da će biti joint venture - Železničar & Freebiking inc

.
No dosta je bilo s digresijama na digresijine digresije, da se vratimo organizaciji ovog tumaranja po Kučajskim vrhovima. Činjenica da treba da pokupimo Rajka organizaciono malo komplikuje stvari, odnosno neophodno je ili da mi na onu stranu idemo preko Požarevca, ili da Rajko nekako stigne do autoputa (što bi mu verovantno u cik zore bilo preterano komplikovano). Nezgodna posledica vožnje preko Požarevca je što se bojim da bismo verovatno malo sporije putovali na onu stranu, jer je put preko ona dva prevoja pre i posle Krepoljina jaaaako spor i do Žagubice bi nam svakako trebalo znatno više vremena nego do Lisina, a mislim da je i sam put od Žagubice do gore malo zajebaniji & neizvesniji u zimskim uslovima. Doduše, najnovija cifra vezano za tempo otapanja snega na Vrhu Crnome govori da se u toku današnjeg dana istopilo još 2 cm, tako da bi ukupno 6 cm (što će se do subote svesti na 2-4) za naše ljute makine trebalo da bude p.... dim

. Pod uslovom da ne padne novi, naravno

.
Sve u svemu, iako mnogo više volim put preko Lisina (između ostalog i zato što putnicima na zadnjim sedištima neće trebati kese za povraćanje), predlažem da ipak pojednostavimo skupljanje Rajka i da krenemo preko Požarevca (to nam dođe i kao piroćanska varijanta, zbog jeftinije putarine i manje prosečne putne brzine, pa samim tim i nešto manje potrošnje) i pritom predlažem da krenemo iz Beograda pre svitanja, recimo oko 6. Znam da je vampirski, ali mrak je već u 4 i ako se mnogo razvučemo na putu do onde vrlo brzo ćemo se pitati gde li nam iscuri dan? To je bedak sa decembarskim turama (januar je već mucho bolji, februar i da ne pominjem), sa kojim jednostavno moraš da se pomiriš, ako ne misliš da čitav mesec truneš u BG (ili nekom drugom) smogu.
Eh da, Gosha je pitao i za klopu i tako to. Kao što znamo, idemo u krajeve gde zimi nema nikoga i ničega (i gde će nas verovatno i vuci pored kojih prođemo smatrati za totalne budale). Kad malo razmislim, čak ni leti nema nikoga i ničega. Sem nas i ponekog drvoseče. Što će reći, ponesite sa sobom SVE što usput želite da jedete i pijete, čime možete da se zgrejete. Što bolja obuća, kamašne, rukavice, kape, sve što može da vam pomogne da se ne zaledite na visinama od preko 1000 m u kraju gde je mikroklima takva da je često hladno kao da ste na 2000 m. Rezervne patike za posle, kad vam se "robusna" obuća promoči. I naravno, za finalno brčkanje ne zaboravite kupaće gaće i peškir. Ponesite i fotoaparate, nadam se da ipak nećemo biti maleri da gore zateknemo maglu. A kad je vidljivost dobra, sa Straže i Lisca je pogled fantastičan, a siguran sam da nije ništa lošiji ni sa Kršijore.
Čisto za malo loženja, bacite pogled na završne fotke s akcije na Beljanici od 23. novembra:
http://www.freebiking.org/galerije/main ... temId=2295
One stenčuge koje vidite u prvom planu desno, to vam je Straža, a ono levo iza je Lisac. Ili malo bolje:
http://www.freebiking.org/galerije/main ... temId=2297
Inače, kad ste na Straži, Lisac, Crni Vrh, Veliki Krš i Stol poređaju vam se praktično u liniji, kao na slici
http://aleksandar.fotopic.net/p30391231.html
Bacite pogled i na ostatak tog albuma, da vidite kako nam neće biti u subotu (daleko je maj...).