Dejv wrote:Sad jedno glupo pitanje.
Zasto se uopste prave ti prekidi buzira? Zar nije bolje da sajla bude pokrivena celom duzinom - ne moze da unese nikakvu prljavstinu na tim prekidima. Takodje - zasticena je od spoljnih uticaja - samim tim valjda i dugotrajnija...
Koristi se iz vise razloga.Nabrojacu neke od njih, manje ili vise vazne ..
Prvo, buzir se kompresuje pod tenzijom sajle.Sto veca tenzija sajle i sto duzi buzir,to se vise kompresuje,
sto dovodi do nepreciznog rada menjackog sistema,posebno njegovog dela koji se stara o preciznom indeksiranju,
a kod kocionog sistema dolazi do gubitka energije usled te kompresije,znaci prenosenje sile od rucice do celjusti kocnice je kompromitovano.
Dakle sto krace to bolje.
Drugo,kada je buzir iz jednog komada,i ako je provucen groz drzaca na ramu u obliku prstena,
da bi u slucaju potrebe odstranio buzir sa rama,moras da prvo sajlu odkacis i kompletno izvuces iz buzira.
Ako je sajla secena na kraju,i na kraj stavljena "kapica", ili sot je obicno slucaj,kapica je davno spala a sajla se rascvetala,
nikada vise neces moci da je vratis u buzir!
A kada je buzir iz delova,samo spustis u najnizu brzinu da se sajla opusti skroz,a zatim sve komplet povadis i uklonis sa rama.
Ja sam to cesto radio,kada prepakujem ram (farbao se) ili sam ga pakovao za put,ili sam samo hteo da fino ocistim blato koje se nakupilo a bez uklanjanja buzira sa rama ne moze da se ocisti.
A da ne spominjem ciscenje samih buzira! Bucnes sve u odmascivac i gotovo,posle podmazes i ko novo.
Trece,da,upravu si sto se zastite od atmsferskih uslova tice, celi buzir pruza bolju zastitu,ali kad se sve sabere,ipak je bolje bez.
A i da,neki se brinu i o tezini

a buzir ume da bude prilicno tezak ..
Pozzz