Jovanovic wrote: Pa ti Igore vidi pominju li se oni naši drumovi i gorštaci.
Evo clan foruma sam postao
A informacija nama interesantnih preterano nema.
Sve informacije koje jesu tamo, govore da se nema cega bojati, i da su ljudi krajnje ljubazni i gostoprimivi.
Jedino gde se pominje nasa planirana trasa delimicno, je u toj 4x4 akciji koja je isla od Skadra to Tetha,
tamo popili kafi i rakiju, i vratili se nazad onim juznim putem.
Komentari su uglavnom nezadovoljstvo prasinom koju dizu prva tir vozila, pa ostalih tri nista ne vide
Takodje su se zalili na tu prasinu koja im se uvukla u sve pore koze, u kosu itd.
Izgleda nisu nikad culi da treba da se zatvore prozori kad se tera takvim drumom
A mozda klimu nemaju, pa su morali da trpe otvorene prozore, da se ne podave na vrucini ..
Bilo kako bilo, kazu da na pocetku ima neki asfalt,uzak ali ima (sto potvrdjuju neke slike sa G.Earth-a)
penjali su se tu i tamo, lepi vidici, i stigli u Teth gde ih je neki domacin odmah pozvao na kafu i rakiju,
i ostavio veoma dobar utisak.Da mu se oduze za gostoprimstvo, kupili su od njega, kako kazu veoma ukusan sir
Kada su vec polazili, domacin je rekao da je put u povratku los, i prosto se nekako zbog toga stideo i izvinjavao se.
U povratku juznim potem, kazu da je put bio dosta lisiji, sa dosta "kamenih stepenica" i prilicno je kamenit, u odnosu na onaj severni,koji vise izgleda na prosecno dobar makadasmki put (netreba samo preterivati,jer ako kliznes u krivini,ceka te leeepa provalija ..)
Pominju takodje i susrete sa vise kamiona, i da je malo bilo problematicno kod mimoilazenja, zbog smanjene vidljivosti (zbog prasine)
I to je uglavnom to
cela prica deluje kao opustena penzionerska voznjica po planini.
Slika jako malo, i to losih.Tako je to kad ides u dzipu
a kroz prozor ne mos da slikas,jer je prasnjav
Dalje su krenuli preka Kukesu, i kazu da je asfalt celim putem,a vidici ka planinama na severu ostavljaju bez daha.
Posle su otisli do Prizrena, a zatim na neka jezera u nekom NP-u valjda, i prvo sam mislio da je to na Kosovu,
ali mi se cini da je to ipak u Albaniji.
Tu kazu da su se namucili sa fronterama da stignu na preko 1800m visine,ali su nasli ta jezera,i tamo prenocili bez zrtava
Na usponu su oni prvi preko radija vikali ostalima "ukljucite redukciju!ukljucite blokade! ma sve ukljucite!!"
Kad su se vracali, kazu, nisu mogli da veruju da su se oni tuda popeli za 4 tocka ..
Dakle nijedan negativan utisak ili iskustvo.
Nekada davno sam pratio izvestan moto forum (4x4 takodje) koji se bavi putavanjima sirom sveta,i naravno bilo je tu i "rizicnih" zemalja.
Bio sam svedok par nemilih slucajeva, i jedna je bio ozbiljan, u Alziru, posle 11.10.2001. su neki Al Kaida ludaci oteli desetine Nemaca i jos nekih evropljana,sa sve vozilima, i tek mesecima posle su ih nekako na jedvite muke spasli.
Klasicna prica, oteli su im sve,i trazli milionske odkupe od njihovih drzava.Prica se da se neki i platili, ali niko zvanicno nije hteo da potvrdi.
Bilo kako bilo, prica se svodi na to da "bogati zapadnjak" upada u kavo selo sa svojim nabudzenim Land Roverom opremljenim za saharu,
sa sve klimom,
a ljudi tamo nemaju vode da piju.
Onda se pojave lokalni dripci, borci za slobodu ili sta je vec tada u modi, opljackaju ih na spavanju,oteraju vozila i to je to ..
Glavni motiv je materijalna korist, i mozda i izigravanje Robin Hud-a eventualno.
Biciklista je po osnovi cudak,ludak .. pa jos ako tera po kakvom tamo kamenjaru, a jos ima i uzbrdo da se tera,onda ne da je lud, nego je to strasno !
Slucajeva da su takvom ludaku naudili, bilo fizicki bilo da su mu ensto ukrali, je jako malo.
Takav biciklista ne predstavlja ni izbliza nekog kome bi se zavidilo, ili nekoga ko izgleda bogat,
sto sa 4x4 ekipama i motociklistima vec nije slucaj.
Cak i likovi koji su svojevremeno vozili Pakistanom i teritorijama blizu Afganistana nisu nagrabusili.
A pride su bili beldog tena i palve kose
a na pasosu pisalo Ujedinjeno Kraljevstvo ili USA.
Ako je iko od svetskih putnika i imao kakvu neprijatnost, onda se ona obicno nije desavala u kojekkavim rizicnim zabitima,
nego u urbanim sredinama.
I nekako sam ja najvise naleteo na slucajeve gde je neko bio opljackan, ili za dlaku izbegao smrt, koji su bili u Sjednjenim 'merickim drzavama.
Recimo poznati lik, ne mogu iemna da se setim, al mislim da je Englez, isao covek peske preko cele juzne i srednje amerike,
i za sobom tagli kolica na dva tocka gde mu ej sav prtljag.
Presao je i Kolumbiju, sa sve zloglasnim predelom zvani Darian Gap, izmedju Kolumbije i Paname.
Dzungla totalna, puteva nema,niko tamo ne ide,a zive samo gerilci ili kakvo pleme indijanaca kanibala.
Sve je to prosao bez problema, i onda za BOZIC! dok je cirkao picence u lokalnoj drumskoj kafani negde u USA,
neko mu ukrade cela kolica !! i ostane bez icega,osim par dolara u dzepu.
Dobio podosta donacija i pomoci da opet kupi svu opremu da bi mogao da nastavi dalje.
Citao sam o par slucajeva klasicnog dzeparenja turista u Bogoti,Kolumbija.
Bas nedavno sam citao o nekom, evropljaninu valjda, koji je u nekom vecem gradu amerike, nagrabusio u motelu.
U lokalnoj kafani se "sprijateljio" sa nekim lokalcem.U sred noci zacuo je nekakvo komesanje napolju.
Pogleda kroz prozor, kad ono neki kao tabaju tog poznanika lokalca,i ovaj zapomaze.
Covek izadje napolje da pomogne dobrom coveku,koga jel,poznaje, kad ono sva trojica onda skocise na njega i prebiju ga ko macka.
Odneli mu bicikl i vecinu prtljaga.Da ne verujes.Rece covek da je on to bio o nekom "losem kvartu"
jer jelte, kao stranac nije imao o tome bas jasnu predstavu.
A jedan kolega, biciklista, sa couch surfinga mi je u poverenju rekao, i molio me da to ne sirim,
da ne bi sirio los glas o predivnoj zemlji i neverovatno gostoljubivim ljudima,
da su ga jedne noci, skoro pred kraj njegovog putovanja u Kolumbiji, u sred noci napala dvojica
sa namerom da ga opljackaju.
On se protivio i za uzvrat je dobio posekotinu nozem po stomaku.Na srecu nista opasno po zivot nije bilo,
i zasili su ga u prvoj bolnici.
Ako se dobro secam, rece da su mu odneli jednu bisagu valjda,sa odecom uglavnom.
Takodje se secam jednog slucaja kradje bisaga u Africi, mislim da je u pitanju bio Niger, ili eventualno severni Sudan
Pratili su ih i postavili zasedu.Dok su se kretali po drumu jedan maznuo nesto sa pak tregera,a oni stadose (dvoje biciklista)
bacise bicikle i pojurise za dripcem,
dok su oni jurili za njim, ovi drugi capavali bisage.Dok su shvatili odose dve bisage, sa odecom i nesto alata,
msilim i da su ostali bez fotoaparata,kreditnih kartica i nesto malo gotovine iz jedne od torbi sa volana .
Tako da, sumljam da bi lokalni setaci koza u prokletijama bili zainteresovani za par prasnjavih biciklista i jednog invalida u kolicima
Pozzzz