Sinoć sam se vratio sa trasiranja staze za džipijadu na Staroj planini i po ko zna koji put sam se uverio da je ta planina nepredvidiva, zastrašujuća i fascinantna u isto vreme. Dok je u čitavoj Srbiji suvo, tamo svakodnevno padne poneka kiša, a vrhovi su u subotu recimo sve do iza podneva imali kapu od oblaka (Midžor je ostao u oblacima tokom većeg dela dana). Sve je natopljeno vodom, blata ima čim se malo uđe u šumu, tako da tamo, kada se ide terencem, nema smisla kretati bez hard-core kramponskih guma i svakog centimetra klirensa koga možeš da se dokopaš. Prosto je neverovatno koliko brzo na toj planini voda može da izmeni lice zemlje. Neki putevi koji su do pre par godina bili ravni i sjajni, danas su u vododerinama od par metara pored kojih su takvi kameni blokovi da se preko njih biciklom može samo tako što ga nosiš na leđima. Za ceo dan u subotu smo recimo uspeli da izvezemo terencima samo polovinu zacrtanog dnevnog plana i stigli na mesto gde je trebalo da noćimo tek u ponoć - prosečna brzina kretanja nam je bila, verovali ili ne, oko 5 km/h, uz potrošnju od oko 45 l/100 km!

U svakom slučaju, 80% onoga što smo prošli nikako neće biti za "turiste" koji se očekuju 29. i 30. avgusta.
Možete da shvatite ovu priču i kao malu digresiju, jer nema direktne veze sa onime što ćemo raditi narednog vikenda, a pređena trasa se tek na par mesta doticala one koju ćemo mi proći, tako da nemam precizne informacije o stanju podloge na našem putu. Ali iz onoga što sam video moram da vas upozorim da krenete tamo spremni na svaki napor, iznenađenje i izazov. Isplati se, jer je Stara zaista veličanstvena.
Evo par snimaka od subote, čisto inspiracije radi
Pogled na glavni greben Stare, na potezu od Vražje Glave ka Midžoru, pa i dalje (sve ćemo to da prepedaliramo prvog dana

)
Sumrak na Bratkovoj Strani (s Babinim Zubom i Midžorom u pozadini)
Elem, što se našeg rasporeda tiče, evo mog predloga...
Kod mene idu Shebez, Milan i Sloba
Kod Željka idu Bane (Banković), Miroslav, Matias
Kod Baneta (Rodića) idu još Ninja i njegov drugar (mada oni nisu 100% sigurni)
Novosadisti, njih 6, potrpali su se u svoj auto, dakle oni su autonomni
Fali nam dakle još jedno mesto za vl4dimira. Jedna mogućnost da to rešimo bila bi da probamo da se strpamo nas petorica kod mene u auto, što nije preterano poželjno, jer je dug put, a zadnja klupa tesna... Ne bi baš bilo mnogo udobno putovanje. Možda je bolje od toga da animiramo još 2-3 čoveka, pa da i Miroslav krene svojim kolima?
U svakom slučaju, kako sada stvari stoje, za sada nas ima 18, što je rekordna brojka (lako bi mogli i da premašimo 20). Toliko od mene za ovo javljanje.