Onda je dan kasnije udario sneg na planinama, koji se ovih dana zbog diskretnog rasta temperature uglavnom topi. U sledećih mesec dana očekuje se da bude toplije nego što je bilo u poslednjih desetak, ali se od narednih 30 dana prognozira čak 13 kišnih, što znači da treba bilo gde van asfalta i tokom ono malo preostalih suvih dana očekivati ozbiljnu kaljugu.
Za gljivare je to dobra vest, ali bajkerima mislim da to znatno sužava opcije za bilo kakvo planiranje vanasfaltnih aktivnosti. Na planine kao što je Kop (koji sam pomenuo kao mogućnost kad smo se rastajali) u startu treba zaboraviti do narednog leta i čini mi se da generalno treba razmišljati u smeru osmišljavanja pretežno asfaltnih tura, uz možda neki umereni makadam tamo gde pouzdano znamo da je dobro nasut. Znam da ima vas koji ne podnose asfalt, ali u razmišljanju da li da se po kratkom postupku pretvoriš u grudvu blata ili "trpiš" pedaliranje po asfaltu mislim da nema previše dileme šta je bolje

Sa Rajkom sam u subotu kada smo planinarili po Vitoj Bukvi i Ostreču puštao film o nekim zanimljivim, pretežno asfaltnim turama u onom kraju. Jedna bi bila na relaciji Lisine - Ždrelo i natrag (različitim putem), uz kupanje u Ždrelu, naravno, a druga bi bila asfaltni krug oko Homoljskih planina (preko Krepoljina, Žagubice, Laznice, Jasikova, Debelog Luga i Kučeva). Ništa manje interesantno mi ne deluje ni ono o čemu smo sa Milanom i Niškom ekipom svojevremeno razgovarali - veliki krug oko Suve planine (oko 150 km, idealno da se podeli u dva dana).
Razmišljajte malo u tom smeru, iznosite sopstvene predloge i naravno, pažljivo pratite prognozu. Možda smo malo "zastranili" u našoj off-road MTB pasiji i ne može da naškodi da "otkrijemo" neke lepe, puste, asfaltirane puteve kroz živopisne predele koje smo malo zanemarili u svojoj strasti za što je moguće udaljenijim zabitima