http://www.freebiking.org/Najave/najave.html
Možda ste i pomalo razočarani sa ovih 27 stavki na spisku, jer su izostale mnoge očekivane i priželjkivane. Da vam otkrijem tajnu - razočaran sam i ja koji sam taj spisak sastavljao, ali bolje se jednostavno nije moglo. Doduše, da nisam "saučesnik" u osmišljavanju i vođenju Gocinih izleta i da nisam tako slab na većinu njih (prosto nemam srca da odustanem od učešća, jer unapred puštam film kako će sjajno biti), verovatno bi se moglo utisnuti bar još desetak termina za bajkerske ture, pa bi bilo gde da se stavi i neki skroz drugačiji krug po Staroj planini od dosadašnjih, i neka tura po Crnoj Gori, Kopaonik, Tara, Valjevske planine, neki krug po Homolju, krug oko Suve planine, tradicionalna tura Grza - Rtanj, Jastrebac, Goč, još neki izlet u Bosnu, možda čak i ona toliko najavljivana tura po Albaniji... Jednostavno, toliko je želja, toliko je ideja, a vremena tako prokleto malo, kada ovako uhvatite kalendar u ruke i krenete da ga "deljete" strogo matematički - nemoguće je u istom trenutku biti na više mesta

Između želje da ponovimo neke nezaboravne vožnje i želje da provezemo što više potpuno novog (i potencijalno još nezaboravnijeg), prevagnulo je ovo drugo. Trudio sam se i da ispoštujem Rajkovu želju oko termina za već najavljivanu Solunsku Glavu, a kao što vidite, predvideo sam još jedno inostranstvo - Zelengora me već godinama kopka i mislim da je red da se konačno uputimo na nju. Nadam se da ćemo oko pripreme te ture imati logističku pomoć naših prijatelja sa http://www.mtb.ba sajta i da bi to možda bila prilika i da napokon nešto izvezemo zajedno sa njima.
Ovaj program u ovom trenutku nikako ne treba smatrati za konačan; kao što se sećate, i prethodnih godina je itekako bilo ad-hoc tura, spontanih ideja koje se iskoriste kada iznenadno iskrsne neki slobodan termin, pa ne treba sumnjati da će ih biti i u 2010. Neke mesece u toku godine sam namerno ostavio malo praznije (na primer maj) zbog najava nekih ozbiljnijih organizovanih tura za strance, koje ukoliko izostanu biće još poneki vikend za domaću ekipu. S druge strane, verovatno će biti prostora i da se domaća ekipa pridruži zajedničkoj akciji sa njima, a biće to verovatno i prilika da neki od vas koji imaju malo slobodnog vremena i volje nešto i zarade pomažući mi u organizaciji i realizaciji tih tura.
Na žalost, moguć je i nepovoljan scenario u kome bi neke od najavljenih tura morale da otpadnu zbog mojih obaveza oko organizacije dešavanja za dva kluba sa kojima sam u pregovorima oko angažmana, a u ovom trenutku je još uvek neizvesno koliko bi me rad u njima vremenski angažovao i koliko bih za to u godišnjem planu morao da odvojim prostora. Koliko god da bih VOLEO da napravim 52 bajkerske ture (a zaista mi ništa od toga nije draže), 2009. godina je bila jako teška i moram da pokažem malo samodiscipline, odnosno da prioritet dajem stvarima od kojih se živi, a ne stvarima koje volim. Bez toga neće postojati uslovi ni za bajkerske ture, jer neću više biti u poziciji da ih realizujem na način kako je to do sada činjeno. Nadam se da će ovdašnje bajkersko društvo, najbolje na svetu, imati razumevanja za to i da ćete se onda kad ne mogu da vam se pridružim sjajno napedalirati i u moje ime. I naravno, u našim novim Freebiking bici dresovima, čiju ćemo izradu sasvim sigurno realizovati pre proleća