IRalic wrote:Heh,kada malo padnes,jeste to parce stiropora na glavi moze da te spasi direktnog udarca u beton/kamen i sl.
a mozda i od milovanja asfalta obrazima
Ali kad zveknes zapravo,ima da se raspadne na param parcad ..
Ali ajde,ublazi donekle udarac,nije da nije.
Ja sam u zivotu padao vise puta,
a posloednji put sam se tako prosuo na asfaltu,
kada sam pokusavao da letim sa bajsem
da me je rame bolelo 2 nedelje,kuka menjaca bila slomnjena i tako ..
ali ni jednom glavom nisam ni pipnuo asfalt !
E sad,za jurcanje po sumi,tu bih vec nosio slem,
jer su rizici za pad mnogo veci ..
Igore, ne bi trebalo da daješ "savete" tamo gde ili ne znaš, ili te ne interesuje da znaš, ili te baš briga, ili - sve skupa - daješ em pogrešan savet, em sve to može nekoga ko bi te poslušao i saslušao koštati glave.
Ljudi se obično ne lome svakodnevno i ne planiraju kada će da padnu, kada će neko da naleti, zbog koga će izgubiti ravnotežu, kada će neki automobil da izleti, neko dete, pešak, pas, mačka, plastična flaša soka ili piva, kada će guma da pukne ili 101 drugi razlog.
Kada se to desi već je kasno za prikupljanje iskustva - iskustvo je trebalo sakupiti od drugih.
Poznato je da su se mnogi ljudi pošteno izlomili i tako što su promašili stepenik, ne na pola stepeništa nego onaj poslednji, pri dnu, kada više nema gde da se padne... ili kada idu UZ stepenice pa im se učini da ima još jedan stepenik - a nema, i kad isto nema gde (mnogo) da se padne.
Mnogi su se izlomili prilikom ulaska/izlaska iz autobusa.
Mnogi su se izlomili jednostavno na sred ulice, iz čista mira.
Ne kažem da svi treba da nose kacige, ali je PRAKSA POKAZALA da motoristi, skuteraši, biciklisti, roleraši, rolšuaši, klizači, penjači, alpinisti, speleolozi, itd., TREBA da nose KACIGU.
Kaciga se nosi da bi se umanjila mogućnost da se prilikom pada ošteti deo tela koji je prilično lako oštetiti a prilično teško popraviti - GLAVA.
Pad sa bicikla zato što je neko prošao preblizu pored nas, ili smo naišli na neravninu, kolotrag, rupu, odvod vode, šaht... pad sa bicikla, na ivičnjak, nezaštićenom glavom, vrlo lako može značiti SMRT.
To što TI nisi pao na glavu NE ZNAČI da treba tako nezrelo da se istrčavaš i svima pametuješ kako je to neki siguran znak ili kako si time nešto dokazao. Nisi pao na glavu - super, ali nemoj druge "hrabriti" da i oni budu neodgovorni.
...neodgovorni prema sebi, prema svojim porodicama (roditelji, partneri, deca,...), prema onima sa kojima su krenuli u vožnju, prema svim ostalim učesnicima u saobraćaju (jer će možda neki nedovoljno savesni ili, još gore, nedužni vozač/pešak/dete da odgovara pred zakonom i pred svojom savesti ukoliko ima i malo učešća u tvom stradanju).
Babe i dede stradaju, biciklističke staze većinom ne postoje u manjim mestima, ali to ne znači da treba hrabriti ljude da se NE ZAŠTITE samo zato što "NEMA POTREBE JER JA NIKAD NISAM PADAO NA GLAVU" ili zato što komšiji to izgleda smešno.
Šta biste pričali o kondomima ne smem ni da pomislim...