Slazem se sa Bodom

Milsim da je brusilica najjednsotavnije resenje.
Sve ostalo,tj budzenje i zezanje sa idlerima je za'bancija sa neizvesnim rezultatom.
Evo sta sa trenutnim stanjem rama mozes da ucinis:
Zuta samo sa jednim idlerom pozadi,a za ostatak lanca toplo preporucujem crevo,
jer ide blizu sedista,zimedju butina,te ces ce cesto prljati,a zbog tolike duzine "bez potpore" lanac ce ti skakati svuda naokolo.
Zelena je varijanta da dodas jos jedan tockic napred na zutu varijantu,da umiris lanac,i malo ga oddaljis od sedista.
Ruzicasta varijanta podrazumeva dva idlera,gde na zadnjem ocigledno lanac ide odgore,a drugi,prednji, sprecava lanac da ide u sediste.
Kao sto vidis u tom ruzicastom slucaju na zadnju kocincu mozes da zaboravis,bar u toj poziciji,
znaci morao bi da je prebacis na donju stranu viljsuke.
Koliko mogu da ocenim,BB ti je od sedsita vislji 25+cm sto je extra visoko.
To ne mora da znaci da je to lose,sve zavisi sta hoces da postignes,i koliko komfora u voznji da imas.
Nekome ovakva razlika ne smeta,ako je naslon sedsita dovoljno polegnut,ali neki imaju problema,i trnu im stopala.
Ja licno nisam na duze probao visok BB,osim veoma kratke voznje Stein tricikla sa 30cm razlike,te ne mogu da dam licnu ocenu.
Ali nije samo to pitanje komfora,pitanje je i preglednosti,jer kad je tako visoko,
kolena ce ti zaklanjati dosta vidnog polja,sto na trkackom low raceru,koji je em nisko,em predvidjen za sto bolju aerodinamiku,ima smisla,
ali na nekoj svakodnevnom masini je najbolje imati 15-20cm razlike.
Ko voli,moze i oko 25,ali je tvoj prilicno vislje od 25
Na slici mog bajka,koju je Boda linkovao,je razlika u visini 17-18cm
Takodje je pod znakom pitanja i ugao ceone cevi.
Trenutno je ugao poprilican,sto moze da rezultira "teskim" upravljacem.
Trenutni "trail" mozda i nije los za date propozicije bicikla(osovinski razmak,visina centra tezista i udaljenost od zadnjeg tocka)
ali je postignut velikim uglom ceone cevi,sto nije tako sjajno.
Mada,karakteristike upravljanja nisu bas egzaktna nauka,te se uglavnom svodi na kompromis,
odnosno "tu je negde" resenje,a i na bentu zavisi kakav tip upravljaca imas.
Kakvo god da je,naviknes se posle nekog vremena,ali cim neko drugi sedne,
pogotovo ako vozi bajk koji ima drugacije upravljanje,odmah ce da primeti ralzliku.
Recimo ja kad sam probao Draganov Challenge Huricane,daleko je bio osetljiviji na upravljacu,
i nekako je ostro i naglo skretao,u odnosu na moj bivsi.Moj mi se vise svidja
Ako mene pitas,ja bih ipak savetovao ponovno zavarivanje zadnje viljuske,
u stilu mog bivseg bajsa,s tim sto mozes ici sa otvorenijim uglom,da zadrzis vislji pogon ako to zelis,
mesta za lanac kao sto se vidi na slici ima na pretek,
i lanac je bez problema prolazio i bez idlera,te je moglo da se stavi samo crevo,da ne skace okolo.
Dakle mislim da je dovoljno ako viljusku zarotiras za 180 stepeni(i promenis mesta drop-outovima naravno,a i pivote kocnice ces morati da prebacis gore)
i malkice je usmeris ka dole,tek toliko da lanac prodje bez problema,i pogon dodje malkice nize.
Naravno kada planiras putanju lanca i odredjues ugao zadnje viljuske u odnosu na glavnu cev,
vodi racuna o tome gde hoces da dodje idler tockic,i kolikog je precnika,
da bi znao dal ce lanac da prodje ili nece.
Najbolje je kad se proba na zivo,pre zavarivanja.
Znaci ili crtaj,ili jednostavno tokom pripreme varenja nekako privremeno fiksiraj sve(moze i neko da pridrzava) pa okaci lanac da proveris dal je to to,pre nego sto se zavari.
Mislim da je to resenje kojim ces biti zadovoljniji,jer nece biti neuobicajenih budzotina kojima se ispravlja greska u planiranju.
I naravno osta je ti i pitanje povratnog dela lanca.
Cini mi se da problema sa prednjom kocnicnom nema,ali kao to rekoh,
toliko neobuzdanog lanca ce da skace okolo,te stvar mozes resiti sa parcetom creva,
toliko da ga malo podignes iznad krune viljsuke,i malo umiris.
Druga opcija je da ide preko idlera,gde je najbolje resenje over/under kao kod mog bivseg,
i to bas negde na sredini lanca,kako bi bilo sto manje bezanja lanca na naravninama.