Ono što ću sada napisati shvatite samo kao glasno razmišljanje, nikako kao konačnu odluku. Jednostavno me zanima ima li zainteresovanih za tako nešto.
Naime, kao što u godišnjem planu možete da uočite (
http://www.freebiking.org/Najave/najave.html), naša Šomrda i planinarska "Zlatna groznica" u Homolju održavaju se dan za danom, 11. i 12. aprila. To su dva prilično srodna izleta, na gotovo istom terenu. Meni iz perspektive nekoga ko će učestvovati na oba deluje malo tupavo da se 11. uveče iz Debelog Luga vraćam za Beograd samo da bih prespavao i 12. ujutro u cik zore zapucao ka Lepenskom Viru. Ima li zainteresovanih da, barem za jedan deo učesnika ove akcije, izlet preinačimo u dvodnevni, uz prenoćište u privatnom smeštaju u Debelom Lugu ili Majdanpeku (ili možda čak spavanje u šatorima pored Rajkove pećine ili na Todorovoj reci)?
Šta je zamisao? Ako bih imao zainteresovane bajkere, ja 11. iz Beograda ne bih krenuo busem u kome će biti Gocini planinari, već kolima sa još maksimalno troje bajkera zainteresovanih za dvodnevni "aranžman". Istovarili bismo se u Debelom Lugu i mi bismo nešto modifikovanu trasu onoga što tog dana prelaze pešaci (Doline Grabove i Todorove reke, padine Dupeš Čoke) prešli na biciklima, i naravno još dosta toga s obzirom da smo na točkovima mobilniji. Bilo bi tu i istraživačkih partija (pripremite se na mestimično prenošenje bicikala preko popadalih debala ili guranje uz kraće poteze neočekivano jakog nagiba), ali, naravno, sve bi to bilo u umerenim količinama i neće nepovoljno uticati na sveukupni užitak. Planinare bismo na kraju tog dana ispratili za Beograd, a mi bismo prenoćili u bajkovitim predelima istočnog Homolja i sutradan čili & odmorni dočekali ostatak ekipe bajkera koji idu na Šomrdu na parkingu muzeja (arheološkog lokaliteta, ne hotela) Lepenski Vir.
Kažem, ja bih mogao na ovu dvodnevnu varijantu da povezem još troje. Ukoliko bi se našao još neko ko bi krenuo autom, to bi moglo da poveća kapacitete i za taj dan. To podrazumeva da bi se ostali učesnici samoorganizovali i sopstvenim prevozima stigli na zborno mesto vožnje za drugi dan, odnosno do Lepenskog Vira.
Dakle, kakvo je raspoloženje za dvodnevnu varijantu? Ukoliko spavamo u šatoru to ne bi trebalo da poskupi aranžman, a ako se opredelimo za sobe u seoskim domaćinstvima u Debelom Lugu, mislim da cena prenoćišta neće preći 600-700 dinara.