alazovic wrote:E, Igore,
Jel si probao Blade? Baš me interesuje...
Jedina joj je mana te 3 AAA baterije jerbo bolim da imam punjive pa mi pasuje paran broj

Kako li se ponašaju obične alkalne i koliko li traju???
Ne,nisam,al sam ga uvek nesto merio ..
Nedavno sam na poklon dobio taj CatEye,i sljaka sasvim solidno,
cak je i jaci od mog starog EL200,ali 3 diode su raporedjene u krug,
te je i snop svetla takav,
te nama onog "osvetli mi drum" snopa kao kod EL200.
Ali ionako meni treba samo kao treptalica koja se vidi sa velike daljine,
a ne kao glavno svetlo koje treba da mi osvetli put.
Sistem kacenja sa podesivom gumicom je stvarno extra,moze da se zakaci bilo gde,cak i na kacigu,ili oko zgloba na ruci !! (ok,ok,mozda oko zgloba neke devojcice
Koristi isto 3 AAA baterije,sto je po mom misljenju bezveze,jer takodje imam punjac koji puni baterije u paru.
Ok,ok,ima i punjac koji puni 2xsingle ale treba kupiti bar jedan,ako ne i dva sot je dodatni trosak.
Takodje AAA imaju max oko 1000mAh sto je opet malo,
ali da su AA lampa bi bila duplo veca,ovako staje u bilo koji dzep,
velika(mala) je koliko i prosecan mp3 usb player/memorija
Znaci ako hocu punjive,onda treba imati dva seta (6 komada) pa puniti iz dva puta.
Alkalne? - pa umaju da traju,narocito ako se koristi samo blinkajuci mod.
Specifikacija kaze 30h konstantno,i 60h blinkajuce.
Relano,sa padom napona LEDovi ce sijati slabije,znaci recimo bar 1/2 deklarisanog veremena ce biti na max jacini (sa alkalnim)
Mana alkalnih je da sa padom temperature pada i napon.
Sto veca potrosnja to se vise oseti.Recimo fotoaparat za alkalnim baterijama na 20*C moze da izvuce 50 snimaka,
a na 30*C izvuce i citavih 80-90.
NiMH od samo 1900mAh naprave i do 200 snimaka,kakva god da je temperatura.
Kod LED lampe nije bas toliko izrazeno,jer zahteva malo struje,
ali recimo stoji mi lampa u sobi,sednem na bajs i poteram napolje gde je temperatura jedno 5 stepeni.
Cim izadjem lampa sija sasvim lepo,a vec posle 15 minuta toliko oslabi da je to strasno.
Sto su vise ispraznjene to je efekat slabljenja veci.
NiMH nisu bas najzgodnije za takvu vrstu LED svetla,jer su uglavnom predvidjena za 3x1,5V alkalne,i nemaju sofisticirani sistem regulacije napona
pa sa NiMH i 1.4V kad su sveze i oko 1.3V par dana posle (cak i bez potrosnje),osetno slabije svetle.
Nije da to nije neupotrebljivo,pogotovo na blinkajucem modu,ali malo bezveze da ne sijaju ponom snagom zar ne ?
Te ja radim sledece: kad napon padne na 1.3V onda punim ponovo,
ali mogu i bez merenja da provalim kad treba puniti.
Samo bacim pogled na asfalt iza mene,ako vidim da se crveni znaci da je ok.
Ako se ne crveni,ili jedva crveni,baterije su za punjenje.
Moj zadnji LD600 popije dve AAA dok si reko keks,
sa NiMH od 1000mAh konstantno sija nekih 8-10 sati max,
vec od nekih 7h osetno slabije.
Znaci ako svaki dan idem na posao (vracam se nocu,oko 45min) punim odprilike jednom nedeljno.
Mislim da se Blade svakako ispati.1000 din naspram 2000-2500 za CatEye pa ti vidi.
Za jednu crvenu mozes da kupis jos onaj mali Smart sa 3 diode(bez sociva) ili nekog kineza,mozda i dva
Ako ti treba jedno svetlo za svaku priliku,znaci i da blinka,
a da mozes i da se vratis iz sume kada padne mrak,
onda pogledaj CatEye EL320,nije da malo kosta,ali sija ko blesav,
i blinka takodje,i naravno jede 4xAA
Ako hoces samo blinkalicu,i ne zelis da portosis mnogo,onda je Blade mozda i najbolji izbor (po mom skromnom misljenju naravno)
`