Dan peti...
Poklanjamo se nakon budjenja moshtima Svetog Vasilija i tu vec prvi problemi...vjerovatno nas Vasilije kaznjava zbog nepristojnog ponasanja na dosadasnjem putu:)...naime, u 20km dva puta se probija guma kolegi i lanac famozni hg 53 rascvjetao se na jednom mjestu i tjera nas da ga skratimo za jednu jedinicu...ubrzo nakon toga, skracujemo ga i za drugu:)
Sta ces, strucnjaci, dzaba nam i adekvatan alat kad smo telad, ruke grube a za taj posao treba imati malo i osjecaja...mi ga ocigledno nismo imali:)
Nebitno, ide se dalje ka Niksicu ali starim putem preko Ozrinica, a tamo spomenika pored puta kao u prici...te onaj vojvoda izgubio tu zivot, te oni partizani zaustavili citavu talijansku diviziju, te Milun izgubio kontrolu nad kamionom...najveca koncentracija spomenika ikad vidjena na metru kvadratnom:)
U Niksic pauza za rucak i unzip (termin koji smo koristili za veliku nuzdu)...hvala sumama, zbunovima i mnogim kabriolet kucama na doceku:)
Bacamo se nakon toga u pronalazenju vulkanizera jer smo ostali bez jedine dvije unutrasnje gume...i evo opet komedije...mali cigo zaposlen u vulkanizerskoj radnji objasnjava Husi i Hasi kako se guma krpi uz pomoc instant ljepila...dakle, dizali smo ga u nebo samo da nam ne naplati ni eura...na kraju napravismo sampiona od covjeka, uveselismo mu dan.
I tako, dva podlaca tjeraju dalje...namjera nam je bila da idemo put Scepan Polja ali eto cefnulo nam se i promjenimo pravac, krenemo ka malogranicnom prelazu Krstac...ne znam kako ono opisati nego 3 kilometara uzbrdice i nakon toga 2 nizbrdice...i tako u nedogled...nailazim na kafanu gdje nas lokalni serifi zaustavljaju, uredno nas preispituju ko smo i sta smo...opet se pravimo mutavi, dizemo ih u nebo:)
Zauzvrat nam objasnjavaju sta nam je ciniti ukoliko nas ne puste preko granice..."a sto ti ja znaaa...imas put 100m pred manastir, tu skrenes i kozjom stazom produzis...niko te vidjet' nece"...dakle, legende:)
Granica kao u westernima, serif uzdignute noge na stolici sa sve cigaretom u ustima blagotelecim pogledom snima nas...drugi sto naplacuje ekolosku taksu radosno nas pogleda, ubrzo nas ponudio picem i casicom druzenja...dakle, tamo niko ne prolazi, ocigledno:)
Na bosanskoj strani bilo je potrebno 5 minuta da skontamo gdje se granicni policajac izgubio...decko zasecerio, jedva ga probudismo:)
Ni izmakli nismo od granicnog prelaza kad tamo stari volksvagenov kombi sa nekom hipi komunom iz Pariza...mislim u sebi, sta li ovi traze ovdje...plantaze marihuane mozda...sto bi rekli crnogorci "a sto zna jaaaa":)
Zatim slijedi ravno gatacko polje, pomalo dosadno za voznju ali nakon onih crnogorskih "up and down" terena, dobro nam dodje za promjenu. Krava "indijskih" koliko te volja...bezbrizno setkaju se putem.

Gacko! Sta reci, gradic kladionica i bankarskih ekspoziturica...dakle popusis kesh i ides odmah dici novi kredit...tako bi se ukratko dobila slika o ovom gradicu....mada nista bolje nije i u ostalim ex-YU palankama...tranzicija ucinila svoje...bijeda i to gola bijeda.
Tu upoznajemo zivucu legendu ovog mjesta...nametljivi Dragan EL Grande nam ubrzo svojim ponasanjem i postupcima dokazuje kako se radi o istinskoj legendi grada Gacka, maskota Gacka:)
Lik vozika bicikl gore dole po citav dan i trpi prozivke lokalnih dilkosha...drama lik...mada razumijemo mi njega u potpunosti, suosjecamo se sa njim:)
Tu se castimo klopom i unzipom u lokalnoj birtiji...Draganu dajemo obecanje da cemo mu potraziti za neku manju svotu novca bolji bicikl od onog koji trenutno posjeduje...razmjenjujemo telefone sa legendom i produzavamo put Nevesinja u totalnom mraku...
...mislim, sta reci nego da nista nismo vidjeli kuda vozimo, sablasno i hladno i sve ravno...kroz neku dolinu smo se nakon 3 sata nocne voznje nasli u Nevesinje...opet radost sto ugledasmo svijetla:)
Lokalni panduri nas saslusase i otpratise nas do "sobe", travnjaka ispred doma penzionera...rekose da nazovemo 112 sa mobilnog u slucaju neke nevolje...ni odmakli nisu niz carsijski asfalt a mi smo vec debelo zahrkali:)