Ovde možete diskutovati o kartama, njihovom korišćenju, o načinima i opremi za orijentaciju u prirodi. Naravno, raspravama na temu GPS tehnike kao modernom načinu orijentacije je mesto ovde.
Da li je moguće iz treka koji je izašao iz GPS uređaja (npr. Shebezove Fruške Gore) pomoću nekog softvera izvući podatke kao što ima na GPS uređaju:
Moving time, Stopped time, Ukupno uspona, eventualno ukupno spusta?
Ti podaci se vide na uređaju, ali da li se beleže u track fajlu?
Ja u MapSourcu iz Track propertija ne vidim te podatke?
Najviše me interesuje Ukupno uspona?
Ili da sam sabiram?
FotoSat (autentični motiv na vašem zidu) - TRIP foto priča -> prati moj TREK
Podatke koje trazis bi mogli da se dobiju pomocu programa koji se zove Trackan. On daje statistiku predjenog puta u kojoj izmedju ostalog ima i ukupan uspon, ukupan pad, 3D predjen put, vreme kretanja, vreme stajanja.... milion stavki. Uz njega ti treba i program kojim ces track pretvoriti u odgovarajuci format (*.plt) jer je Trackan napisan za Ozi i njegov format treka. Za konverziju mozes da koristis recimo GPSBabel ili bilo sta sto ce od gdb ili gpx-a da pravi plt fajl.
A i Garmin-ov Base Camp daje daleko bolje statističke informacije i podlogu za analizu treka ili njegovih segmenata od Mapsource-a... Skoro da sa njim možeš da dobiješ sve što dobijaš i iz Trackan-a.
barda wrote:
U BaseCampu sam tražio ali nisam mogao da nađem...
Klikni na neki trek u bazi, a zatim na Elevation Profile. Sad u Elevation Profile prozoru možeš slobodno da klikćeš na bilo koje dve tačke u treku da bi dobio pregršt statistika o specifičnom delu treka koji te zanima (nadmorske visine tačaka, udaljenost, visinska razlika). Možda nije tako opsežna statistika kao iz Trackan-a, ali je vrlo interaktivno i omogućava ti da brzo izvlačiš podatke za pojedine delove treka. Kako ti u okviru Elevation profile-a pomeraš miša, tako se i pozicija na gornjoj (2D ili 3D mapi) pomera. Ni Ozi ni Mapsource ne mogu da ti pruže bilo šta slično.