ZoranV wrote:pa kad krene sa svih strana ono:
A jel si ti siguran da znaš kuda mi to idemo?
A jel ti znaš da gledaš u to čudo?
Ej zajebi bre tu tehnologiju, jel ti imaš mapu?
Ajmo nekog da pitamo za pravi put (a ono naravno u krugu od 10 km nigde nikog)
Ej kud si nas navukao ovde, jel si ti to dobro ucrtao!
Pa daj bre, ti nisi normalan, ajmo da se vratimo natrag!

Itd, itd, itd....
Zato samo sa odabranim (dovoljno ludim) društvom i nema problema!

Ja sam ranijih godina obožavao da lutam Radanom, to nije velika planina pa je i opasnost od ozbiljnog gubljenja vrlo mala.
Išao sam samo onamo gde me "vuče", bez razmišljanja gde idem i kako se vratiti nazad, bez ikakve karte i ičijih uputstava.
Vrlo često sam išao sam i dolazio sam u situacije u kojima sam iznenada shvatao kako nemam ni najmanjeg pojma o tome
kako sam došao negde i gde sam tačno. To je, ako sam se nalazio u dubokoj i mračnoj šumi, u meni prizivalo osećanja koja
su mi se javljala čitajući "Gospodara prstenova" ili ako sam na nekoj lepoj livadi i proplanku onda su mi dolazili prizori iz
Heseovog "Narcisa i Zlatoustog" i sličnih priča. To je bio jedan magnet čije dejstvo nije moglo biti poništeno ni glađu, ni žeđu,
ni strahom. Zamislite tu slobodu, da se krećeš samo u pravcu gde te srce vuče, bez obzira na teren koji je ispred tebe.
Te šetnje su često trajale po ceo dan, od jutra, posle doručka u vikendici, do mraka kada bi nekako odlučio da se vratim i uspeo
da nađem put nazad. Bilo je i mnogo prilika kada sam vodio prijatelje na te šetnje, ali sam već stekao dovoljno iskustva na toj
planini da moj doživljaj nije više bio takav, ali je društvo vrlo često bilo zabrinuto i to posebno kada nas uhvati mrak i svi se
pitaju da li ja stvarno znam gde idem jer uvek postoje alternativni putevi i kad počnem sa premišljanjem gde ići to postaje
zabrinjavajuće za njih!
Još jedno da kažem. Ne tvrdim da je ovo baš pametno što sam radio, ali da je uzbudljivo - jeste. Pored toga i samopouzdanje čoveka
i njegova prisebnost u takvim situacijama se na ovaj način podižu na malo viši nivo. Sjedinjavanje sa prirodom je najintenzivnije u
ovakvom pristupu. Ali... jedino sam na Suvoj planini na isti način šetao, ali ona je druga priča što se tiče orijentacije. Nije pametno
raditi ovo u nekim ozbiljnijim planinama, zato ću i ja jednog dana imati to čudo zvano GPS!!!
Uhhh, ala sam off topic-ovao! Ponelo me, razumite me, sada učim psihologiju i najradije bi se izgubio u šumi!!
Barda, izvini za off i želim ti da popuniš HDD trekovima sa najraznovrsnijih mesta!!