Koliko sam ja skontao iz citanja casopisa, kao i malo licnog iskustva sa Hondom CR-V (126KS na 1500kg, manuelni menjac, bez blokade diferencijala i reduktora), kao i sada sa Cherokee (163 KS na 2050kg, 400Nm, automatika, blokada centralnog diferencijala, reduktor), vise faktora donosi dobar rezultat, nikako ne samo jedan ili dva.
Automatike sam tek sada postao svestan, kada su Patritotama pocela da smrde kvacila [nisu svima podjednako, pa zakljucujem da ima uticaja i znanje vozaca kako da balansira gas, kvacilo na usponima]. Snagu imaju, cak i dobar obrtni momenat [cija je kriva bitnija od maksimalno izrazane konjske snage, ili kilovata], imaju zakljucavanje 4x4, ali dzaba. To je inace klasa RAV4 i brojne ekipe.
Tu su naravno klirens i napadni uglovi, prednji, zadnji, ugao izmedju tockova i trupa. Niva je recimo kao kratak auto sa dobrim uglovima i uglavnom dovoljnom snagom za tu masu, vrlo prohodna, ali da se ne zavaravamo, ta kanta

se kupuje zbog cene. To je odlicno vozilo za gorstake, nikako ne mislim u pogrdnom smislu. Ali za puteve, grad, ne daj Boze autoputeve, jok, vozio sam se par puta.
Na kraju, ili na pocetku, ako su losiji uslovi podloge, sneg, blato,..., dolaze gume. Ako je suvo i kamenito, mogu i letnje, ali za sve ostalo, mozes da imas sve dobre parametre, ako nemas gume, cao si

. Gledao sam zveri od 100.000e sa letnjim gumama na utabanom snegu, otklizvaju kao bambi na ledu. Uglavnom su bili sa MNE tablicama

.
Koji bi bio idealan auto po mojim merilima? Naravno ni u cemu ne moze biti savrsen, ali da bude solidan u svemu, ili u proseku, za vecinu stvari. Pa recimo da hvalim svoga konja [koga sam slucajno kupio, bez da sam bio svestan sta stvarno uzimam], a evo i zasto

. Izuzetno udoban i lak za voznju po gradu, neocekivano brz i udoban na svim putevima, automatika, pregledan, dovoljno snazan, solidan na terenu, klirens na granicnih 20cm [steta sto nije vise], solidni uglovi, reduktor. Mana, cena, ubi registracija, naravno i trosi zbog mase i oblika... Verovatno bih bio srecniji sa Grand Cherokee, luksuzniji, veci gepek, 218KS iz 3000cc, sto ce reci za istu registraciju kakvu ja placam za 2.800cc i 163KS. Ali i startno skuplji bar za trecinu, ako ne i vise

.
Ako je neko pomislio da cu sada da ponudim svog indijanca na prodaju, prevario se

. Ja sam zaista jako zadovoljan i nadam se da ce me dugo dobro sluziti, kako u svakodnevnoj voznji do obdanista, skole, posla, tako i po brdima Srbije

.