Posle speleovikenda drugi utisci o Montani. Elem, bili smo u ponoru koji je nazvan Suvi Tisavac, ali to nije onaj koji će vam lokalci pokazati (u njeg ne može da se uđe osim kopanjem i to pitanje da li ima prolaz). Prilazili smo od Žagubice, pa se pre Buka skrene levo pa posle nekoliko kilometara na raskrsnici opet levo i tako

Drugim rečima to je 20km lošeg puta i od čega 8km baš loše i to po dve ture jer sam samo ja bio sa kolima sposobnim ta to nekako pređe (Rav4). Ovo je bitno za onaj nosač za kola koji se mostavlja na tablu ispred šoferke, ne na staklo. Iako se samo spusti na površinu trenje je tako dobro uz površinu i težinu da i pored svih skakutanja nije se mrdnula. Sve pohavale za rešenje.
Do Žagubice u automotive režimu, lepo je vodio, interfejs liči na nuvija (tj. može da se bira a podrazumevan u tom profilu je nuvi izgled). Lepo je pričao preko zvučnika u nosaču, jer nema svoj zbog zaptivenosti. Ko ne želi da daje pare za nosač a hoće da mu montana priča postoji priključak za slušalice. Mada u toj priči nije toliko jak kao nivu 1490 koji će po svoj prilici biti zadržan.
Kad se skrene sa puta, prelazak u rekreativni mod, gde je kao podloga ubačena i topo mapa i konačno to ima smisla. Veličina ekrana je zaista bitna kad treba voziti po karti. Nije da se nisam snalazio i na oregonu, ali sam tamo nekako morao da zastanem da odskorlujem, vidim i upamtim. Može, ali je ovako osetno komfornije. Idealno nije, prijao bi i veći ekran, ali onda to nema smisla nositi sa sobom.
Kad se izađe iz kola može se nositi, jeste veći i teži ali nekako na prihvatljivoj granici (barem za moju šaku). I ovde je prijao veliki ekran, pogotvu kad smo nešto gledali sa lokalnim šumarom koji nas je odveo do jame koju su skoro našli kad su pravili novi put za izvlačenje drva. Sad nam nije trebala super preciznost ulaza u objekat, ali montana ima i tu tajno oružje, jer može da radi uprosečavanje i tako da zabeleži zaista precizne koordinate tačke. Verujem da će to biti od koristi kad je objekat u kanjonu ili vrlo gustoj šumi.
Za sada sam super zadovoljan, ostaje mi da ga proverim na nekoj pešačkoj turi i tek tada mogu da kažem da li su gabariti prihvatlljivi i za to i vredi li menjati veličinu ekrana za težinu i gabarite .
Nastaviće se