U periodu 16.07-22.08.2014. sam bio u Spaniji i Portugaliji, gde sam se vecinu dana proveo na biciklu i presao 2600km.
Ideja, put do tamo i Barsa
Glavna inspiracija za ovaj put je dosla iz dva izvora: prvi je bio film Put, u glavnoj ulozi Martin Šin http://www.imdb.com/...2/?ref_=nv_sr_3 Obavezno pogledajte, ako već niste! Želeo sam i ja da budem deo te price putnika namernika na duge staze, procenio sam da ce biti vremena za dužu cikloturu ovog leta, te pokupovao svu neophodnu opremu, ali takvu da oprema valja, posto sam odlucio da mi je vise dosta kompromisa. Naravno, da stvari ostanu zanimljive, nisu me izbegli pehovi sa opremom

Drugi deo price je moje poznanstvo sa kolegama sirom Spanije, kao i jedan u Portugaliji, koje je počelo 2012. na razmeni studenata. Sa nekoliko njih sam ostao u kontaktu. I zvali me da dodjem kod njih u Barsu, Porto, Malagu... što sam vrlo rado i učinio!

Zima je protekla u treninzima, opremanju i informisanju,a zahvaljujući prethodnoj turi, do Austrije i Mađarske, znao sam otprilike šta me očekuje na ovako jednom poduhvatu, te sam bio kudikamo bolje spremljen, ovaj put! Fizičkoj pripremi su najviše doprinele ture po Tari sa Kušom (ah te uzbrdice!), kao i Breveti, koji su me naučili da nije ništa strašno voziti noću.
Od opreme sam nosio mtb sa xt menjacima i disk kocnicama, prednje i zadnje bisage, ortlieb i crosso, nabavljene od Ralica. Sic brooks b17, zna se šta je najbitnije parče opreme na biciklu

Nakon meseci iščekivanja i planiranja, poleteo sam 16. Jula. I zbog bujica u Beogradu ostao bez prednje tablice na kolima, što ipak nije sprečilo avion da poleti za Barselonu, na svu sreću.
Bajs sam spakovao u kartonsku kutiju od televizora, leteo sam sa Vuelingom, koji je tek par nedelja pre toga krenuo sa direktnim letovima do Barse.
U Barseloni sam odseo kod warmshowers domacina, tri nocenja, još mi je covek dao i kljuc od stana i hranu! Sto se grada samog tice, fenomenalan je, odusevio me je opštom pozitivnom energijom, biciklisticke staze su svugde i ljudi su, kao i u celoj Spaniji i Portugaliji, opušteni, ljubazni i dobro raspoloženi! Dva dana sam setao gradom, a onda sam uzeo bajs i popeo se na olimpijsko brdo, Montjuic. Lepa uzbrdica i vidikovac na grad.
Iz samog grada me je ispratio domacin Eduardo, na čemu sam mu vrlo zahvalan, pošto nebrojeno cikloturista govori o mukama da isto to učine. A i pomoglo je što smo krenuli pre 6.

Na samom početku ture sam imao peh- kako sam izlazio iz stana, i spuštao bajs niz stepenice, ispala mi je torba za korman (nisam je stavio kako treba!) i slomio sam displej fotoaparata. Takođe, ostavio sam i kacigu u kolima na aerodromu Nikola Tesla, te sam prethodnog dana kupio novu i bolju.
No, nema veze, adrenalin pumpa, a prvi kilometri se nižu. I to po opakom suncu! Od ranije sam upozoren da će vožnja biciklom po Španiji u julu biti ludilo, te sam se psihički pripremio na vrućine, ali nije bilo lako izdržati uspon do manastira Montserrat- http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Mari ... rrat_Abbey
Skoro 1300m uspona, do 1 popodne, u nekim trenucima sam imao utisak da vozim stepenice, pa sve to na 46 stepeni- najviše na celoj turi!
Katalonija
Eh ti Pirineji. Prvih 6 dana sam vozio od Mediterana do Atlantika, uporedo sa Pirinejima, tek sam zagrebao ispod površine, prolazio pored jezera, kroz šume, a većinu dana kroz fantastične predele. I dao sam obećanje da ću se uskoro vratiti, mislim da vredi! Usponi celom Španijom su neminovnost, nešto protiv čega se ne može, gde god da krenete. Nema tu ravnoga, kako kod nas, što svakako nije nedostatak, više kao jedna od činjenica sa kojom morate računati. Što se spavanja tiče, pa sve do Portugalije, spavao sam u prenoćištima za hodočasnike usput, čija je cena bila od donacija do 10e, za mene sasvim prihvatljiva cena za krov nad glavom. tuš, a bogami ponegde i topli obrok! Tu sledi i jedno od najprijatnijih poznanstava cele ture- kao jedan od dva volontera u mestu Arres u sred pirineja radi i žena od 40-50 god koja je univerzitetska profesorka istorije! I žena volontira već godinama, pomaže hodočasnicima, dočekuje ponekog zakasnelog biciklistu osmehom i pitanjima: da li želiš krevet? da li želiš topao obrok? da li ti je potreban prijateljski razgovor, da ti smanji tugu za domom? a sve to na savršenom engleskom! I kako onda čovek da ne voli špance i Španiju?

Kratak osvrt na saobraćaj i poštovanje biciklista- jednom rečju savršen! Sa desne strane puta skoro uvek imate još metar, pa čak i metar i po zaustavne trake, španci usporavaju kada vas vide da vozite ispred njih, a preko polovine trubne u znak podrške, kada vide da na nemilosrdnom suncu peglate.
Što se same Katalonije tiče, ja u vreme vožnje pojma nisam imao da se oni spremaju za referendum o nezavisnosti, te sam se čudio silnim zastavama na mnogim prozorima. Ipak, atmosfera je mirna, a oni vrlo gostoljubivi domaćini, kada vide da niste klasični turista.
Predeli, kao što sam već rekao, fantastični, videćete na fotkama, jedina mana im je što su deleko od Srbije.