Stara planina od 29. septembra do 2. oktobra

Najave planiranih bajkerskih, planinarskih i ostalih aktivnosti u prirodi

Moderator: Moderatori

Post Reply
User avatar
bluealek
Freebiking druid
Posts: 1986
Joined: 01 Feb 2005, 18:49
Location: Beograd
Contact:

Stara planina od 29. septembra do 2. oktobra

Post by bluealek »

Narode fribajkerski,

Predstojećeg vikenda idemo napokon na Staru planinu, preciznije, njen jugoistočniji deo. Bićemo stacionirani u planinarskom domu u Dojkincima, koji obezbeđuje bazičan krov nad glavom (ležajevi postoje, nisam siguran kakav je kvalitet posteljine tako da je poželjno nositi svoje vreće). Voda postoji na česmi ispred doma.

Bicikle nosimo i u planu su dve celodnevne bajkerske ture. Prvog dana uz Dojkinačku reku, ka prevoju ispod Vražje Glave ka Toplom Dolu, uz opciono skretanje ka Piljskom vodopadu usput (ako u međuvremenu uspemo da ga lociramo). Posle Toplog Dola nastavljamo niz Toplodolsku reku do skretanja uz Visočicu, ka Zavojskom jezeru. Kraća opcija je prolazak severnom obalom jezera ka selu Pakleštica, ako dobijemo informaciju da put tuda postoji (pribavljanje informacije je u toku). Od Pakleštice ka Dojkincima sledi jedan kratak, ali žestok uspon, gde se na dužini od 7 km penjemo sa 600 na 1300 m, a zatim spuštamo na 900 m (približna visina Dojkinaca). Ova varijanta bila bi duga oko 55 km. Ukoliko se ispostavi da ona nije izvodljiva pravimo veći krug koji se malo više približava Pirotu, pa se preko Basare i Visočke Ržane vraćamo do Dojkinaca (dužina tog kruga bi bila oko 80 km, ali bi nešto više od polovine bio asfalt).

Drugog dana bismo od Dojkinaca krenuli na drugu stranu, prema dolinama Jelovice, Rosomačke reke i Senokosu. Na osnovu karti ne mogu sa sigurnošću da procenim kakvog su kvaliteta putevi koji se u tom delu penju po grebenima, pa još nisam odlučio kakav bi i koliki tačno krug bio izvezen (pokušaću to u narednih par dana da preciziram sa našim prijateljima iz Dimitrovgrada i Pirota). Ono što je izvesno jeste da je ovo poslednja preostala istinski grandiozna divljina u Srbiji, kao i da je vikend na prelazu septembra u oktobar poslednji termin u kome se na ovim visinama (većina vrhova se približava visini od 2000 m ili je prelazi) može sa solidnim stepenom izvesnosti i komfora planirati neka bajkerska tura. Prevoj preko koga ide put od Dojkinaca ka Toplom Dolu nalazi se na oko 1700 mnv. U svakom slučaju će ovo biti jedna prava avantura i prilično sam ubeđen nezaboravan doživljaj, a ovo je deo Stare planine u kome ja za svojih 30-ak godina iskustva u tumaranju planinama Srbije NIKAD nisam boravio (što s obzirom na raspoloživost kartografskih resursa i Google Earth mehanizam za verifikaciju pretpostavki nije ozbiljniji hendikep za planiranje ture).

Ja sam, već po običaju, svoj auto za put do Stare popunio, uz mogućnost da se ispostavi da će jedno mesto ipak ostati upražnjeno. Zato bih molio sve interesente koji bi pedalirali sa nama (ili planinarili sa nekim od naših saputnika) da obezbede sopstveni prevoz na relaciji Beograd (ili već odakle polazite) - Niš - Pirot - Dojkinci, a o vremenu polaska ćemo se naknadno dogovoriti, nakon obavljenih konsultacija sa mojim saputnicima. Da ponovim, u pitanju je prošireni vikend, uz koji će biti zahvaćen i petak, ili ponedeljak. Inače, relacija od Beograda do Dojkinaca ima oko 350 km, što znači da se dosta dugo putuje i da zato nije izvodljivo ići na neku kraću varijantu (ili barem nema mnogo smisla).
Post Reply