bluealek wrote: na primer veoma nepovoljnu konfiguraciju terena, zbog koje u Beogradu u startu daleko manji procenat populacije nego u ravničarskim gradovima koristi bicikl kao prevozno sredstvo.
Svakako.Bicikl kao efikasno sredstvo za transport i brdovit teren jednostavno ne idu zajedno.
bluealek wrote: No ti si već vidim krenuo sa tim futurističkim scenarijima o vertikalnom niveliranju saobraćajnica. Lepo je to zamišljati, svi smo mi gledali SF filmove, ali ja bih se ponovo vratio na prvo i osnovno - PARE. Onaj ko ima moć da tako nešto realizuje prvo će pitati KOLIKO TO KOŠTA i bojim se da se tu svaka priča završava.

pa dobro sad,jeste da volim SciFi,ali ipak sam realan sto se nekih stvari tice.
Ali ne bih to nazvao kao zamisljanje,nego kao razmisljanje

Kad imas problem,onda trazis resenje.
Kad smislis resenje,onda se postavlja i glavno pitanje - kolko to kosta ?
It's all about the money,tako da u ovom gradu i u ovoj drzavi moze samo da se sanja o ovakvim stvarima.
Sve dok gradska/drzavna kasa ne bude imala viska para,pa onda bude htela "da ugodi" svojim gradjanima i potrosi pare na nesto lepo,
a to ce bogami da potraje veooooma duuugo,od resenja manje vaznih problema nema nista.
Zbog proste cinjenice da je biciklisticki saobracaj u ovom gradu jako mali,
te ne predstavlja neki znacajan problem.
bluealek wrote:Onog trenutka kada uspeš staze u centru Beograda da isprojektuješ uz ista ulaganja i isti stepen odsustva kolizije interesa, one će se pojaviti preko noći.
Upravo tako.Nista osim mozda resavanja nekih "glavnih pravaca" se nece desiti.
Sta treba resiti,jeste produzetak staze niz Dunav,i povezivanje sa Pancevackim mostom,kao i sredjivanje staza na njemu,
kako bi biciklisticki saobracaj mogao da se odvija po stazi,
a ne da svaki put kada vise biciklista prelazi most,
blokira celu jednu traku ionako malog mosta.
To je realan problem,jer domoci se mosta od kraja staze je poprilicna avantura u nimalo simpaticnoj atmosferi.
Eto rekonstruisu most komplet,pa nek srede i to (paz' da se neko ne seti..)
Kad vec pricam o P.mostu,ne mogu a da ne pomenem tranzitni teretni saobracaj kroz glavni grad.
Imam tu nepriliku,da cesto koristim autom potez oko Z.Stanice,
i dalje obilaznicom ka mostu.
Neverovatan broj kamiona u Savskoj ulici,na potezu od Z.Stanice pa sve do Pancevackog mosta pravi takav saobracajni kolaps svakog dana,
da je to prosto neverovatno.
E TO je problem! I to prilicno velik,a resenje je taaako jednostavno.
Znamo da obilaznice nema,pogotovo te na toj strani,i mnogo ce vode proteci Dunavom dok je ne bude (sve ce to evropa da plati)
Kada obilaznice nema,tada se traznitni saobracaj takvih vozila zabranjuje,I nema "ali".
U svim normalnim mestima to postoji,gde alternative nema,zabrana kretanja,uz dozvolu da se kroz mesto prolazi samo u nocnim satima.
Varsava,kao 2 milionski grad,sa ogromnom kolicinom automobila,
sto onih sto dolaze,sto onih sto prolaze,nema obilaznicu (napravice je kad i ovi nasu izgleda..)
i sta stoji na ulazu u podrucje grada ? znak zabrane kretanja teretnih vozila u vremenu od 5 ujutru do negde 10-11 uvece.
Veoma jednostavno resenje.A to sto su nase kamiondzije navikle da se voze oko podne,pa bas mi je zao,u celoj evropi voze samo nocu,pa ce i kod nas morati ..
Ista prica vazi i za autoput.Ja kad idem iz Bataje do Arene sve kolone kamiona i kamiona! Bugari,Turci.Zasto u SRED *BENOG spica (a spic je ceo dansve do 20h fala bogu) !? Zasto,kada nocu tu nema zive duse ?
bluealek wrote:
Što se bicikla kao "univerzalnog prevoznog sredstva tiče", već smo naširoko pričali o tome, pa ne bih da dužim. Pomenuću samo različita doba dana, atmosferske prilike, stanje kondicije pojedinca (bilo opšte ili trenutno stanje zamora u različita doba dana i noći), nemogućnost adekvatnog parkiranja bicikla, nemogućnost presvlačenja i tuširanja nakon silaska s bicikla (koje bi u mnogim situacijama bilo indikovano), nemogućnost prevoženja težih ili kabastijih tereta (bez dodatne opreme kao što su prikolice) i brojne probleme koje ne možeš da rešiš koliko god bio maštovit. A kada nafta postane preskupa, ljudi će jednostavno početi da voze automobile na struju, tečni vodonik, sunce i ostale alternativne izvore energije.
Da,vec smo o tome pricali,te nema potrebe ponovo o tome razglabati.
Ko koristi bicikl u takve svrhe svestan je svega toga,i sam ume da izvaze sta mu je bolje.
Kad treba da odem do Metroa,i donesem 100kg brasna i jos kojekave sitnice,
naravno da ne idem biciklom

nego autom
Ja vecinom koristim bajs,tj. trajs za od kuce do posla.A kada mi nije zgodno,ili idem autom,ili autobusom,i prihvatam cinjenicu da cu da platim za tu ugodnost.
bluealek wrote:
Bicikl ostaje jedan beskrajno romantičarski pogled na život i kretanje kroz prostor, ali nikada neće biti masovno ili dominantno sredstvo transporta. Čak su se i kinezi, najmnogoljudnija biciklističko-transportna sila, u poslednjih desetak godina masovno prešaltali na automobile, bez obzira na sve "prednosti" bicikla. Čovek jednostavno nije UVEK spreman na tu vrstu aktivnog fizikalisanja koje bicikl podrazumeva.
Nemoj da si u zabludi da Kinezi i prakticno cela jugositocna azija koristi bicikl zato sto voli da okrece pedale.
Voze ih samo zato sto za bilo sta drugo nemaju para,niti da kupe,niti da placaju gorivo.
A cim moge da plate,onda bicikl vise ne voze,i upravo se to i desava.
A Kinezi imaju jos jedna problem - nedostatak nafte.Privredni uspon Kine se dosta koci time,sto naravno odgovara nekim velikim drzavama ..
I veoma me cudi da bar oni nisu svoj problem poceli da resavaju tako sto ce da voze vozila koja ne zavise od arapskih kraljeva u belom i njihovih pumpi.
Dominantno sredstvo transporta - kao sto rekoh to zavisi od vise faktora,
i ima mesta gde bicikl to i jeste,sto ne znaci da isto tako mora da bude i u drugim gradovima u svetu.
Slazem se da covek nije uvek spreman za to "fizikalisanje",pa cak ni ja.
Ja svakako nisam romanticar sto se bicikla tice,jednostavno ga koristim u svrhu prevoza zato sto mi tako odgovara.
Sat vremena koliko mi treba da autobusom stignem do posla,
radije cu da provedem u fizickoj aktivnosti,da se prevezem do posla,i da me to jos nista i ne kosta.
Dakle kada uracunam da cu 2 sata(ili 1 ako idem autom) dnevno da izgubim od svog slobodnog vremena samo za prelazenje razdaljine od tacke A do tacke B,
bez mogucnosti da bilo sta drugo za to vreme radim,i jos treba za to debelo da platim,i popunjavam drzavi budzet.
Radije cu tu fizicko/rekreativno aktivnost da sjedinjujem sa transportom,
i ustedim sebi 2 sata na dan,koje onda mogu da iskoristim na nesto drugo.
A i kada bih se stalno vozio kolima,a ne bajsom,verovatno bih imao jedno 10 kg vise nego sada(za pocetak)

sto svakako ne zelim.
pozzzz