Na kolko PSI pumpate gume? Recimo kad vozate po asfaltu, al opet treba računati na rupe i naskakanje na ivičnjake, dakle ne baš do daske jel? Meni na gumi piše max 5 bara, napumpao sam prednju na nekih 4, a zadnju na nekih 4.5, i to je najtvrdje ikad što mi je billa guma (pre neki dan sam kupio pumpu sa manometrom pa zato).
A kad idete van asfalta, kolko onda, mislim niži pritisak razume se, al kolko niži?
Na koliko pumpate gume?
Moderator: Moderatori
Zavisi od vremenskih uslova, od toga koji bicikl vozim i od gume i felne.
U principu i ako ti guma omogucava veci pritisak - ne mora da znaci da felna podrzava - pa valja proveriti obe specifikacije.
Ja npr kada vozim po asfaltu - guram na maksimum. Na MTB-u mi je na 2.1 gumama bilo valjda 4 koma nesto bar-a, a na roadu x.x " mi je valjda nekih 10tak PSI.. davno pumpah - zaboravio.
Takodje na dozvoljeni pritisak u gumi utice i opterecenje. Znam da na sajtu od Schwalbe je bilo podataka i o tome.
A i kada je vlazan asfalt - valja smanjiti pritisak... - moje licno misljenje -
U principu i ako ti guma omogucava veci pritisak - ne mora da znaci da felna podrzava - pa valja proveriti obe specifikacije.
Ja npr kada vozim po asfaltu - guram na maksimum. Na MTB-u mi je na 2.1 gumama bilo valjda 4 koma nesto bar-a, a na roadu x.x " mi je valjda nekih 10tak PSI.. davno pumpah - zaboravio.
Takodje na dozvoljeni pritisak u gumi utice i opterecenje. Znam da na sajtu od Schwalbe je bilo podataka i o tome.
A i kada je vlazan asfalt - valja smanjiti pritisak... - moje licno misljenje -
-
- Freebiker
Zavisi od gume,i zeljenih karakteristika iste.
Drumski slik uglavnom duvam na max,ili tek ispod max pritiska,
a terensku gumu u zavisnosti od terena,sto znaci:
Kenda K-west 1.5x26 - 5 bar
1.15 slick na highraceru sam duvao na max,ako se dobro secam oko 6 bara
a na trajku 1.5" Brompton duvam na 6.5 od max 6.8 bar-a
Siroki 2"+ krampon na 3-3.5 bar za tvrdje uslove podloge i asfalt,
a oko 2 bar za kamenitu podlogu i mekano.
P.S. - zar ne bi trebalo ova tema da je u grupi "Duvanje"
Drumski slik uglavnom duvam na max,ili tek ispod max pritiska,
a terensku gumu u zavisnosti od terena,sto znaci:
Kenda K-west 1.5x26 - 5 bar
1.15 slick na highraceru sam duvao na max,ako se dobro secam oko 6 bara
a na trajku 1.5" Brompton duvam na 6.5 od max 6.8 bar-a
Siroki 2"+ krampon na 3-3.5 bar za tvrdje uslove podloge i asfalt,
a oko 2 bar za kamenitu podlogu i mekano.
P.S. - zar ne bi trebalo ova tema da je u grupi "Duvanje"

Hm, zavisi od podloge i vremena to jest kakva cje trakcija da bude. Na asvaltu gume su mi naduvane na 4bara (to im je ujedno fabrichki max) bolje da pri nekom ne nadanom udaru u rupu mi prsne guma nego felna. Na terenu isto (mrzi me da ih ispushtam)
. Da tachno je da ako je manje pritiska u gumama na terenu je bolje prijanjanje ali se i guma lakshe bushi lakshe pokupi trnje, granje, staklo. Potrazhi specifikaciju gume na netu (tako recji sve firme ih sada imaju) i vidi za koje je ona uslove i terene namenjena pa vidi i sa kojom barazhom mozhesh iz nje da ishchupash maximum.
P.S. Bar i PSI nisu isto!!!!!!!!!
Pozdrav

P.S. Bar i PSI nisu isto!!!!!!!!!
Pozdrav

You mess with a rest now the best will make a mess.
Re: Na koliko pumpate gume?
Ja uvek pumpam na osecaj, znaci povremeno stisnem kaziprstom i parcem gumu i osetim da li treba jos pumpati ili ne! 

-
- Freebiker
Re: Na koliko pumpate gume?
I onda finalna provera tako sto sednes na bajs i gledas koliko gume legnu pod tobomviper_bg wrote:Ja uvek pumpam na osecaj, znaci povremeno stisnem kaziprstom i parcem gumu i osetim da li treba jos pumpati ili ne!