SPD Pedale, prvi put
Moderator: Moderatori
SPD Pedale, prvi put
Zanima me da li je zaista lakse voziti sa SPD pedalama, tj. da li se energija visestruko iskoriscava za razliku od obicnih pedala.
Zanima me vase iskustvo po tom pitanju. Znaci prelazak sa obicnih na SPD pedale/patike?
Zanima me vase iskustvo po tom pitanju. Znaci prelazak sa obicnih na SPD pedale/patike?
-
- Freebiker
Da,iskoriscenje je svakako vece,sto donosi ili vise snage na tocku,ili olaksanje za noge,odnosno onu onu polovinu koja je pre spd-a morala sve sama da radi.
Moje iskustvo je veoma pozitivno,i zalim sto mnogo ranije nisam to ucinio.
Poboljsava kako okretanje pedala i prenos snage,tako i sigurnost,
pogotovo na neravnom terenu.
Mnogo puta sam leteo u vazduhu,ja na jednu a bajs na drugu stranu,
a sa spd-om bicikl te uvke prati,gde kog da krenes
Padova nisam imao,ali da,u pocetku sam bio pomalo nesiguran,
ali vrlo brzo cela stvar prelazi u naviku,i ne mislis o tome uopste.
Samo 2-3 puta sam,na samom pocetku,imao situacije kada sam panicno pokusavao da se iskopcam,
obicno pri zaustavljanju na semaforu,kada sam iskopcao levu nogu kao i uvek,a tezinom "vagnuo" na suprotnu stranu
Sada jednostavno ne mogu da zamislim voznju bez njih.
I kad nekim slucajem krenem da okrecem bez,noge mi se jako cudno osecaju.
Nesto guram pedale ko lud,a bicikl ne ide
Dakle-toplo preporucujem !
Pozzz
Moje iskustvo je veoma pozitivno,i zalim sto mnogo ranije nisam to ucinio.
Poboljsava kako okretanje pedala i prenos snage,tako i sigurnost,
pogotovo na neravnom terenu.
Mnogo puta sam leteo u vazduhu,ja na jednu a bajs na drugu stranu,
a sa spd-om bicikl te uvke prati,gde kog da krenes

Padova nisam imao,ali da,u pocetku sam bio pomalo nesiguran,
ali vrlo brzo cela stvar prelazi u naviku,i ne mislis o tome uopste.
Samo 2-3 puta sam,na samom pocetku,imao situacije kada sam panicno pokusavao da se iskopcam,
obicno pri zaustavljanju na semaforu,kada sam iskopcao levu nogu kao i uvek,a tezinom "vagnuo" na suprotnu stranu

Sada jednostavno ne mogu da zamislim voznju bez njih.
I kad nekim slucajem krenem da okrecem bez,noge mi se jako cudno osecaju.
Nesto guram pedale ko lud,a bicikl ne ide

Dakle-toplo preporucujem !
Pozzz
Dakle ono sto razumem jeste taj osecaj sigurnosti, jer znam kada se spustam cak i niz asfaltni put, da mi se stopala u obicnim patikama klizaju levo desno i uvek gurnem noge jace na pedale da bi bio sigurniji, a kamoli po neravnom terenu. TI sada znaci letis sa bajsem sve zajedno i tako si sigurniji da ti bajs ne odleti negde pa posle ne mozes da ga nadjes
E, sada nije mi bas jasno kako otkopcavas patike sa pedala. Jel se otkopcavaju tako sto patike okrenes na stranu?
E, sada je samo pitanje, moze li da se hoda u tim patikama, bar kolko-tolko?

E, sada nije mi bas jasno kako otkopcavas patike sa pedala. Jel se otkopcavaju tako sto patike okrenes na stranu?
E, sada je samo pitanje, moze li da se hoda u tim patikama, bar kolko-tolko?
SPD je verovatno najrevolucionarnija promena koja se da osetiti na biciklu. Jer moze se staviti udobnije sediste, kvalitetniji menjac... ali 'ukopcanost' daje polet koji se odmah oseti i dodaje, rekao bih, 20% snage na postojecu.
Spontanost iskopcavanja, kao sto je Igor napomenuo, dolazi sama po sebi, i nije nuzno imati bilo kakav pad na racun toga, pa ni u onom prvobitnom periodu.
Zavisi od namene, ali mogao bi potraziti patike za 'all terrain', kako bi bio u mogucnosti i hodati po potrebi, znaci ne sprinterice.
Slicno vazi i za pedale, gde je zgodno da budu kombinovane, da ne bi bio ogranicen na jedan par obuce.
Spontanost iskopcavanja, kao sto je Igor napomenuo, dolazi sama po sebi, i nije nuzno imati bilo kakav pad na racun toga, pa ni u onom prvobitnom periodu.
Zavisi od namene, ali mogao bi potraziti patike za 'all terrain', kako bi bio u mogucnosti i hodati po potrebi, znaci ne sprinterice.
Slicno vazi i za pedale, gde je zgodno da budu kombinovane, da ne bi bio ogranicen na jedan par obuce.
Treba mi dobar razlog da uzmem te patike, da ih platim dovoljno da bi mi koristile, zato sada skupljam razloge
. I naravno da uzmem pedale kompatibilne, tj. pre bi uzeo one sto mogu i obicne lepo da nalegnu, a treba dati pare i za to.
Lako ti je sto si prepesacio Fruskogorski, ali da li bi prepesacio Beogradski maraton po asfaltu i betonu, a da posle i dalje mozes da ih nosis?

Lako ti je sto si prepesacio Fruskogorski, ali da li bi prepesacio Beogradski maraton po asfaltu i betonu, a da posle i dalje mozes da ih nosis?
@kunalagon
One jesu malo pojacane, neke imaju vibram djon i kao namenjene su setnji van asfalta posto sidjes sa bicikla; ali mislim da su dovoljno mekane da se mogu koristiti i po betonu i to ne mora biti u hladnije vreme. Nista tu nije predebelo, a jaci djon ti je samo garancija trajnosti.
Nesto slicno sam obilato nosio 4 godine bez posebnog utiska da dole imam plocicu, a i drugari su prosle godine uzeli bas NW iz ove klase. Uostalom ako negde naletis, mozes probati; tu su negde oko 50e.
Pa dobro, one poluduboke mu vise dodju kao gojzerice, ali ovi plici modeli izgledaju kulturno.gledao sam neke te ALL TERAIN od ovoga NORTHWAVE-a ali te su sve neki debeli modeli
One jesu malo pojacane, neke imaju vibram djon i kao namenjene su setnji van asfalta posto sidjes sa bicikla; ali mislim da su dovoljno mekane da se mogu koristiti i po betonu i to ne mora biti u hladnije vreme. Nista tu nije predebelo, a jaci djon ti je samo garancija trajnosti.
Nesto slicno sam obilato nosio 4 godine bez posebnog utiska da dole imam plocicu, a i drugari su prosle godine uzeli bas NW iz ove klase. Uostalom ako negde naletis, mozes probati; tu su negde oko 50e.
Nazalost ponuda kod nas je prilicno ogranicena, a ja nisam u skorije vreme obilazio radnje, pa ti ne mogu precizno odgovoriti.Ne znam de bi jos moglo to da se nabavi?
To ti je ono plastično (jeftinije) ili kožno/metalno (starije) što se montira na pedalu - drži nogu da ne ispadne sa nje. Ima sličnu funkciju kao spd 
Pogledaj slike:
http://www.bikeisland.com/images/652%20004.JPG
http://movingrightalong.typepad.com/pho ... ulling.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... L_road.jpg

Pogledaj slike:
http://www.bikeisland.com/images/652%20004.JPG
http://movingrightalong.typepad.com/pho ... ulling.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... L_road.jpg

There lie the woods of Lothlórien!...There are no trees like the trees of that land.
For in the autumn their leaves fall not, but turn to gold...
Gde bi trebalo traziti u bg da se kupe patike i pedale, da li da trazim odredjenu marku i da li su kompaktibilne sve patike sa svim pedalama? I kako stoje oni sa vecim nogama imali brojeva 45-46? Naravno koja je cena? Iskreno nikad nisam imao kontakt sa takvim pedalama ali koliko ih hvali te vrlo rado bi ih kupiuo.