Ova stranica je vaš brzi vodič kroz sajt, koji će vam pomoći da se orijentišete i maksimalno iskoristite ono što vam pruža.

Pretraga / RSS / jezik

Prvo sa čime se srećete u vrhu stranice jeste polje za pretragu sajta: ukucajte željeni pojam i kliknite Pretraga i automatika će vam pronaći sve članke i stranice gde se dotični pojam pominje. Nakon toga idu linkovi ka 4 najbitnija RSS dovoda na sajtu: glavni, dovod poruka na forumu, dovod novih foto albuma u galeriji, kao i novih oglasa u oglasnoj sekciji. Ako niste bliski sa tematikom RSS dovoda i treba vam više informacija da biste umeli da iskoristite njihov pun potencijal, kliknite na Šta je RSS? i sve će vam biti detaljno objašnjeno. Napokon, padajući meni za izbor jezika na desnoj strani ovog reda omogućava i našim posetiocima kojima je neki drugi jezik maternji da steknu predstavu o sadržajima sajta (automatizovani Google prevodilac nije savršen, ali je dovoljan da se isprati suština tekstova).

Zaglavlje / oglasi

U zaglavlju se svaki put kada učitate stranicu prikaže neki drugi prizor iz naše bogate foto kolekcije outdoor avantura, a kada kliknete na njega vratićete se na naslovnu stranu sajta. Na desnoj strani zaglavlja nalazi se prozor u kome se smenjuju najnoviji oglasi sa naših oglasnih stranica – klikom na njega odlazite na stranicu sa aktuelnim oglasom, odakle možete da pretražujete i druge ponude sa oglasnih stranica.

Glavni meni

Glavni meni je idealan, najbolje organizovan način da stignete do bilo kog sadržaja koji na sajtu postoji. Stavke menija su hijerarhijski strukturisane tako da su srodne stranice i sadržaji grupisani zajedno. Na primer, sva uputstva i objašnjenja, istorijat, kao i kontakt informacije grupisani su na stranu Pomoć. Zbirna stranica koja automatski osvežava listu najava izleta kada neki od korisnika postavi svoju najavu nalazi se na Najave izleta, a stranice sa tabelarnim pregledom izleta pojedinačnih vodiča (bez osvežavanja u realnom vremenu) nalaze se u okviru iste grupe u meniju. Forum vodi ka Freebiking forumu, već tradicionalno najživljem delu Freebiking sajta, a u istoj grupi menija nalazi se i link ka Freebiking mejling listi, koja je poslednjih godina malo zamrla u korist foruma. Foto galerija vodi ka aplikaciji Gallery, gde se nalaze svi foto albumi sa naših izleta, a svaki korisnik sajta sa otvorenim nalogom ima mogućnost da formira sopstveni foto album sa podalbumima. U istoj grupi naći ćete i link ka Fotopic galeriji Aleksandra Veljkovića, gde su smeštani Freebiking albumi pre nego što je Gallery aplikacija postavljena na sajt. Turoteka je centralni sadržaj Freebikinga, po kome je ovaj sajt poznat već 13 godina unazad – tu su sve vrste naših putopisa, koje možete prelistavati zbirno, od najnovijih prema starijima, ili podeljene po načinu kretanja kroz prirodu (biciklom, pešice, kanjoning, 4×4). FB Atlas je nova verzija prve web baze GPS trekova u Srbiji. Ova sekcija je radikalno evoluirala, tako da se u njoj više ne nalaze sami članci sa trekovima; umesto toga, članci su u centralnoj bazi sajta Staze i Bogaze (koji smo u međuvremenu promovisali), a FB Atlas je sada štivo enciklopedijskog karaktera koje vam omogućava da saznate nešto više o određenim područjima i ujedno kartografski interfejs prema bazi na Stazama i Bogazama, odakle direktno poziva željene trekove. Navigacija je grupa u meniju gde su sakupljeni svi članci i stranice vezani za GPS orijentaciju i navigaciju. Pod kategoriju Razno spada sve što ne pripada nekoj od preostale 4 glavne kategorije sadržaja. Za sada deluje da toga nema puno, ali prebacivanje sadržaja sa starog sajta je u toku, tako da će sadržaja itekako biti. U okviru grupe Razno naći ćete i link ka našoj oglasnoj aplikaciji, kao i ka video arhivi emisije Offroad avantura u kojoj se nalaze epizode u kojima smo sarađivali na ovom serijalu Tu je i direktan link ka vodiču Živeti sa prirodom, koji svako pre nego što se upusti u ozbiljnije avanture po divljini treba da pročita. Napokon, tu je i potpuno rekonstruisana, mnogo fleksibilnija Baza jeftine spavke, koja je sada kategorijski ustrojena i u koju korisnici sajta mogu direktno da postavljaju nove objekte, ili da daju komentare i ispravke na postojeće podatke (više o tome u uputstvu za postavljanje članaka).

Prozor Izdvajamo i traka sa informacijama

Ovde se ciklično rotira do 10 trenutno najbitnijih članaka, po izboru moderatora sajta. Može biti podešeno da automatski prikazuje po određeni broj najnovijih članaka iz pojedinih kategorija, ali će se uglavnom koristiti tako što će moderatori manuelno selektovati članke koji će se prikazivati. Obratite pažnju na polje Odabrani članci pri gornjem desnom vrhu Izdvajamo prozora: kliknete li na njega, spušta se horizontalna traka sa smanjenim sličicama svih članaka trenutno odabranih za prikaz u ovom vidžetu.

U klizećoj traci sa informacijama iznad vrte se razne vrste trenutno aktuelnih obaveštenja.

Aktuelni izleti

U samom vrhu leve kolone naslovne stranice naći ćete spisak aktuelnih izleta, hronološki sortiranih od najskorijih ka onima koji su zakazani za neki kasniji termin. Kliknite na neki od njih i otvoriće se stranica sa pojedinostima o tom izletu.

Foto albumi u galeriji

U ovom prozoru u svakom trenutku imate pregled tri različita albuma iz Freebiking galerije. Prvi od njih je album po slučajnom izboru, drugi je najnoviji postavljeni album, dok je treći album dana (to je po pravilu album koji je prethodnog dana imao najviše poseta, sem u slučaju kada je najnoviji album taj koji je imao najviše poseta). Prikazuje se slučajna fotografija iz albuma, a kada pređete mišem preko nje vidite i naziv albuma – jedan klik i idete direktno na galeriju.

Sveže napisano

Ovo je lista pet najnovijih (možda će u budućnosti biti konfigurisano i da prikazuje više ili manje) članaka iz kategorija Turoteka, Navigacija i Razno (Najave i Baza jeftine spavke se ne prikazuju tu). Prikazuje naslov članka, autora, datum postavljanja, smanjenu sliku i odlomak.

Pojedinačni članci

Ovo je najbrži način da stignete direktno do članka koji tražite, ako znate tačno kako se zove. Lista je konfigurisana da prikazuje 100 najnovijih članaka, sortirana od novijih prema starijim.

Novo na Freebiking/Staze i Bogaze forumu


Na naslovnoj stranici sajta postoje dva ovakva prozora – jedan koji u realnom vremenu osvežava listu najnovijih poruka postavljenih na Freebiking forum, a drugi koji osvežava listu poruka sa foruma Staza i Bogaza. Kada pređete mišom preko bilo koje od poruka iskače prozor koji pokazuje njen sadržaj, ili odlomak ako je poruka duža. Na taj način Freebiking naslovna stranica postaje centralni informator sa koga možete jednim pogledom da vidite šta je novo na oba foruma!

Baza jeftine spavke

Sem što joj možete prići sa glavnog menija, Bazi jeftine spavke možete prići i sa bilo koje stranice na sajtu, i to direktno regionu ili području (planini) koja vas zanima – odgovarajući vidžet „čuči“ na desnom stupcu i kliktanjem po + i – znacima otvara se kao harmonika, prikazujući vam pritom i zbir postojećih objekata u svakom području, tj. regionu.

Kategorije

Verovatno najbrži način da izlistate arhivu neke kategorije jeste da je pozovete direktno sa padajućeg menija, koji ćete na naslovnoj strani naći na desnom stupcu, a na ostalim stranama među vidžetima na dnu strane (logično, nakon što završite čitanje članka/strane i razmišljate šta želite da pogledate sledeće).

Vremenske prilike

Ne dozvolite da vas vremenske prilike na terenu na koji idete iznenade; u donjem levom ćošku naslovne stranice naći ćete najsvežiji izveštaj sa tri najpoznatije meteorološke stanice na planinama Srbije. Klikom na neku od njih idete direktno na detaljnu prognozu na sajtu Weather Underground. Na pojedinačnim stranicama i člancima u vrhu desnog stupca imate aktuelno vreme u Beogradu (pre nego što naskočite na bicikl za redovni trening, da znate kako da se obučete).

Vrh strane / naslovna strana

Stigli ste do dna strane i mrzi vas da skrolujete do gore da biste došli do menija ili vidžeta koji su ostali visoko gore? Ne morate! Dovoljno je da kliknete na „Povratak na vrh strane“ na levoj strani futera. Ako pak želite direktno na naslovnu stranu, odgovarajući link imate na desnoj strani futera.

Podelite sa prijateljima

Naravno da ćete sjajne stvari koje pronađete na Freebikingu poželeti da podelite i sa svojim prijateljima, što je izuzetno jednostavno: na kraju svakog članka/stranice naći ćete grupu ikonica Podelite sa prijateljima gde se nalaze automatski linkovi za „šerovanje“ na najpopularnijim socijalnim mrežama – Facebook, Twitter, MySpace, LinkedIn. Tu su još tri ikonice, koje vam automatizuju slanje informacije mejlom, omogućavaju da napravite PDF verziju stranice na kojoj se nalazite, ili da pozovete njen RSS dovod. Želite svima preko fejsbuka da stavite do znanja da vam se neka stranica sviđa? Nema problema, dovoljno je da kliknete na „Свиђа ми се“ ikonicu iznad 😎 .

Polje za prijavu / korisnički meni

Ako od Freebikinga želite nešto više, ako hoćete sopstvenom kreativnošću da doprinesete obogaćivanju sadržaja, ovo je ulaz. Prvo registrujte nalog (ako već imate nalog na forumu treba vam novi nalog sa sajt, savetujemo da koriste isto korisničko ime i šifru radi eventualne login integracije u budućnosti), unesite podatke i možete da počnete sa radom. Jednom prijavljeni, pojavljuje vam se korisnički meni sa najkorisnijim prečicama.


To bi, u najkraćim crtama, bio pregled sadržaja i mogućnosti novog Freebikinga. Verujemo da naslovna strana sajta predstavlja najbolje integrisan avanturistički informacioni sistem na našim prostorima i da ćete na njoj pronaći sve što vam je potrebno za zadovoljenje svih vrsta avanturističkih interesovanja, kao i komunikaciju sa drugim ljudima sličnih sklonosti. Ideja koja stoji iza ove revizije sajta je jednostavna: konačno od Freebikinga napraviti ono što je on u startu trebalo da bude – riznica informacija i poligon za iskazivanje kreativnosti svih onih koji dele ovu slobodarsku ideju, način da svako da svoj doprinos kvalitetu sadržaja sajta, sa sopstvenog računara i bez posrednika.

Putopisci, pustite mašti na volju! 😎