RSS dovodi informacija su najbolji način da budete u toku sa novim sadržajima koji vas zanimaju širom Interneta. Svaki moderan sajt nudi jedan ili više RSS dovoda koji se automatski osvežavaju istog trenutka kada se objavi neki novi članak na sajtu.

RSS dovode možete da pratite preko čitača integrisanog u vaš web čitač (Firefox, Internet Explorer), dodatnog modula za vaš web čitač (Google Chrome), zasebnog softvera koji generiše vidžet na desktopu ili vašeg E-mail klijenta. Opisaćemo postupak za najpopularnije web čitače i MS Outlook.

Mozilla Firefox

Kliknite na link željenog RSS dovoda

i pojaviće se stranica „Žive veze“. Ako želite da pratite RSS dovod iz samog Firefox-a, u prozoru

kliknite na Pretplati se odmah. Ako želite da izmenite način praćenja dovoda, kliknite na strelicu u prozoru gde piše Žive veze i pojavljuje se izbor:

Odaberite aplikaciju pomoću koje želite da pratite dovod i potvrdite. Ako ste izabrali da pratite iz samog Firefox-a (Žive veze) , dijalog koji se pojavljuje izgleda ovako:

Ako želite da se meni sa dovodom prikazuje na traci sa zabeleškama, dovoljno je da potvrdite. U protivnom izmenite izbor odabravši željenu opciju sa liste Direktorijum. Listing dovoda na traci sa zabeleškama izgleda otprilike ovako:

Članci su sortirani od najnovijih prema starijim.

Google Chrome

Za praćenje RSS dovoda u Google Chrome-u prvo treba da imate instaliran neki od raspoloživih RSS modula. Ako to još niste učinili, idite na Alatke -> Dodaci i na stranici koja se potom otvori kliknite na Preuzmi još dodataka. Otvoriće se portal sa dodacima za Google Chrome. U polju za pretragu ukucajte RSS i pretražite. Prepručujemo da instalirate RSS Live Links, ili RSS Feed Reader.

Kako funkcioniše dodavanje dovoda? (na primeru za RSS Live Links)

Nakon što instalirate modul, RSS ikonica će se naći na desnoj strani u zaglavlju, pored linije za unos adrese. Kada kliknete na nju, otvoriće se prozor sa listingom dovoda:

Ako još uvek nemate ubačen nijedan dovod, na spisku će se nalaziti samo linija Available Feeds, koja skenira stranicu koja vam je trenutno otvorena i ukoliko ta stranica nudi neki RSS dovod, Available Feeds će biti u crvenoj boji. Kliknite na njega da biste dodali neki od pronađenih dovoda.

Kako da „ručno“ dodate neki od naših dovoda čiji se linkovi nalaze u zaglavlju sajta?

Kliknite desnim tasterom miša na željeni link i izaberite opciju kopiraj adresu veze. U sledećem koraku otvorite prozor pa podešavanja u RSS Live links, do koga ćete stići tako što ćete na meniju sa dodatnim opcijama

kliknuti na simbol francuskog ključa; otvoriće vam se stranica sa podešavanjima RSS Live Links-a, na kojoj možete ručno da dodajete nove RSS dovode i da modifikujete parametre onih koji se već nalaze u listi. Kliknite na Add ispod prozora Subsciptions. Otvoriće se sledeći dijalog:

Adresu koju ste iskopirali u prethodnom koraku prilepite (Paste) u polje URL, u Name upišite naziv pod kojim želite da vam se taj dovod prikazuje u listi i kliknite na Save. Nakon što završite dodavanje svih dovoda, kliknite na Save Options u glavnom prozoru. Kada u nekom dovodu postoje novi članci ikonica RSS Live Links-a će pokazivati broj dovoda sa novim člancima , a dovodi u kojima se ti članci nalaze u listi će biti prikazani crveno. Kliknete li na neki od njih, u listi članaka će oni članci koji su novi biti prikazani crveno, stari članci koje niste pročitali će biti boldovani (podebljani), a oni koje ste otvarali biće prikazani normalnim fontom.

Internet Explorer

Kada iz Internet Explorera želite da se pretplatite na neki od ponuđenih RSS dovoda, dovoljno je da kliknete na odgovarajuću ikonicu u zaglavlju

a zatim, u prozoru koji će se otvoriti

na Subscribe to this feed.  Dovodi za koje ste prijavljeni pojaviće se u listi favorita, pod Feeds.

Kliknete li na neki od njih, otvoriće se stranica sa sadržajem dovoda (što je, čini se, manje praktično bilo od rešenja koje postoji u Firefox-u ili u Google Chrome-u sa nekim od dodataka).

MS Outlook

Ako vam tako najviše odgovara, sadržaj RSS dovoda može vam stizati i u „poštansko sanduče“ vašeg E-mail čitača. Evo kako to funkcioniše na primeru Microsoft Outlook-a.

Da biste se prijavili za prijem nekog dovoda, idite na Alatke -> Postavke naloga -> RSS fidovi. Otvoriće se prozor koji izgleda otprilike ovako:

Kliknite na Novo i dodajte URL adrese dovoda koje želite da pratite. Linkovi naših dovoda nalaze se u zaglavlju sajta, odnosno

Nakon što završite dodavanje željenih dovoda, idite na Alatke -> Opcije -> Podešavanje parametara pošte -> Pošalji/primi -> Uredi i proverite da li su RSS dovodi obuhvaćeni automatskim preuzimanje pošte svaki put kada kliknete na Pošalji/primi u glavnom prozoru Outlook-a. Preuzeti dovodi naći će se u stablu foldera gde i vaše E-mail poruke, u grupi RSS feeds

Njhov sadržaj pregledate na isti način kao i E-mail sadržaj. Ovo je put da RSS dovode funkcionalno izjednačite sa primanjem informacija preko mejling lista.


Nadamo se da je ovo objašnjenje bilo dovoljno jasno i da vas nismo „zatrpali“ viškom informacija; ovde smo vam samo opisali nekoliko mogućih metoda praćenja RSS dovoda, a na vama je da se opredelite za onu koja vam najviše odgovara.